Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Passat TDI 130 km problemy z silnikiem

mlody300 16 Apr 2006 12:46 20843 14
    mlody300
    Level 11  
    Witam wszystkich ,jestem tu nowy :) nie znam dobrze zasad ,ale myśle,że nadrobię zaległości !!!
    kupiłem passata 2001 r tdi 130 km ,i za długo nim się nie cieszyłem,robi takie figle ,że nie chce odpalić,tzn ciepły silnik ,przekręcam kluczyk wszystkie kontrolki gaśną prawidłowo immo też,dalej na rozrusznik ,jedno przekrecenie zapala i no właśnie zaraz gaśnie ,i tak można powtazać ,ale jak go długo potrzymam na rozruszniku włączonym ,zaczyna sie rozpędzać coś taki efekt jak zalana benzyna na gaźniku:) ,i jak już zapali to można śmigać i jest super ,nie dziej sie to zawsze,i jeszcze zauważyłem ,że przy równej jeździe poniżej 2000 obr troszkzę szarpie ,nie wymieniałem żadnych filtrów i nic jeszcze nie robiłem,bo mam go 2 dni .dlatego prosze kolegów o pomoc od czego zacząć???

i jeszcze jedno pytanie : mój komputer wyświetla komunikaty w j. francuskim , czy do to sie zmienić na angielski??

pozdrawiam i zycze wesołych świat!!
  • Helpful post
    speccar
    Level 18  
    najlepiej zrobic diagnostyke,szkoda czasu na szukanie usterki bez testera,zacznij od filtra paliwa,zalecam tylko oryginal,podroby plataja czesto figle...jezyk na max docie zmienisz tylko za pomoca testera
    mlody300
    Level 11  
    Dzięki za odpowiedź!! zrobię dziagnostyke we wtorek,zobaczymy co pokaze ,najgorzej jak nic:) napiszę o tym!! Ale jak ten język zmienic to nie wiem:( ,a te francuskie komunikaty mnie denerwują:)
    mlody300
    Level 11  
    no więc zrobiłem diagnostykę programem VWTOOL
    wyszło tak
    17678 (P1270)
    17675(P1267)
    17672(P1264)
    17669(P1261)
    Błędy nieznane!!!
    i
    928-Loking unit for CL rivers side F220 incorrect signal

Co to za błedy??? bo w mojej tabelce ich nie ma
    grzestv
    Level 28  
    17678 (P1270)-injector 4 control limit excedeed
    17675(P1267) -injector3 control limit excedeed
    17672(P1264) -injector2 control limit excedeed
    17669(P1261) -injector1 control limit excedeed
    mlody300
    Level 11  
    :) bardzo szybka odpowiedź ,DZIĘKI!!!
    ale dokładnie co to znaczy??
    czy od tego sa moje problemy??
    speccar
    Level 18  
    17669-zaworn n 240 zespol pompo-wtryskiwacza cylindra1(przekroczona granica regulacji)
    17672-zawor n241 zespol pompo-wtryskiwacza cylindra2(przekroczona granica regulacji)
    17675-zawor n241 zespol-pompo-wtryskiwacza cylindra3(przekroczona granica regulacji)
    sprawdz zawory pompowtryskiwaczy...
    pozdro
    grzestv
    Level 28  
    hmm... trzebaby spojrzeć jeszcze w bloki danych,dopiero można postawić diagnoze,są przypadki wstawiania pompek które nie pasują do danego silnika(chodzi o indukcyjność cewek),myślę że powinieneś udać się do wyspecjalizowanego warsztatu
    pozdro
    mlody300
    Level 11  
    no tak...:) czyli coś się dzieje.
    jakoś usterki ustały ,silnik pali ,ale udam sie do servisu zobaczmy co powiedzą oczywiście poinformuję o tym
    niby auto ma przejechane 94 tys.ogólnie dobrze chodzi i nic się nie dzieje ,ale jakoś przy małch obrotach przy małm obciązeniu nierówno pracuje,jutro sprawdze ,czy wykasowane błędy się odnowiły.zobaczymy co to ,zawsze jedno doświadczenie więcej
    ale wielkie dzięki za pomoc!!!!!!!!!!!!!!!!!
    moze ktoś napisze jak z tym językiem komputera pokładowego?
    mlody300
    Level 11  
    wykasowane błędy silnika powróciły
    pali teraz dobrze,ale czasmi go szarpie na obrotach poniżej 2000,czasami nawet mocno!!!czy mogą bć uszkodzone pompowtryskiwacze??
    dobrze by było szybko to wyjaśnić,nie bardzo chcę kożystać z servisu ,bo z kasa cienko stoję (zakup) ,a jeśli jest w nim wada ukryta ,to może będę ścigał sprzedawce,w końcu kupiłem od firmy na fakturę:)
    a pompowtryski 2 tys będą kosztować:(
    hanse
    Level 12  
    miałem cos podobnego passat 2001 1,9 tdi 130 KM - przy dodawaniu gazu szarpał potem na wysokich obrotach było bez problemu, palił ok, czasem zapalała mi sie lampka esp.

najpierw walczyłem z esp - mozna je odłączyc na żądanie - nie pomagało było niby lepiej ale szarpał dalej, potem wymieniłem czujnik temp cieczy chłodzącej bo na komputerze wyszło ze jest uszkodzony - w serwisie powiadali ze to na pewno to

jak się w końcu za to zabrałem to okazało sie że z tempomatem cos nie tak i o to chodziło!!! oczysciłem styki skrecilem co trzebai jak na razie jest ok - od sierpnia szarpanie sie nie powtórzyło! Przegląd tempomatu wiąze się z rozebraniem osłony kierownicy i przegladem wszystkich wiazek kabli tam się znajdujących. Okazało się że jak montowałem swoje dodatkowe zabezpieczenie to cos poluzowałem - wystarczyło tylko posprawdzac.
    mlody300
    Level 11  
    no tak ale te błędy?? sie powtażają
    17678 (P1270)-injector 4 control limit excedeed
    17675(P1267) -injector3 control limit excedeed
    17672(P1264) -injector2 control limit excedeed
    17669(P1261) -injector1 control limit excedeed
    ja nie mam tempomatu!!! i 2 dni temu nie chciał zaplać,"łapał"
    i gasł,teraz pali ale nie wiadomo jak długo:) i nieraz szarpie a nieraz nie,
    camel09
    Level 19  
    udaj sie do sprzedawcy i niech on usunie usterkę. skoro wywala błędy na kompie (poważne) to jest to ukryta wada. masz 14 dni na reklamacje. ja bym tak zrobił. gdyby auto było kupione w komisie niemieckim to musieliby naprawić albo oddać kasę , a w Polsce pewnie się będą opierac.
    mlody300
    Level 11  
    problem rozwiązany !!!! między sterownik a pompowtryskiwacze ktoś włączył jakiś BOX celem tuningu:) on tak zakłucał i powodował błędy,po odłączeniu silnik chodzi równo ,a moc bez zmian ,więc albo to badziewie albo zepsuło się

pozdrawiam wszystkich
    grzestv
    Level 28  
    hmm....
    raczej badziew jak większość BOX-ów