logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć neon gazowy? Transformator 230V-1000V, brak oznaczeń

Andrys18 18 Kwi 2006 22:52 8067 8
REKLAMA
  • #1 2542113
    Andrys18
    Poziom 2  
    Mam pytano dostałem neon od kolegi i nie wiem jak go podłączyć słyszałem coś, że muszę mieć kondensator, który zmienia napięcie 230V-1000v prawda?
    Nie mam na nim żadnych oznaczeń, może ktoś wie i mi pomoże, dzięki z góry.
    Załączniki:
    • Jak podłączyć neon gazowy? Transformator 230V-1000V, brak oznaczeń DSC06057.JPG (146.89 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 2543799
    Koffboy
    Poziom 19  
    Ocena: 3
    chyba przetwornice z 12 na 230v?
  • #3 2544273
    Andrys18
    Poziom 2  
    wlasnie niewiem jak i podco go podlaczyc zeby swiecil
  • REKLAMA
  • #4 2544465
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 2545066
    Andrys18
    Poziom 2  
    a jazeli bym chcial zasilic ten neonik z 12v jaki transformator musze kupic ?? a jezeli z 230v terz jaki mam kupic bo raczej w robienie to niebede sie bawil
  • #6 8189829
    kondio32
    Poziom 1  
    Ocena: 1
    wlasnie ja tez mam taki problem mialem taki transormatorek w swoim neonie ktory byl zamontowany w samochodzie do akumulatora 12v ale urwal mi sie kabel przy tym tranformatorku i nie da rady go do lutowac i teraz niewiem jaki kupic zeby neon dzialal aniespalil sie
  • REKLAMA
  • #7 11000000
    telekomunista
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Cześć.

Mój problem:

Mam profesjonalny neon gazowy złożony z 10 liter wielkości 30x30cm każda, zamówiony w firmie reklamowej podłączony do specjalistycznzego konwertera napięcia hermetycznego tak jak opisany wyżej. Ponieważ weszła ustawa o nakazie zmian szyldów reklamowych zostałem zmusozny do jego modyfikacji. Innymi słowy skróciłem wyraz i teraz ma 8 literek takiej samej wielkości. Ponieważ każda literka podłączana jest szeregowo, moje pytanie brzmi czy musze miec nowy konwerter napiecia na inne napiecie, czy moze da sie go jakos regulowac, wyglada to na mega profesjonalny sprzet, czy w ogole nie musze nic robic i ilosc podlaczonych litewr nie ma większego znaczenia przy tak duzym napieciu. Z mojej skromnej wiedzy elektrycznej wynika iz w polaczeniu szeregowym napiecia sie sumuja, wiec wydaje mi sie ze ma to jakies znaczenie.

Dzieki z gory za pomoc,
    Łukasz (skonczylem tylko telekomunikacje, elektronike ledwo zdałem.. :D )
  • REKLAMA
  • #8 11809389
    waldek035
    Poziom 10  
    Witam mam taki zasilacz oddam za koszt przesyłki lub odbiór osobisty w Bytomiu-stroszek Jak podłączyć neon gazowy? Transformator 230V-1000V, brak oznaczeń

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podłączenia neonu gazowego bez oznaczeń oraz doboru odpowiedniego transformatora. Neon reklamowy wymaga wysokiego napięcia zapłonowego, zwykle znacznie wyższego niż 1 kV, często w zakresie 10-15 kV, co uzyskuje się za pomocą specjalistycznych transformatorów sieciowych 230V/10-15kV o niskim prądzie wtórnym (około 20 mA). Zasilanie z niskiego napięcia (np. 12V z akumulatora) wymaga przetwornicy podnoszącej napięcie do wartości kilkuset lub kilku tysięcy woltów, stosowanej w neonach samochodowych. W przypadku neonów złożonych z wielu liter połączonych szeregowo, napięcia zapłonowe sumują się, co wymaga dostosowania transformatora do nowej długości i liczby elementów. Wymiana lub regulacja konwertera napięcia jest konieczna przy zmianie konfiguracji neonu. W ofercie pojawił się zasilacz do neonu dostępny lokalnie, jednak bez szczegółowych danych technicznych. Podkreślono również zagrożenia związane z wysokim napięciem i konieczność stosowania odpowiednich zabezpieczeń, takich jak kondensatory i izolacje.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA