Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

nokia 3100 wyświetlacz świeci, nie wyświetla

martinelka 23 Apr 2006 00:44 1633 8
    martinelka
    Level 10  
    jak w temcie. Wyświetlacz miesiąc temu był wymieniony na nowy. Działał ok. Dziś rano po nocnym ładowaniu mignął i zrobił się granatowy. Teraz albo podświetla się, ale nic nie widać ( tzn. widać coś kiedy patrzy się z góry ) albo słabo widać podzielony obraz (dwa te same obrazy w poziomie). czasem też po włączeniu lub w trakcie używania ciemno-niebieski ekran. Wyświetlacz wyjmowałem kilkakrotnie, poruszałem , dociskałem i luzowałem - ani razu nie było ok.
    Liczę na podpowiedzi i pozdrawiam.
    ftb
    Level 35  
    licz przede wszystkim na siebie.Na początek podstaw dobry i będzie wiadomo.
    bbxb
    Level 31  
    Ten wyświetlacz to była podróbka czy oryginał??? Nie masz na niego gwarancji??? Tak jak kolega ftb radzi - najpierw podstaw działający wyświetlacz i zobaczysz co jest nie tak.

pzdr.
    martinelka
    Level 10  
    Witam ponownie!

Podróbka, gwarancji na to chyba nie miałem. Dziwi mnie tylko , że tak ni z tego, ni z owego by padł. Gdyby jakiś wstrząs czy coś takiego, było by jasne...
    Manix
    Level 24  
    Z podróbkami właśnie tak bywa, sam naciąłem się 2 razy, więc zawsze pytam klienta aby wybrał...
    Kolza
    Level 13  
    100% sprawny lcd- najlepiej taki sam model/kolor , jesli nadal tylko podswietla proponuje sprawdzic piny(10 szt) na złączu lcd i wtyczce, jesli lużne to podlutować , jesli wyrwane punkty lutownicze to mostkujemy do punktów serwisowych w połowie płyty od strony lcd ,.....juz kilka sztuk na "pajączku" zrobiłem
    karwos
    Level 18  
    Przede wszystkim zacząć od kontrastu
    martinelka
    Level 10  
    Witam ponownie!

Dostałem drugą Nokię 3100, która niby była padła, ale wyświetlacz działał. Przełożyłem i jest ok., więc potwierdziła się teoria skończonego wyświetlacza.

Dzięki wszystkim za fatygę i dobre rady. Pozdrowionka.

Kończę ten temat.
    Ps. Tekst poprawiono po interwencji ftb
    ftb
    Level 35  
    Quote:
    nokia 3100 wyświetlacz świeci, nie wyświetla

Quote:
    Dostałem drugą motkę, w która niby była padła, ale wyświetlacz działał. Przełożyłem i jest ok.,
    no więc o co chodzi ..wyświetlacz z motoroli wstawiłeś do N3100 i jest ok!!!Coś tu nie tak albo ja nic nie rozumiem..