logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie tranzystory PNP dobrać do 2N3773 w Lenco A50? Czy warto zwiększać moc?

kidzar89 16 Kwi 2006 17:57 1083 4
REKLAMA
  • #1 2534693
    kidzar89
    Poziom 17  
    Ocena: 7
    Witam.

Jestem w posiadaniu wzmaka Lenco A50, jestem z niego zadowolony choc to dość stara konstrukcja. Aktualnie posiada moc ok 70W na kanał. Mam zamiar go "podrasować" wymieniając mu tranzystory na mocniejsze i dodatkowo podwoić ich ilość w stopniu końcowym.
    W końcówce siedzą po dwa tranzystory na kanał; B558(2SB558)- PNP/60W oraz D428 (2SD428) - NPN/60W. Mam kilka 2n3773- mogły by być zamiast tych NPN, ale jake zastosować zamiast PNP żeby miały podobne parametry do tych 2n3773 ? Czy jest sens przerabiać wzmaka jeśli moc transformatora to 250W Max ?- tak pisze na obudowie.
    Po zmianie tranzystorów końcowych muszę zmieniać coś jeszcze (rezystory wyrównawcze, tran. sterujące itp.) ?

pozdr.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 2534806
    kidzar89
    Poziom 17  
    Dziś wielka niedziela i nie bardzo wypada rozkręcać wzmacniacz :) ale jutro postaram się podać napięcie. Ale o ile dobrze pamiętam to wynosiło ono coś koło ±60V.

pozdr.
  • REKLAMA
  • #5 2534829
    kidzar89
    Poziom 17  
    Będę uważał :) I jak, przy takim napięciu można coś z niego więcej wydoić ?

Dodano po 2 [godziny] 27 [minuty]:

Witam.

Nie mogłem się powstrzymać i odkręciłem pokrywę po czym zmierzyłem napięcie i okazało się że po wyprostowaniu jest ± 38V, co oznacza nici z tuningu ale wpadłem na pomysł żeby tak dołożyć drugą parę tranzystorów i zejść na 2Ω co spowoduje zwiększenie mocy. Co wy o tym myślicie ?

Myślałem tez o wymianie wszystkich kondów na nowe a w szczególności w zasilaczu, aktualnie są tam 2 kondy 2x8000uF/50V - takie bardzo duże (rozmiarowo oczywiście) ;). Czy ta operacja zmniejszy poziom szumów i wzrośnie wydajność mocowa choćby w najmniejszym stopniu ?

Mam jeszcze 1 problem: podczas słuchania muzy coś od czasu do czasu trzaśnie w głośnikach, tak samo trzaska ten wzmacniacz jak np. włączam światło w pokoju. Sygnał podaje wzmakowi z kompa. Czym ten efekt zneutralizować ?

pozdr.
REKLAMA