Czy do zainteresowanych doszły wysłane schematy ????
PS.
Mam prośbę, jeśli ktoś posiada jakikolwiek schemat instalacji samochodowej to będę wdzięczny za przesłanie.
mathevp(malpa)interia.pl
PSII
Po wakacjach wygrzebę trochę danych i jak ktoś będize zainteresowany to popdeślę.
Posiadam oprogramowanie serwisowe do TOYOTY wszystkie modele do '95 roku.Wyszczegolnione wszystkie czesci i numery katalogowe(numery toyoty).Calosc zajmuje 4 CD nie przesle na priva .
Poszukuje czego kolwiek do Toyoty Cariny II.
Nie korzystaj z opcji "Szybka odpowiedź" tylko wybierz normalnie 'Odpowiedz" wtedy tuż nad "Wyślij " masz "Dodaj załącznik" a plik wybierasz wygodnie przyciskiem "Przeglądaj". Możesz nawet dołączyć komentarz do załącznika.
1/ Poszukuję schematu elektryki TOYOTY Yaris - to najsłabszy punkt tego auta i muszę coś z tym zrobić.
2/ Ostrzeżenie dla tych, którzy chcieliby korzystać ze schematów DAEWOO Tico zawartych w "mądrej księdze" dla tego jeździdełka wydanej przez WKŁ (niestety, nie mam już jej, by podać autora i rok wydania, bo mi ją podwędzono): W schematach tam zamieszczonych aż roi się od błędów.
wszyscy potrzebują schemat może tak podzielili by sie ze wszystkimi po co jest on potrzebny przecież to jest forum nie zapominajcie(nie wystarczy nieraz rzucić koło tonącemu bo nie wiadomo czy potrafi je złapać )
witka
oki już mówię o co chodzi chciałbym sie dowiedzieć dlaczego podczas gdy wyluzuję silnik mimo to jeszcze jakieś 6-8 sekund pozostaje na podwyższonych obrotach?- dopiero upłynięcie tego czasu powoduje unormowanie się.
o i tyle... 8)
pozdrawiam
Dzieki Mathew!
Po raz pierwszy moge zobaczyc taki schemat.
Nie dotyczy on co prawda mojego auta ale mysle ze te uklady sa podobne
i mozna sobie bedzie juz co nieco samemu sprawdzic.
Mam tylko pytanie:z ktorego roku jest ten model i czy posiada on tzw.
Multiplex ?
PZDR.
wszyscy potrzebują schemat może tak podzielili by sie ze wszystkimi po co jest on potrzebny przecież to jest forum nie zapominajcie(nie wystarczy nieraz rzucić koło tonącemu bo nie wiadomo czy potrafi je złapać )
Po co mi jest potrzebny schemat instalacji elektrycznej TOYOTY Yaris
W moim przypadku to temat - rzeka, ale w skrócie:
1/ Lubię, gdy moje auto działa tak, jakbym ja sobie życzył 8)
2/ Nie lubię, gdy moje auto zachowuje się wbrew moim oczekiwaniom.
Co mi się nie podoba (podobało) w tym aucie?
1/ brak oświetlenia popielniczki i gniazda zapalniczki - w nocy nie do zlokalizowania,
2/ niewidoczna w dzień kontrolka włączenia świateł,
3/ centralny zamek blokujący i odblokowujący zamek tylnych (5.) drzwi, niezależnie od tego, że były przedtem zamknięte "na klucz" - raj dla złodziei,
4/ radio działa wyłącznie po włożeniu kluczyka do stacyjki (prosiłoby się, aby działało bez kluczyka),
5/ silniki podnoszenia szyb działają wyłącznie po przekręceniu kluczyka w pozycję "Jazda" (prosiłoby się, aby działało bez kluczyka),
6/ Czujniki cofania załączają się wyłącznie po włączeniu biegu wstecznego.
(bywają sytuacje, np. postoje w długich korkach na pochyłościach, że załączone mogłyby sygnalizować gapiostwo moje lub tego, co za mną).
Już zmieniłem
1/ Oświetlenie popielniczki i zapalniczki: nie da się tego w sposób rozsądny rozwiązać - chyba że powiesimy "kinkiet".
Na poziomie popielniczki i zapalniczki, po obydwu stronach każdego z tych urządzeń, zamontowałem bardzo dyskretne mini diody (3mm): z lewej zieloną, a z prawej czerwoną - niczym boje na torze wodnym. Nie tyle świecą, co pozwalają zlokalizować obiekty. Podłączone są tak, że zapalają się razem ze światłami pozycyjnymi.
Ponieważ są widoczne nawet w jasny dzień - zastępują kontrolkę włączenia świateł.
2/ Czujki cofania zaopatrzyłem w dodatkowy wyłącznik i w tej chwili są włączane albo razem ze światłem cofania, albo ręcznie - w zależności od potrzeb. Wykorzystałem wolny wyłącznik dla klimy (nigdy jej nie zamontuję, bo do tego trzeba mieć pod maską silnik a nie byle co). Na wszelki wypadek od strony instalacji elektrycznej samochodu zamontowałem diody separujące.
3/ W obwodzie siłownika zamka tylnych drzwi zamontowałem diodę. W tej chwili zamek centralny ich nie otwiera, a więc bagaże są już bezpieczne. Można je otworzyć tylko kluczem.
Nie jest to rozwiązanie wygodne. Wiem, jak zrobić otwieranie z wnętrza pojazdu, za pomocą dyskretnego przycisku (potrzebny przekaźnik), ale tu już przydałby się schemat instalacji elektrycznej, bo wiąchy przewodów są dość spore i o pomyłkę nietrudno.
Czeka na zrobienie: :?
Radio i szyby powinny być uruchamiane bez kluczyka, za to powinny być wyposażone w dodatkową instalację czasową wyłączania i ostrzegania (aby pozostawione włączone radio nie rozładowało akumulatora i aby nie pozostawić auta z opuszczonymi szybami)
Aby pogrzebać przy radiu i szybach - bez schematu można, ale skutki mogą być trudne do przewidzenia. Dlatego właśnie poszukuję.
Bo nie mogę liczyć na to, że w wielkiej TOYOCIE znajdzie się choć jeden rozsądny konstruktor, który zaprojektuje instalację przyjazną dla użytkownika, a później jeszcze zechcą mnie do siebie zaprosić i wymienić mi instalację na swój koszt.
Posiadam schemty elektryki do Toyoty Corolli do roku 92.
Byłbym b. wdzięczny za takie cudeńko.Sam posiadam takie autko '88, 1,8 DXL.
Auto jest prawie pelnoletnie ale sprawuje się całkiem ,całkiem .
Ma za to kilka wystających przewodów przy silniku, których znaczenia nie mogę się domyślić . Posiadając schemacik będę mógł sprawdzić do czego służyły w latach jej młodości .