logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mysz optyczna Sunnyline - opóźnienia i nieprawidłowe ruchy kursora po 2 tygodniach

psychotic 27 Maj 2003 20:22 1643 11
REKLAMA
  • #1 228729
    psychotic
    Poziom 2  
    Ostatnio kupilem mysz optyczna firmu Sunnyline. Po ok 2 tygodniach bez awaryjnej pracy, pojawil sie problem, a mianowicie myszka jakos dziwnie reaguje, z opoznieniem lub w ogole albo na delikatny ruch kursor leci na drugi koniec ekranu. Sprawdzalem kabel i raczej jest wszystko w porzadku
  • REKLAMA
  • #2 228925
    Delgado
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Może moje pytanie wyda się absurdalne... ale jaką masz podkładke pod mysz :?:
    Mysz optyczna to takie zwierze, które lubi podkładki matowe i raczej utrzymane w jednej tonacji kolorystycznej.... Też mam takiego zwierzaka i na podkładce z widokiem zachowywał się raczej słabo. Teraz mam podkładke pomaraczową za AMD i no jak to się mówi : NO PROBLEM

Pozdr.
  • REKLAMA
  • #3 229701
    safelock
    Poziom 11  
    Umnie myska optyczna logitech działa na każdej nawierzchni (nie liczac lustra i szyby). Proponował bym przeczyszczenie ukladu optycznego jakąś wilgotna szmateczką.
  • #4 229856
    /|\Atari
    Poziom 27  
    Ocena: 27
    Ja bym optyki raczej nie czyścił, tylko sprawdził zachowanie się myszy na różnych powierzchniach i wyciągnął wnioski, jeśli czyścić optyko to ligniną, ewentualnie jeśli to są większe zabrudzenia to ściereczkami do monitora, lub chusteczkami albo srajtaśmą nasączona płynem do mycia szyb :)
  • #5 229907
    hardtmuth
    Poziom 20  
    Ocena: 30
    u mnie nieraz myszka zaczyna szarpac, ale tylko wtedy jak widac na podkladce jakies smugi itp, nriaz po szmatexie mozna przejchac paznokciem i zostawia sie slady, przez to sie robia problemy, wprawdzie jak skojrze to widze ze optyka ma troche kurzu na sobie, ale narazie nie mam zamiaru czyscic.

A tak wogole jak optyka myszke kupowac to firmowa i dobrej jakosci, jak np jakas z serii mx logitecha, mam mx300 i jestem zadowolony, ale dla zwyklych uzytkownikow pulpitu wystarcza cos slabszego, ale logitech koneicznie :)
  • #6 257528
    skorka_tech
    Poziom 11  
    Zobacz czy nie zanieczyscil sie czasem laser?
  • #7 257707
    Zbynia
    Poziom 31  
    Ocena: 51
    jaki laser ??? w myszce optycznej ??? jedyne co tam jest to dioda.Popróbuj na różnych podkładkach.Jak ci napisali najlepiej na matowych.Jakiekolwiek podkładki powlekane przeźroczystą folią lub nie będące gładkimi źle odbijają światło.Najlepiej chodzą na zwykłej kartce brystolu.
  • REKLAMA
  • #8 260226
    grzechugd
    Poziom 21  
    Ocena: 9
    U mnie pomogła wymiana podkładki tak jak mówili wcześniej koledzy. Na podkładce kolorowej zachowywała się bardzo dziwnie (przeskakuje na koniec ekranu) jak wymieniłem podkładke na jednolita to sprawuje się bez zarzutu.
  • REKLAMA
  • #9 260464
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 265479
    spinek
    Poziom 11  
    a wedlug mnie optykiem najlepiej jezdzic po blacie od biurka bez podkladki,ktory od czasu do czasu dokladnie czyscimy.Przeciez tam nie ma rolek ktore lapia i zbieraja brudy
  • #12 272407
    Zbynia
    Poziom 31  
    Ocena: 51
    laser półprzewodnikowy to w zasadzie zwykła dioda.......
    blat biórka jest najlepszy pod warunkiem że jest idealnie gładki - ja mam ryflowaną faktórę i po tym za cholerę nie chce śmigać - bywa - muszę się ratować kartkami papieru....

Podsumowanie tematu

✨ Problem z myszą optyczną Sunnyline objawia się opóźnieniami i nieprawidłowymi ruchami kursora po około dwóch tygodniach użytkowania. Dyskusja wskazuje, że przyczyną mogą być nieodpowiednie podkładki pod mysz, zwłaszcza kolorowe lub błyszczące powierzchnie, które źle odbijają światło emitowane przez diodę optyczną. Zaleca się stosowanie matowych, jednolitych podkładek, np. kartki brystolu lub specjalnych matowych podkładek. Czyszczenie układu optycznego wilgotną ściereczką lub chusteczkami do monitorów może pomóc, jednak najpierw warto przetestować mysz na różnych powierzchniach. W dyskusji podkreślono, że w myszach optycznych nie ma lasera, a jedynie dioda LED jako źródło światła. Niektóre modele, jak Logitech MX300, są polecane ze względu na jakość i stabilność działania. Alternatywnie, użytkownicy sugerują korzystanie z gładkich blatów biurka, o ile są czyste i jednolite.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA