Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Brak ładowania baterii w Dellu

Andmit 20 Apr 2006 20:19 14126 16
    Andmit
    Level 17  
    Mam Della lattitude D600 ; bateria sparawna ( naładowana do 40% w iinym laptopie ) którą komputer wykrywa i mozna na niej pracować . Po podłączeniu zasilacza ,laptop pracuje ale nie ładuje baterii ( sygnalizacja w systemie) .Dodatkowy objaw tyo brak świecenia lampki na panelu laptopa od sygnalizacji baterii.
    Czy ktos może podpowiedzieć jak zabrac sie do naprawy układu ładowania ,
    moż miał taki przypadek.Dzwoniłem do firmy naprawiającej laptopy ale zaproponowali wymianę płyty głównej ( na której jest przetwornica od ładowania baterii ) -to troche droga naprawa .
    januszk3
    Level 11  
    Proponuję otworzyć setup i sprawdzić stronę ze stanem naładowania baterii.
    Jeśli nad obrazem baterii widnieje napis "AC Adapter: Unknown" to przyczyną
    braku ładowania jest uszkodzony wtyk zasilacza. Centralny styk podaje informację o mocy zasilacza. To jest b. częsty defekt.
    ps. wtyk zastrzeżony patentowo nie osiągalny w handlu :cry:
    Andmit
    Level 17  
    Zgadza się ,w biosie jest taki komunikat ; ale podłączałem sprawny zasilacz z D610 i też brak ładowania , poza tym brak świecenia lamki w panelu laptopa ( maże być uszkodzona) .I jeszce sprawdzałem mój zasilacz na LAPTOPIE D610 i też komunikat " Adapter AC unknown".
    Wiem że Dell kompletuje sprzęt włącznie z zasilaczem , jak obejść ten problem .Komputer kupiłem z drugiej ręki i poza ładowaniem wszystko jest OK - jak to uruchomić ???
    lex00
    Level 26  
    Może masz podłączone jakieś urządzenia np karta sieciowa na PCMCIA ja też tak mam i musze wyjmować tą kartę.
    Andmit
    Level 17  
    Nie ,nic zewnętrznego nie jest dołączone . Dzwoniłem po serwisach ich zdaniem jest uszkodzony moduł ładowania na płycie głównej - koszt naprawy
    kilkaset złotych ( w serwisie Della mówili o 2ts.zł ). Moze ktoś miał taki problem i naprawiał takie uszkodzenie?
    ArteXL
    Level 24  
    Witam, prześlij mi na pw. dokładne dane laptopa, stan kontrolek, stan kontrolek testera baterii.

Pozdrawiam
    ArteXL
    elektryk
    Level 42  
    Andmit wrote:
    I jeszce sprawdzałem mój zasilacz na LAPTOPIE D610 i też komunikat " Adapter AC unknown".
    A podłączałeś zasilacz od tamtego laptopa?
    Phew
    Level 14  
    Witam
    Mam podobny problem - przetarł mi się kabel, myślałem że to jest przyczyną, okazało się, że skrócenie kabla nie pomogło.
    Połączenia są OK sprawdziłem kilka razy (i chyba były OK), wtyczka ze środkowym bolcem też jest OK. Jak się zorientowałem środkowa żyła jest podłączona do 3 nóżkowego scalaka DALLAS 2501. Druga nóżka scalaka idzie do masy, trzecia w powietrze. W katalogu Dallas-a ten układ nie występuje. Czy jest taka możliwość, że to ten układ uszkodził się? Jakie są ew szanse zdobycia takiego układu? Ew jakieś zamienniki? Przeróbka laptopa żeby ignorował sygnał?
    mgiedz
    Level 2  
    Phew wrote:
    W katalogu Dallas-a ten układ nie występuje.

I tak i nie ;) Normalnie nie występuje...ale to dokładnie to samo co 2502 - tylko, że w 2501 jest wgrany "kod" Della. Może być ciężko go z tamtąd wyciągnąć bo pewnie zapis jest zabezpieczony. Właśnie nad tym obecnie pracuje bo mam podobny problem.

A pytanie czy da się to obejść w laptopie? Sam nie wiem...ale chyba nie tędy jest droga - takie przynajmniej jest moje zdanie.
    Phew
    Level 14  
    Mam 2 teorie:
    1. Układ uszkodził się (przyznam, że w to mniej wierzę)
    2. Układ jest OK, ale napięcie nie jest wystarczająco stabilne (i notebook to _jakoś_ wykrywa).

Ten scalak nie jest podłączony do żadnych innych elementów w zasilaczu - czyli pełni tylko i wyłącznie rolę informacyjną (podaje typ zasilacza). (Swoją drogą ciekawe, że zużyli na to 1-ną z 3 linii pomiędzy zasilaczem a notebookiem). Teroretycznie na podstawie analizy sygnału dałoby się odtworzyć zasadę działania scalaka (Protokół 1-wire jest opisany).

W dopasowanie (parowanie) zasilacz-notebook nie wierzę (ktoś o tym pisał na forum). Spróbuję przekopać stare archiwa CD-ROM - miałem gdzieś płytkę (CD) serwisową do tego notebooka. Sprawdzałem swoj notebook z innymi zasilaczami i zasilacz z innym notebookiem (ewidentnie nie działa zasilacz - może da się go jakoś "przeprogramować" z PC-ta)

Żeby sprawdzić stabilność pracy zasilacza potrzebny jest oscyloskop, niestety nie mam pod ręką (napięcie jest ok - możliwe że notebook ma jakieś układy sprawdzające stabilność?).

A może ktoś ma schemat ???
    mroova81
    Level 16  
    no ja dodam jeszcze, że można (o ile masz możliwość)popróbować, ze stacją dokującą, albo replikatorem portów (mała-krótka stacja dokująca, ale wymaga innego zasilacza-większego; duża stacja (mam taką w robocie) ma swój zasilacz zintegrowany).
    Kożystając z wątku zadam pytanie właśnie apropos stacji dokującej tej długiej z miejscem na napęd i z PCI: do czego służy takie dziwne łącze pod spodem tej stacji??? Wygląda to jak łącze do stacji dokującej - stacji dokującej... bzdura co?
    Figi
    Level 37  
    Zmagam się z dokładnie tym samym problemem w D600. Podobne problemy zostały opisane tu:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic230989.html?highlight=
    Wydaje mi się, że skoro jest to magistrala 1-wire można to jakoś obejść, jednak z braku czasu nie zająłem się tym jeszcze na poważnie. Gdyby ktoś znalazł rozwiązanie cała rzesza użytkowników Della byłaby mu dozgonnie wdzięczna, bo jak widać jest to częsta usterka.
    Calineczka*
    Level 31  
    ...no wlasnie...tez mialem takiego Della i jak juz wspomnialem w jednym z watkow z odnosnikow na 99% uszkodzony byl kontroler spelniajacy kilka roznych funkcji, nie tylko sprawdzanie zasilacza...spory ukladzik BGA.Ten srodkowy pin z gniazda idzie prosto do tego kontrolera przez jakis rezystorek/bezpiecznik, jest to to bocznikowane do masy i zasilania jakimis diodami...niestety zabezpieczenie za sabe.Ludzie potrafia podlaczyc nieoryginalny zasilacz i na 1wire leci np. 20V o wydajnosci 4A i mamy dym, spalone wejscie kontrolera....
    Figi
    Level 37  
    Uszkodzenia nie są niestety spowodowane jedynie bezmyślnością, ale wadami konstrukcyjnymi. Ja od samego początku używałem oryginalnego zasilacza i cały czas działało wszystko bez problemu, aż tu nagle pewnego dnia włączam laptopa i bateria się nie ładuje...
    W tej chwili laptop jest non-stop potrzebny, więc nie mam czasu, ale może w lipcu, gdy będę miał trochę wolnego, spróbuję to jakoś obejść. Ostatecznie można spróbować wrzucić tam osobną ładowarkę podłączaną bezpośrednio do zasilania, choć mam nadzieję, że ten układ BGA można jakoś obejść i wykorzystać tą już istniejącą.
    Phew
    Level 14  
    Więc tak:
    W moim przypadku na 100% jest to zasilacz - sprawdzałem notebooka z innymi zasilaczami i zasilacz z innymi notebookami (mamy w firmie kilka D600). Na razie używam większego zasilacza od tej krótkiej stacji dokującej. Na samym zasilaczu (bez baterii) notebok działa OK. Nie rozpoznaje zasilacza ani z baterią, ani bez baterii, ani poprzez stację dokującą. Napięcie z zasilaca jest OK, bo notebook na nim spokojnie działa. Rozebrałem zasilacz (jest po gwarancji) i okazało się że układ DALLAS-a 2501 jest podłączony 1 nóżką do masy drugą do środkowego PIN-a we wtyczce.
    Poza masą układ 2501 nie ma połączenia z innymi elementami zasilacza!
    Stąd wniosek że tak naprawdę służy tylko do pokazania notebookowi typu zasilacza. Dlatego też jest tyle spalonych układów w notebookach? (jak ktoś na magistralę 1-wire da +19.5V z nieorginalnego zasilacza). Wygląda na to że, Dell wymyślił upierdliwy układ zabezpieczający przed nieoryginalnym zasilaniem, tyle tylko że nigdy nie podłączałem lewych zasilaczy do notebooka i innych niż notebook urządzeń do zasilacza.
    Zastanawiam się czy nie ma jakiejś innej kontroli "jakości" napięcia (jakoś nie widzę powodu uszkodzenia 2501).
    Jeżeli to jest 2501 to może dałoby się jakoś ominąć/przerobić układ sprawdzający w notebooku. Chociaż przypuszczam, że logika rozpoznawania zasilacza siedzi w BIOS-ie (można tam wyłączyć felerny komunikat o nierozpoznaniu zasilacza, może dałoby się go tak przerobić żeby pozwalał na ładowanie?).

Odnośnie podłączenia lewej ładowarki, o czym pisał mój poprzednik - to może być problematyczne - w baterii siedzi kupa elektroniki - między innymi układ M37516, który jak piszą w artykule: http://news.elektroda.net/viewtopic.php?p=237994 pamięta np Last Full Capacity - podejrzewam, że byle jakim zasilaczem nie da się ładować. A może bateria/akumulator też rozpoznaje typ zasilacza? W każdym razie wygląda na to, że akumulator jest dużo inteligentniejszy od zasilacza.

Wszelka pomoc mile widziana.
    Darkow_24
    Level 12  
    Środkowy bolec zasilacza (transmisyjny) jest bezpośrednio podłączony z kontrolerem LPC jedynie równolegle jest wpięty tranzystor zabezpieczający. Ostatnio wymieniałem taki kontroler bo wogóle się notebook nie uruchamiał, po wymianie się zaczoł uruchamiać ale niestety ładowanie nie powróciłe, możliwe że też układ LPC był uszkodzony bo z demontażu, innego nie miałem :(
    Andmit
    Level 17  
    Przepraszam za brak kontynyowania tematu ale dopiero niedawno odzyskałem komputer z serwisu. Diagnoza - konieczność wymiany kontrolera MAX 1645 B SMD , niestety układ niedostepny a i koszt naprawy ok 400 zł. Zrezygnowałem i użytkuję laptopa na zasilaniu sieciowym . Kończę temat i pozdrawiam wszystkich których zainteresował .