Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Nachylenie anteny sam. a jakość odbioru UKF

Teutel 22 Apr 2006 20:05 3313 10
    Teutel
    Level 17  
    Dlaczego kąt nachylenia anteny samochodowej zależy od jakości odbioru na falach UKF? Zaobserwowałem u mnie że jeśli antena jest bardziej nachylona do poziomu (około 45°) wtedy jest lepszy odbiór niz 10° od pionu. Chciałbym wedzieć na czym to polega.
    Teutel
    Level 17  
    Qbuś wrote:
    :D

Nie zajmuję się fizyką ani elektroniką zawodowo. Z tego co sądzę, to chodzi o polarność płaszczyzny tych fal? Jeśli polaryzacja jest pionowa to antenę trzeba pionowo, a jak polaryzacja jest pozioma to poziomo? A jeśli antena jest na 45° to odbiera z obu? To w takm razie jaki jest optymalny kąt nachylenia? A co ma do tego JAKOŚĆ odbioru?
    Qbuś
    Level 38  
    Dobrze kombinujesz :D .Do jakości odbioru przyczynia się jeszcze,moc nadajnika,odległość od niego,ukształtowanie terenu,przeszkody inne(miasto).W mieście raz odbiera dobrze a raz źle,nieraz wystarczy przesunąć się o 0,5m żeby odbiór znacznie się poprawił,do tego dochodzi jakość anteny i odbiornika,można by tak wymieniać i wymieniać..... :D .Nie ma jakichś optymalnych ustawień anteny,jest to indywidualne ustawienie zależne od sprzętu anteny a nawet marki auta,trzeba to ustawiać metodą prób i błędów.
    asterix17td
    Level 17  
    U mnie w Cienkim bylo odwrotnie, czym bardziej pionowo była antena to lepszy odbiór.
    Pozdr
    BHenryk
    Level 22  
    Witam w starszych odbiornikach mozna było dostroić antene do obwodów wejsciowych odbiornika w twoim wypadku widac typowe niedostrojenie anteny do odb nachylajac zwiekszasz jej pojemnosc jeżeli przeszkadza ci jej nachylenie to zmień antene pozdrawiam
    SlaweK
    Level 43  
    Część stacji radiowych nadawana jest z polaryzacją poziomą a część pionową. Kąt ten to po prostu kompromis pomiędzy nimi. Wiadomo też że właśnie stacje nadajace programu skierowane właśnie do kierowców nadaja właśnie z polaryzacją pionową by antena zamontowa pionowo lepiej odbierała. Ale musimy pamiętać że radio w samochodzie przemieszcza się ża mało kiedy odbiera poprawny sygnał bezpośredni z nadajnika, zwykle jest to sygnał odbity od różnych przeszkód i ze zmienioną przez to kątem polaryzacji. Producenci samochodów w różnych miejscach proponują montaż anten i często właśnie po to nachylonych by uzyskać kompromis pomiędzy odbiorem polaryzacji poziomej i pionowej. Można nawet znaleść katalog aut z kątami nachylenia i tak np w Mercedesie anteny na tylnym błotniku mają nachylenie 37' i nie jest to idealne miejsce odbiorcze. Znacznie lepszym miejscem dla anteny jest dach auta. Im poważnej producent auta podchodzi do problemu tym wymyślniejsze konstrukcje wprowadza i tak np. BMW wprowadziło ponad 10 lat temu w lepszych autach system Antena Duversity, kilka anten ukrytych w różnych częściach auta i elektroniczny przełącznik wybierający najlepiej odbierającą w danej chwili antenę.

SławeK
    Teutel
    Level 17  
    :D dzeki za fachowe wytłumaczenie. Mam jeszcze pytanie, moja antena ma już około 18 lat i zauważyłem że dzisiaj anteny we wszystkich samochodach sa o wiele krótsze, moja ma 1,1 m. Czy trzeba ją skracać? Czy to może poprawić odbiór? Dodam że antena moja nie ma swoich 'dodatków elektronicznych'. Zamontowana jest przy przedniej szybie.
    SlaweK
    Level 43  
    Antena samochodowa to dipol otwarty, długość jest obliczona z długości fali jaką ma odbierać lub jej krotność. Są dipole pełnofalowe, półfalowe, ćwierćfalowe itd... a także można sztucznie przedłużać długość dipola stosując elementy LC ale zysk z takie anteny jest mniejszy a wzmacniacz nigdy nie zastąpi dobrego sygnału. Jak już pisałem, niektóre fabryczne miejsca do montażu anteny jak przedni błotnik z przednim podszybiem czy tylny błotnik nie są najlepszymi i napewno projektanci zdawali sobie z tego sprawe ale nie chcieli psuć sylwetki auta bo na to klient najpierw zwraca uwagę przy zakupie auta a nie na jakość odbioru radia. Takie są realia.
    Swojego czasu w Polonezie rozwiązałem problem odbiory montując dachowy uchwyt od CB radia do rynienki i opierając o dach a na nim antenę. Antenę dobrałem na jakość odbioru i nie jest zasadą że im dłuższa tym lepsza, jak pisałem wyżej.

A koledze z długą anteną proponuję jej przegląd i konserwację, oczyszczenie miejsc styku i jeśli jest rozbieralna to miejsca mocowania kabla. Kabel niezaszkodzi kupić nowy, z czasem też zachodzą w nim reakcje chemiczne i korozja. Szczególnie jeśli to antena firmowa, Hirschmann, Katrein, Fuba. Te firmy to liderzy w konstrukcjach anten i nie są one tanie ale jakość jest niesamowita. Miałem okazję porównać sporo różnych anten, samochodowych, satelitarnych, tv różnych firm i powiem, dobra firma i poprawny montaż gwarancją sukcesu. Szkoda tylko że mało ludzi ma wyobraźnie że przewód antenowy to nie przewód prądowy, to falowód i rządzi się trochę innymi prawami niż tylko prawo Ohma.

SławeK
    Teutel
    Level 17  
    Jeżeli długość fal UKF to obecnie 2,78m do 3,43m, to długość mojej anteny nie jest ani ½ ani ¼ długości fali. Jaka by była optymalna długość? Może 0,4m?
    SlaweK
    Level 43  
    Teoretycznie powinna być to długość fali na środku zakresu dla dipola pełnofalowego, połowa dla półfalowego, ćwiarć dla ... itd. ale, w grę wchodzi jeszcze wiele czynników które mają znaczenie jak pojemność kabla, w końcu nie ma idealnego przewodu i wiele innych czynników które znajdziesz opisy w literaturze o antenach. A nie zawsze też producenci przykładają wagę do jakości anteny lub biorą pod uwagę kompromis, w końcu nie tylko na jeden aktualny zakres antena jest obliczona, starsze miały też odbierać inne zakresy. W sumie nie jest to proste zrobić dobrą antenę, jakoś nie wszystkim producentom się to udaje.

SławeK