No i nowe nie dobre informacje... Tak jak mówiłem zabiorę się wieczorem, i zabrałem... Po pięciu próbach, podłączyłem laptop i... Pokasowałem błędy w cim, instruments, parkpilot i jescze w kilku modułach. Włączyłem piec startuje, i tak jak zwykle wyłączył się... Skan iiii... OMG Zestaw błędów...
Czy Waszym zdaniem będzie to wina tylko sterownika pieca? Jest możliwość że moze coś w aucie pod obciążeniem nie domagać???
Mam taką sprawę: chce sobie dolozyc ogrzewanie postojowe do mojego Vivaro z 2012roku, ma to byc pelne ogrzewanie ze stareowaniem dmuchawa nawiewu. Problem polega na tym ze na miejscu u mojego znajomego lezy praktycznie nówka Eberspacher D5S nr 252634 z pomka paliwa, wody, przewodami wodnymi itd z vivaro. Czy ktos z Was jest mi stanie powiedziec czy to jest dogrzewacz czy pełne ogrzewanie? dodam ze przy tym piecu na kabelku wisi czujnik temperatury zewnetrznej z czego wnioskuje ze to chyba dogrzewacz ale moze ma on tez dzialajace wyjscie na dmuchawe??
Nie mogę nigdzie znalezc schematu do typowo tego pieca a nie mam mozliwosci wziac piec na probę i sprobowac go uruchomic...
Mam schemat ale tylko do d5S 252526 z ktorego wynika ze 252526 to pelne ogrzewanie.
Drugie szybkie pytanie, czy klasycznym zegarkiem 221000323600 jestem w stanie sprawdzac/kasowac ewentualne kody bledów i odblokowac sterownik czy nie ma on takiej mozliwosci??
Z tego co wiem to ten nowszy easystart T 221000328800 ma taka mozliwosc.
Co do mojego wcześniejszego wątku, okazało się ze jest problem w uec, po podlączeniu bezpośrednio pod aku piec pracuje normalnie. Dorobiłem przyłącz do aku plus bezpiecznik i tak zostawiłem i działa.
Witam mam piec eberspacher z T4 B2L po podłączeniu na stole zaczyna działać i po kilku minutach nagle wyłącza się -bez zapalenia czerwonej kontrolki,co może być przyczyną? [img-6]
Mam dogrzewacz w oplu Vectrze c 1.9 TDI 120 km eberspachera D5WZ z 4 pinowa kostka.
Mechanicznie sprawny. Po skasowaniu maksymalnej liczby uruchomień i przekręceniu kluczyka słychać w dogrzewaczu pstryknięcie przekaźnika i tyle.
Szukam schematu elektroniki. Czy ktoś jest w stanie pomóc?
Diagnoskop (najlepiej TECH lub coś dedykowanego do OPLA) odczyt błędów i parametrów. Jeżeli pamięć czysta a parametry poprawne to leży elektronika.
Z czasem niestety sypią się kasety.
Witam wszystkich.
Powodem blokowania się sterowników D1LCc w SCANII po rozpoznaniu błędów 12,13, 15 jest uszkodzony czujnik płomienia ten z niebieskimi kabelkami.
Dla dociekliwych informacja.
Czujniki się starzeją i zmieniają swoją charakterystykę (rezystancja w funkcji temperatury) a to właśnie ten parametr jest używany jako sygnał rozpoznania płomienia.
Mam dogrzewacz w oplu Vectrze c 1.9 TDI 120 km eberspachera D5WZ z 4 pinowa kostka.
Mechanicznie sprawny. Po skasowaniu maksymalnej liczby uruchomień i przekręceniu kluczyka słychać w dogrzewaczu pstryknięcie przekaźnika i tyle.
Szukam schematu elektroniki. Czy ktoś jest w stanie pomóc?
W dogrzewaczu, ani w jego sterowniku nie ma przekaźnika, potrzebna diagnoza i odczyt błedów.
Witam.
Diagnoza dogrzewacza w oplu c tylko CAN za pomocą TECH2 lub OPcom.
Najczęstrza przyczyna niesprawności dogrzewacza to sterownik.
Naprawa samego sterownika jest problematyczna bo nie można go dokładnie przetestować na warsztacie .Uruchomić ogrzewanie można tylko w aucie za pomocą magistrali CAN.