Witam. Fotek narazie nie mam bo aprat bede mial pod wieczor dopiero. Znalazlem zasilacz do CB radia, gdy go rozebralem i pomierzylem trafo okazalo sie ze ma napiecie symetryczne 2x18V - nie wiem po co bo wychodzi z zasilacza napiecie tylko pojedyncze.przy 14V zasilacz osiągal od 8 do 10 A wiec przypuszczam ze trafo ma moc okolo 100W moze troche wiecej. po stronie pierwotnej jest bezpiecznik 2A. Od trafa wychodzie jeszcze napiecie pojedyncze 4,5V. Postanowilem zrobic z niego zasilacz laboratoryjny (symetryczny, stabilizowany regulowany i zabezpieczony). Wymontowalem cala elektronike. zostawilem trafo, bezpiecznik i włącznik. Z tylu zasilacza byl radiator ktory postanowilem wykozystac, byly tam 2x 2N3055 ktore wymontowalem i w ich miejsce wsadzilem 2 tranzystory i 2 LMy:
BD911 i LM337 - dla napięcia ujemnego
BD912 i LM317 - dla napięcia dodatniego
ładnie weszly w dziury po 2N3055
i uwaga teraz najlepsze. Obudowa ma wymiary 15x17x8 cm3 trafo zajmuje 2/5 miejsca a ja wsadzilem tam kondensatory 10000uF na 40V produkcji ELWA
kondy maja 10cm wysokosci i 5cm srednicy. weszlo na styk - potem bardzo trudno bylo mi je lutowac ale to juz szczegol
wyglad samego zasilacza sie nie zmielil zabardzo pozatym ze na przednim panelu pojawily sie 2 potencjometry i 3 złącza laboratoryjne po wyprostowaniu i kondensatorach o dziwo nie było +/-25V tak jak sie spodziewalem a +/-29V. Z tylu zasilacza byly juz 2 złącza laboratoryjne i postanowilem cos z nimi zrobic. podlaczylem pod nie niewyprostowane napiecie z trafa czyli 4,5V. zabezpieczenie polega na diodach i tym bezpieczniku, takze przy zwarciu POWINNO - nie wiem czy tak jest ale powinno nie spalic LMow ani BDków. schemat załączam ponizej. (LM nie ma zabezpieczenia przeciwzwarciowego tylko termiczne)
BD911 i LM337 - dla napięcia ujemnego
BD912 i LM317 - dla napięcia dodatniego
ładnie weszly w dziury po 2N3055
i uwaga teraz najlepsze. Obudowa ma wymiary 15x17x8 cm3 trafo zajmuje 2/5 miejsca a ja wsadzilem tam kondensatory 10000uF na 40V produkcji ELWA

wyglad samego zasilacza sie nie zmielil zabardzo pozatym ze na przednim panelu pojawily sie 2 potencjometry i 3 złącza laboratoryjne po wyprostowaniu i kondensatorach o dziwo nie było +/-25V tak jak sie spodziewalem a +/-29V. Z tylu zasilacza byly juz 2 złącza laboratoryjne i postanowilem cos z nimi zrobic. podlaczylem pod nie niewyprostowane napiecie z trafa czyli 4,5V. zabezpieczenie polega na diodach i tym bezpieczniku, takze przy zwarciu POWINNO - nie wiem czy tak jest ale powinno nie spalic LMow ani BDków. schemat załączam ponizej. (LM nie ma zabezpieczenia przeciwzwarciowego tylko termiczne)
Cool? Ranking DIY