logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zasilacz napięć dodatnich i ujemnych z regulacją od 0 woltów

rasty 13 Kwi 2006 18:16 3258 4
REKLAMA
  • #1 2524167
    rasty
    Poziom 27  
    Ocena: 22
    Ostatnio zepsuł się mój stary zasilacz regulowanych napięć dodatnich i ujemnych.
    Nie był sensu naprawiać, ponad 20 lat służył i elementy mocno się zestarzały. Postanowiłem zrobić nowy na bazie starego. Użyłem układy LM317 i LM 337 w obudowach TO-220.
    Ale przydała by się regulacja od 0 voltów. Drobna "sztuczka" układowa pozwala na to.
    Dzięki przesunięciu potencjałów mas odniesienia regulatorów mam regulację od 0 voltów a nie od 1,2 volta, jak w tradycyjnych zasilaczasz na LM317 i LM337.
    Użyłem dodatkowych regulatorów w obudowach TO-92: LM317L i LM337LZ. Koszt ok. 5 zł razem.
    Wskutek rozrzutów produkcyjnych napięcie minimalne regulatorów nie jest jednakowe i napięcie wyjściowe minimalne wynosi ok. 10 mV. Ale to nie feler. Mnie to wystarczy.

pozdr.
    Załączniki:
    • Zasilacz napięć dodatnich i ujemnych z regulacją od 0 woltów zas_sym_reg.gif (8.92 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 2524228
    Winciu
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Calkiem niezły pomysl, czegos takiego szukam- prostego. Chociaz przydało by sie zabezpieczenie prądowe no i moze zwieszkona wydajnośc prądowa bo jeśli sie nie myle to z lm317 i lm337 mozna pociagnac do 1,5 ampera.
  • REKLAMA
  • #3 2532676
    cyberdar
    Poziom 31  
    Ocena: 73
    Witam

Warto byłoby jednak dodać rezystorki między ADJ a OUT w stabilizatorach w obudowach TO-92. Pomysł ciekawy choć wydaje mi się, że dałoby się załatwić to rozwiązać przy pomocy np. dwóch diod 1N4148 i rezystora w każdej gałęzi. Byłoby to może nieco mniej stabilne ale koszty dużo, dużo niższe.

--
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 2533404
    rasty
    Poziom 27  
    Ocena: 22
    Noo......nie zgadzam się :roll:
    Extra rezystor zwiększył by obciążenie LM-ów małej mocy i nic poza tym. Te "maluchy" już są obciążone prądem 4 mA i to wystarczy.
    A co do diod zamiast LM-ów ? Tu chodzi o precyzyjne napięcie odniesienia, takie samo, jakie jest w LM-ach dużej mocy, coby się skompensowały i dały dokładnie "0" .
    Koszta mozna zredukować, kupując zamiast małych, duże LM-y, (1,90 zł zamiast 2,48 zł). :wink:
  • #5 2533473
    Tomatos
    Poziom 17  
    Ocena: 6
    Wrzuciłem taki schemat, jest w temacie "zasilacz symetryczny stabilizowany regulowany zabezpieczony".
REKLAMA