WITAM WSZYSTKICH ! Mam problem z ogrzewanie postojowym Eberspacher Hydronic D4W SC otóż kupiłem samochód wyposażony w takie ogrzewanie i nie dysponuje żadną instrukcją obsługi. Proszę w miarę możliwości o podesłanie jakieegoś linka gdzie takową można zdobyć lub jeżeli ktoś ma o przesłanie na tomasz_dobrochowski(małpa)o2.pl . Dziękuje z góry i pozdrawiam
Masz instrukcję do tego piecyka na tej stronie, trzeci post od góry.
Pozdr.
witam!! potrzebuje polskich tłumaczeń kodów usterek do ogrzewańeber i webasto!! jeżeli ktoś ma to niech mi podrzuci na emaila konrad-domanski(malpa)wp.pl
i jeszcze coś ciekawego znalazłem, a mianowicie truma kody i instrukcje obsługi
jakby ktoś miał do webasto , to niech to wrzuci , bo ja niestety nie mam
Witam. Mam webasto at2000 i dioda na sterowiku wskazuje błąd f 09. Co to może oznaczac? Webasto włącza sie na jakieś 2s i potem silnik staje. Prosze o pomoc
podłączyłem sterownik od TT-C wersja z CANem do testera. No i:
Co to za błędy a może raczej co to za diody Green i Yello? Jakie jest ich przeznaczenie w oryginalnym układzie?
Jak podłączyć do tego sterowanie wentylatorem w aucie? W analogowych jest kontrolka VFR (vehicle fan relay) a tu ni ma...
No i ewentualnie może ktoś wie z jakiego auta pochodzi ten sterownik?
witam mam problem z ogrzewaniem włacza sie i po chwili staje .jak dłuzej przejade pare kilometrów wtedy chodzi ze 2 godz moze ktos pomóc wolkswagen carawelle
witam mam problem z ogrzewaniem włacza sie i po chwili staje .jak dłuzej przejade pare kilometrów wtedy chodzi ze 2 godz moze ktos pomóc wolkswagen carawelle
Nie masz przypadkiem dodatkowego akumulatora do tego ogrzewania? Może się aku wykończył.
Mam mały problemik. Chcę zamontować D5WSC. Z wiązki przewodów a dokładniej z przekaźnika dmuchawy pojazdu wychodzą m.in. dwa grube przewody koloru czarnego i czarno-fioletowego. Czarny ma iść niby do skrzynki bezpieczników pojazdu zaś czarno-fioletowy do wyłącznika dmuchawy pojazdu. Czy ktoś może mi powiedzieć coś więcej na ten temat, gdzie dokładnie podpiąć te przewody, do jakiego bezpiecznika i do jakiego przewodu wyłącznika dmuchawy. A do czego podpiąć, gdy mam climatronic? Pomóżcie proszę. Pozdrowienia
Witam,
od kilku dni śledzę na różnych forach dyskusja na temat przeróbki d3wz z funkcji dogrzewacza na ogrzewanie postojowe. na 100% jest to możliwe, na stronie Ebera jest oferta że to robia, ale kosztuje to ok 300 Euro i z dokumentacji jaka udało mi sie znaleźć wynika, że dokładaja jeszcze jedną elektryczną pompę obiegową do cieczy( jedna juz jest orginalnie w VW T4 2,5 TDI multivan, climatronic) jakiś zawór chyba czterodrożny, trójnik, kilka węży i zegareczek do właczania. Cały czas rodzi mi sie pytanie, czy nie wystarczy w tym konkretnym modelu auta, tylko przerobić elektryki, a istniejący układ wodny pozostawic bez zmian. W takim rozwiązaniu piec grzałby również blok silnika co jest plusem i minusem, zaleznie od potrzeb. Minus bo pozera część energii i mocy gdy chcemy tylko ogrzac środek, plus, że przy silnych mrozach można podgrzać silnik przed uruchomieniem. Elektrycznie wydaje mi sie, że wystarczy zewrzeć czujnik temp zewnętrznej, podać napięcie startujące piec, zasilic pompę obiegową wody i zasilic climatronic. W takim rozwiązaniu tzrba temp na climatronicu ustawić na maxa i ręcznie ustawic wentylatory nadmuchu. Całość zasilic z drugiego aku i zabezpieczyc aby po włączeniu stacyjki coś sie nie zwierało, ale to trzeba jeszcze przemysleć Proszę o Wasze doświadczenia i rady
Panowie a jak mam B4W SC -12V
i czy to normalne ze jak włączam grzanie to uruchamia sie piec tzn dmuchawa w nim i leci powietrze z tłumika ale nie cyka pompka ani pompa wody wszystko podpięte mam to czy ta pompa wody nie powinna od razu chodzić i to samo z pompa paliwa czy tez jeśli jest sterownik zablokowany to takie są objawy? Nigdy nie czekałem dłużej po po ok 30 sek wyłączałem bo dziwiłem sie ze te pompy nie chodzą. Co może być nie tak?
Panowie a jak mam B4W SC -12V
i czy to normalne ze jak włączam grzanie to uruchamia sie piec tzn dmuchawa w nim i leci powietrze z tłumika ale nie cyka pompka ani pompa wody wszystko podpięte mam to czy ta pompa wody nie powinna od razu chodzić i to samo z pompa paliwa czy tez jeśli jest sterownik zablokowany to takie są objawy? Nigdy nie czekałem dłużej po po ok 30 sek wyłączałem bo dziwiłem sie ze te pompy nie chodzą. Co może być nie tak?
Musisz poszukać i poczytać na ten temat, jest tego na tym forum cała masa.
U ciebie dio sprawdzenia jest pompa paliwa, swieca, czujnik temper.
Pozdr.
Juz troche odkrylem co jest. Otóż diagnoza poszla sterownik byl zablokowany i odblokowalem i wykasowalem reszte bledow. No i proba odpalenia wszystko zaczelo chodzic jak w sekfencji startowej i praktycznie odpalil ale jak zgasilem po paru minutach pracy (oczywiscie pompa wody jeszcze pewien czas chodzila) to jak chcialem wlaczyc drugi raz to juz nie wystartowal i wyskakuje blad 31 czyli przerwa w obwodzie dmuchawyno wiec rozebralem dmuchawa chodzi pod zasilaczem po podaniu 8v ani nie obciera ani nie ma bicia nic wszystko gra wic znowu kasowanie bledu i proiba odpalki i znow ten blad a dmuchawa nawet na pol obrotu nie rusza tylko ciagle blad 31. Panowie jakies sugestie co zrobic?
potrzebuje polskich tłumaczeń kodów usterek do ogrzewańeber i webasto.posiadam dokumentację ale wszystko po niemiecku i mam problemy z rozszyfrowaniem z góry dziękuję za pomoc
Kolego poszukaj ja tez potrzebowalem i znalazlem wszystko jest na elektrodzie
A co do mojego bledu to postal troche na mrozie i mu sie odmienilo przy pierwszym i drugim odpaleniu wyskakiwalo 52 ale potem po zmianie pompki chodzi pieknie bez kopcenia nawet przy odpalaniu. Dzieki za pomoc wszystkim ktorzy sie do tego przyczynili
Teraz pytanie do znawców bo mam drugi piec tylko teraz D4W sc co prawda padl sterownik a raczej sie schajcowal bo woda sie dostala i upalilo kaple + i -
Ale nie o to chodzi.
Czy D4W sc powinien miec ta siateczke co kapie na nia paliwo numer 16 na schemacie? Bo w benzynowym B4W sc mam takie cos co jest o numerze 15i w to wchodzi sztyft zarowy i ta sateczka i palnik wyglada tak jak numer4.
Pompka paliwa jest wewnątrz pieca.
Ale w D4W sc nie mam zespolu nr 15 i swieca wkreca sie w obudowe a palnik jest nie taki tylko ma rurkr paliwowo przyspawana do siebie i teraz moje pytanie czy tez powinno byc tam sitko ktore powinienem wlozyc przed wkreceniem sztyftu?
mam prośbę do kolegi "kangurek123" o przesłanie instrukcji obsługi, schematu i iinnych mateiałów dotyczących dogrzewania d3wz.
pawelkrych(malpa)poczta.onet.pl
z góry dziekuje i pozdrawiam
Panowie podobno sztft zarowy powinien miec cos kolo 1Kohm a jesli bedzie mniej to piec bedzie wywalal blad21? Od czego to zalezy?
Bo mam taki sztyft i on praktycznie pokazuje na zwarcie na mierniku i piec wywala taki blad ale jak podepne na krotko sama swiece to ladnie sie zarzy, od czego to zalezy ten opor?