Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Junkers WRP 11G 23- problemy z odpalaniem.

voyteq 18 Apr 2006 21:44 6241 3
    voyteq
    Level 12  
    Od dwóch lat posiadam piecyk Junkersa WRP 11G, który niestety dziś padł. Nastąpiło to po tym jak ktoś w bloku kombinował coś przy głownym pionie wodnym, a ja odkręciłem wode i zobaczylem lecacy syf koloru piaskowego. Czytalem pare postow na temat przepływowych ogrzewaczy junkersa ale niestety nie znalazlem zadnej interesujacej mnie odpowiedzi.. Problem polega na tym, ze piecyk nie odpala..? Wprawdzie udalo mi sie go uruchomic ze dwa razy, ale po chwili wylączyl sie sam tzn. plomien glowny zgasl mimo lecacej wody, a przy wlaczniku migala czerwona dioda. Po ponownym odkreceniu wody nie slychac charakterystycznych "pykniec" towazyszacych odpalaniu sie piecyka i dioda takze juz nie swieci; sprawdzalem turbinke - daje napiecie 1,2V czyli takie jakie powinno byc. Niestety musze sie przyznac ze przez okres ktory posiadam piecyk nie robilem zadnych czynnosci konserwacyjnych. Wiec chcialbym zapytac specjalistow, najchetniej kogos z serwisu jak wyczyscic piecyk i czy jest sposob by to naprawic?
  • Helpful post
    DonRomano
    Level 34  
    Sam podgrzewacz będzie sprawny.Problemem jest zabrudzenie kamieniem i piachem wejścia zimnej wody.Trzeba rozmontować wszystko od ściany do zespołu wodnego podgrzewacza.
    Jeżeli jest on na wężykach to żaden problem a jeżeli na "sztywno" to też się da tylko jest troszkę więcej zabawy.
    Posprawdzaj wężyki, zaworki itp.Powinno być tam również siteczko, jeżeli nie ma to zanieczyszczenia dostały się do zespołu wodnego i należy go również rozmontować i wyczyścić.
    Jest jeszcze możliwość, że kamień osadził się w samych bateriach lub ich wężykach.
    W takim przypadku również jedynym wyjściem jest ich demontaż i czyszczenie.
    Miłej pracy!
    voyteq
    Level 12  
    Dzieki za odp. juz rozmontowalem piecyk i wyczyscilem, hula jak nowka :) Na szczesie przyczyna tkwila w dosc znacznie zapchanych siteczkach w ukladzie wodnym. Zauwazylem tez ze piec sie dosc mocno kurzy, czy podczas czyszczenia kompresorem (bo mam taki zamiar) musze na cos szczegolnie uwazac, czy moge go smialo "przedmuchac"? :D
    aadamuss
    Level 20  
    Śmiało, choć lepszy jest odkurzacz:)