Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

regulator wentylatora peugeot partner 1.9D 2002

tsek 19 Apr 2006 09:51 5368 10
    tsek
    Level 11  
    Witam, zwracam się z prośbą o pomoc przy usterce regulatora wentylatora w Peugeot Partner 1.9D z 2002r. z klimą system Valeo. Proszę o pomoc w sprawie demontażu ów regulatora. Tzn. gdzie on się znajduje i jak się do niego dobrać, aby czegoś nie popsuć przy okazji. Na wcześniejszym poście z 2004r. dowiedziałem się jakie zamienniki zastosować zamiast oryginalnych tranzystorów darlingtona. Z tym sobie poradzę, natomiast chodzi mi o sam demontaż elementów aby go wymontować. Może któryś serwisant mi podpowie. bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam wszystkich "tsek".0600970920:D
    User removed account
    User removed account  
    tsek
    Level 11  
    Witam, ponownie. Dzięki za naprowadzenie. Nie przypuszczałem, że to takie małe ustrojstwo. Jakoś wentylator kojarzył mi się z czymś dużo większym. Faktycznie dwie wtyczki i trzy wkręty i już go miałem na dole:) Tu są dwa tranzystory FW26025A1. Z tego co się zorientowałem to mają parametry: PNP 120V 30A 200W TO3. Panowie czy szukać oryginału? Czy zastosować coś z tego: MJ11011,13,15 też na 30A lub BDX68B,C te z kolei 25A, bo ten BDX66 to chyba będzie za mały skoro nominał ma 30A a on ma tylko 16A? proszę o podpowiedź co najlepiej dobrać. Z góry dzięki.
    Sławek62
    Level 17  
    Zamienniki możesz śmiało zastosować, jeśli spełniają z lekką odchyłką parametry oryginalnych.
    User removed account
    User removed account  
    tsek
    Level 11  
    Witam, ponownie. Zastosowałem MJ11015 i zadziałało ale tylko do momentu do kiedy nie dałem wentylatora na FUUL. Bo teraz to działa mi tylko FULL lub ZERO. Słychać tylko przełączanie elektromagnesu i nic więcej. W czy tkwi problem proszę o pomoc. Najwyraźniej cofający prąd lub napięcie uszkodziły tranzystory. Na stronie www.tme.pl znalazłem coś o tych tranzystorach. Piszą że BDX są darlingtonami + dioda a MJ tylko darlingtony. Proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu, pozdrawiam.
    tsek
    Level 11  
    Witam, czy nikt nie może mi pomóc?? Bo serwis to już ostateczność. Proszę o pomoc, pozdrawiam Tomasz.
    tsek
    Level 11  
    Witam, jak ktoś będzie miał jeszcze problem z tym regulatorem w Partnerze z klimą do 11.2002r. to służę pomocą. Rozwiązałem ten problem (oczywiście omijając serwis), pozdrawiam "tsek".
    Sławek62
    Level 17  
    Zdradź rąbka tajemnicy i napisz co było.
    laulinas
    Level 11  
    tsek wrote:
    Witam, ponownie. Dzięki za naprowadzenie. Nie przypuszczałem, że to takie małe ustrojstwo. Jakoś wentylator kojarzył mi się z czymś dużo większym. Faktycznie dwie wtyczki i trzy wkręty i już go miałem na dole:) Tu są dwa tranzystory FW26025A1. Z tego co się zorientowałem to mają parametry: PNP 120V 30A 200W TO3. Panowie czy szukać oryginału? Czy zastosować coś z tego: MJ11011,13,15 też na 30A lub BDX68B,C te z kolei 25A, bo ten BDX66 to chyba będzie za mały skoro nominał ma 30A a on ma tylko 16A? proszę o podpowiedź co najlepiej dobrać. Z góry dzięki.

http://www.vlovepeugeot.com/webboard/05955.html
    tsek
    Level 11  
    Cała tajemnica w linku powyżej. Dziękuję wszystkim - temat zamknięty.