Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Fiat, silnik 1.8 16v - gaśnie w trakcie jazdy

migod 17 Kwi 2006 18:52 4370 3
  • #1 17 Kwi 2006 18:52
    migod
    Poziom 21  

    Witam,

    przepraszam, że post trochę długi, ale chciałem przekazać możliwie pełny opis stanu faktycznego.

    Spotkała mnie ostatnio przykra niespodzianka, silnik w Fiacie (model silnika 1,8 16v), pracujący na benzynie (nie ma instalacji gazowej) zgasł w trakcie jazdy (2-3 km trasy od uruchomienia). Momentalnie siadło wspomaganie, zapaliły się wszystkie kontrolki (jak po przekręceniu kluczyka). Samochód w chwilę później (< 15 sekund) przy pierwszej próbie dał się normalnie uruchomić i epizod się już nie powtórzył przez całą drogę powrotną (zawróciłem od razu do domu). Temperatura silnika była w okolicach 50 st. C., światła drogowe nie wyłączyły się. Aha, droga dość nierówna. Twarde zawieszenie mogło przenieść jakiś wstrząs na korpus silnika. Na więcej szczegółów nie udało mi się zwrócić uwagi.

    Z autem były wcześniej drobne problemy - dużo nie jezdziło (zima), akumulator niezbyt dobrze to znosił. W każdym razie tydzień wcześniej auto było odpalane z drugiego akumulatora (o sporo gorszych parametrach prądowych) przez kable awaryjne. W chwilę po uruchomieniu silnika kabel spinający akumulatory zmiękł, a z krokodylków zapiętych na obu akumulatorach poleciał biało-szary obłoczek dymu. Szybkie rozpięcie kabli (z "ogniem" iskier) uchroniło akumulatory przed poważniejszym uszkodzeniem, jednak nie jestem pewny, czy nie uszkodziło jakiejś elektroniki. Poza tym ten obłoczek to dla mnie ciągle zagadka.. rozumiem, że poszedł duży prąd (>>100 A) w trakcie rozruchy silnika aż zmiękły kable, ale obłoczki pojawiły się dopiero w kilka sekund po tym, jak silnik pracował już na niskich obrotach.

    Mając dość problemów z akumulatorem, dwa dni późnej (po tych "obłoczkach") był montowany w aucie nowiutki akumulator, klemy zostaly wtedy dokładnie przeczyszczone i dość starannie założone na odczyszczone (papier ścierny i elektrosol) zaciski akumulatora. Raczej mogę wykluczyć chwilowy brak kontaktu na zaciskach akumulatora jako przyczynę zgaśnięcia silnika (zresztą, co by wtedy robił alternator w tym samochodzie). Aha, na początku sezonu wiosennego czyściłem w nim świece. Po tej operacji auto jeździło bez zastrzeżeń.

    Wpiąłem się z amperomierzem między akumulator i instalację w samochodzie. W stanie wyłączonej stacyjki nie zarejestrował żadnego poboru prądu. Myślałem, że może jakaś dodatkowa upływność rozładowywała mi w zimie akumulator, bo auto stało w garażu, w cieple i akumulator nie miał raczej powodu się rozładowywać (oprócz zasiarczenia, ale bez przesady). Przy włączonej stacyjce, po przejściu testów ABS itp. pobór prądu jest < 0.5 A. Więc chyba nie mam zwarcia w instalacji.. jak mogę to inaczej sprawdzić?

    Na Forum doczytałem sporo o usterce czujnika Halla, jako o potencjalnej przyczynie dającej podobne objawy. Czy ktoś z Forumowiczów mógłby to potwierdzić, lub w kontekście opisanych wyżej 'przejść' wskazać inne przyczyny? Gdzie w tym silniku (Fiat, 1.8, 16v) zlokalizowany jest ten czujnik (czy od spodu silnika, w okolicach paska rozrządu?)?

    Będę wdzięczny za wszystkie podpowiedzi ;-)

    pozdrawiam,
    --
    migod

    0 3
  • Pomocny post
    #2 17 Kwi 2006 19:01
    Anonymous
    Użytkownik usunął konto  
  • #3 17 Kwi 2006 19:17
    migod
    Poziom 21  

    przepraszam, słuszna uwaga - chodzi o Fiata barchetta. o ile wiem - silniki z rodziny Fiat Bravo, oraz Lancia. nie orientuję się, sterowniki której firmy są tam montowane.

    pozdrawiam,
    --
    migod

    0
  • #4 12 Maj 2010 02:06
    rafaelo1999
    Poziom 2  

    poprostu immo nie przenioslo sygnalu i auto zgaslo po chwili odczytal kod zapisany w kluczu i dziala. nie wiem dlaczego przedmowcy pisza jaki model itd jak sie nie znaja to lepiej czytac i w warsztacie robic pozdrawiam

    Moderowany przez Pawel wawa:

    Kolega za to ani czytać ani pisać nie potrafi. Za archeologię, pisownię i nic nie wnoszący post dostaje ostrzeżenie i blokadę pisania na 14 dni celem uzupełnienia swojej wiedzy z dziedziny języka polskiego i przeczytania ze zrozumieniem regulaminu tego forum.

    0