Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Lodówko- zamrażarka ARISTON MBA 3831V

nori_76 17 Apr 2006 13:38 5978 14
  • #1
    nori_76
    Level 13  
    Przeczytałem zdaje się wszelkie posty na temat tego modelu (wzgl. modeli podobnych) ale nie znajduję w nich mojego przypadku.
    Mam problem z chłodziarką. Zamrażalnik działa bez zarzutu.
    Chłodziarka przy ustawieniu potencjometru na "4" schładza temp. wewnątrz do +(11-12) stopni. Moim zdaniem to nieco dużo co obrazuje szybko pojawiający sie nalot na szyneczce (zwłaszcza ze to świąteczny okres). Zresztą problem nie jest świeży, dzieje się z tą temp. tak od dłuższego czasu. Teraz kiedy lodówka zapełniła się szczelniej problem jest nad wyraz dokuczliwy.
    Czy ktoś mógłby wskazać gdzie szukać przyczyny takiego stanu rzeczy? Agregat włącza się i wyłącza, zawór też słychać (charakterystyczne stuki - 2 albo 3 razy). Może to kwestia czujników, a konkretnie czujnika tego od wewnątrz chłodziarki?
    Lodóweczka ta ma przycisk szybkiego schładzania, który po załączeniu powoduje ze agregat pracuje ciągle (tzn.. w chwili obecnej ok. 5h juz ponad) a temperatura nadal na poziomie 11-12 stopni. Czy to normalne by to schładzanie trwało tak długo?

    Będę wdzięczny za pomoc, jeśli ktoś potrafi pomóc wskazać możliwą ew. przyczynę problemu.
    Pozdrawiam
  • #2
    eeban
    Home appliances specialist
    czy tworzą się skropliny na tylniej ściance ?
  • #3
    nori_76
    Level 13  
    tak, na tylnej ściance tworzą się raz skropliny raz jakby one zamarzały (pomimo, że agregat cały czas pracuje). Jak się domyślam zamarzają wtedy kiedy zawór przełączy na chłodziarkę a przyjmują stan ciekły kiedy zawór przełącza na zamrażalkę (jak pisałem agregat pracuje nieustannie od juz chyba 6h)
  • #5
    eeban
    Home appliances specialist
    a zamrażarka jaką ma temperaturę?
  • #6
    nori_76
    Level 13  
    eeban wrote:
    a zamrażarka jaką ma temperaturę?


    zmierzone -23 stopnie w gornej szufladzie
    po 7h wylaczylo sie szybkie schładzanie a temp. wewnątrz nie spadła poniżej 10 stopni. Widać to wszystko na co ją stać przy pokrętle ustawionym na 3,5 w pięciostopniowej skali. Pytanie czy to tak ma być?
    Po wyłączeniu się funkcji szybkiego schładzania obróciłem regulator w pozycję "1" - wydobyły się dwa dźwięki "biip" "biip" po chwili agregat się wyłączył. Ponownie przekręciłem regulator w pozycję max czyli "5" , usłyszałem jedno "biip" ale agregat nie włączył się w ciągu najbliższych 15 minut (włączyłem go wciskając i wyciskając przycisk szybkiego schładzania - teraz czekam aż się wyłączy po osiągnięciu zadanej na regulatorze temp w poz. "5"). Temperatura wewnątrz chłodziarki +12 stopni

    Dodano po 31 [sekundy]:

    agd3000 wrote:
    podkrec do maxa

    niewiele to zmienia
  • #7
    eeban
    Home appliances specialist
    W tym modelu po wyłączeniu i ponownym włączeniu co uczyniłeś sprężarka załącza się z opóźnieniem około+/- 9 minut.Jeżeli tylnia ścianka chłodziarki zaszrania się i odladza powinno być wszystko ok zwłaszcza że temperatura zamrażarki jest prawidłowa.Może być uszkodzone pokrętło człodziarki (łamie się wewnątrz)a ty kręcisz myśląc że zwiększasz jej zakres.
  • #8
    nori_76
    Level 13  
    eeban wrote:
    W tym modelu po wyłączeniu i ponownym włączeniu co uczyniłeś sprężarka załącza się z opóźnieniem około+/- 9 minut.Jeżeli tylna ścianka chłodziarki zaszrania się i odladza powinno być wszystko ok zwłaszcza że temperatura zamrażarki jest prawidłowa.

    a co sadzisz o temperaturze chlodziarki? Czy na tym poziomie czyli 10 stopni jest to ok? Po ustawieniu pokretla na max nie udaje sie zejsc ponizej 9 stopni, moze ten model tak ma?
    eeban wrote:
    Może być uszkodzone pokrętło człodziarki (łamie się wewnątrz)a ty kręcisz myśląc że zwiększasz jej zakres.

    sadze ze gdyby tak bylo pokretlo krecilo by sie w kolko podczas gdy to kreci sie od do
  • #9
    eeban
    Home appliances specialist
    Właśnie opór jest z czoła pokrętła a nie w potencjometrze>>>>i to myli
    Jak w tej chwili wygłąda tylnia ścianka w chłodziarce:!::!::!:
  • #10
    nori_76
    Level 13  
    eeban wrote:
    Właśnie opór jest z czoła pokrętła a nie w potencjometrze>>>>i to myli

    faktycznie to myli, wyciagnalem pokretlo i bylo zlamane jednak sadze ze na tyle w odpowiedniej dlugosci ze trzpien pokretla obracal potencjometrem, wlozylem maly srubokret i ustawilem na max i pozycja ta sama jak po wlozeniu zlamanego pokretla - czyli ze pokretlo obraca potencjometr
    Co do tylnej scianki.... w chwili obecnej jest mokra (krople wody), agregat pracuje, zeszronienie w zasadzie rzadko obserwuje a skoro jest ma max to chyba powinno byc widoczne w trakcie pracy agregatu, co nie?
  • #11
    User removed account
    User removed account  
  • #12
    awax
    Level 15  
    Witam .trochę dziwne objawy.Zacznij od sprawdzenia czy prawidłowo działa wyłącznik światła,jeżeli tak to ustaw na max.i zostaw na noc,a rano zmierz temperature.
  • #13
    nori_76
    Level 13  
    Bleble wrote:
    nori_76 wrote:
    Co do tylnej scianki.... w chwili obecnej jest mokra (krople wody), agregat pracuje, zeszronienie w zasadzie rzadko obserwuje a skoro jest ma max to chyba powinno byc widoczne w trakcie pracy agregatu, co nie?

    No chyba że walnięty czujnik odladzania parownika chłodziarki i wtedy jest taki efekt

    Właśnie zastanawiałem się od czego jest który czujnik. Czujnik zamrażalnika wykluczam bo wygląda, że w niej jest ok.
    Zostają mi zatem dwa. Czujnik temp. chłodziarki i czujnik odladzania parownika. Ten pierwszy wyłącza agregat gdy temp. wewnątrz chłodziarki osiągnie określony poziom. Jak się domyślam ten drugi załącza agregat przy odpowiednio wysokim poziomie temp wewnatrz chłodziarki. A może jest inaczej? Zastanawiam się dlaczego temp. wewnątrz nie osiąga poziomu poniżej 9 stopni przy ustawieniu na max. Przy 9 stopniach agregat się wyłączy i zaskoczy ponownie przy ok. 12. Troche za wysoko chyba umieszczona ta krzywa pracy agregatu. ? :(

    Dodano po 3 [minuty]:

    awax wrote:
    Witam .trochę dziwne objawy.Zacznij od sprawdzenia czy prawidłowo działa wyłącznik światła,jeżeli tak to ustaw na max.i zostaw na noc,a rano zmierz temperature.

    wyłącznik ok, światło gaśnie i pali się tak jak powinno być czyli gdy zamknięta gaśnie gdy otwieram zapala się. Po całonocnej pracy mam wewnątrz nadal przeciętnie 10-11 stopni
  • #14
    eeban
    Home appliances specialist
    Aby ją sprawdzić naodległość najlepiej wyłącz ją na 24 godz i włącz .Objawy które opisujemy mogą być spowodowane początkowym stadium nieszczelnośći i aby to stwierdzić należy ją wyłączyć.
  • #15
    nori_76
    Level 13  
    Wezwałem chłodziarza.......
    Zasugerował nieszczelność lub przytkany układ chłodniczy, czymś czyścił i napełnił brakujący czynnik chłodniczy - koszt 180zł, gwarancja 3 m-ce....poczekamy zobaczymy
    Póki co dzięki mimo wszystko za wszelkie wskazówki