Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Schemat uniwersalnego generatora do przetwornicy.

dudi-7 19 Apr 2006 14:27 2379 3
    dudi-7
    Level 20  
    Mam wzmacniacz audio do samochodu GTA200.Jest w nim uszkodzona przetwornica,w szczególności czesc układu scalaka sterujacego tranzystorami kluczującymi.Powiedzmy ze z tej przetwornicy chciałbym zachowac tylko trafo.Cały układ sterujacy chciałbym zbudowac od nowa.I w związku z tym mam pytanie czy musze go budowac na oryginalnych tranzystorach mocy i układzie sterujacym,czy moge wstawic dowolny.Bardzo prosze o odpowiedz w szczegolnosci zalezy mi na schmacie w miare najprostszego rozwiązania.
    -RoMan-
    Level 42  
    Schematów przetwornic samochodowych było już na Elektrodzie całe mnóstwo. Najbardziej popularne oparte są na SG3525 lub TL494.
    Przeszukaj działy 'układy elektroniczne...' i 'DIY...'
    dudi-7
    Level 20  
    Wiem że jest mnóstwo układów sterowania do przetwornic.Tylko czy jeśli "wyjme" cały układ sterowania z innej przetwornicy (włącznie z tranzystorami mocy) i podłacze do uzwojenia pierwotnego transformatora to czy zmienia sie wówczas parametry mojej przetwornicy??
    -RoMan-
    Level 42  
    Nie sposób odpowiedzieć na tak zadane pytanie. Brak jakiejkolwiek gwarancji działania. Wystarczy, że przełożona elektronika będzie pracowała na niższej częstotliwości niż oryginalna i się usmaży.