Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Karta sieciowa Realtek. Po podłączeniu następuje restart komputera.

mlody_25 23 Apr 2006 12:01 1431 5
  • #1
    mlody_25
    Level 12  
    Witam wszystkich !!
    Mam taki problem z kartą sieciową Realtek, otóż po podłączeniu wtyczki RJ 45 następuje samoistny start komputera. Próbowałem przełożyć karte do innego gniazda PCI, pomogło tylko na jakieś dwa miesiące.
    Komputer z tą kartą jest oddalony od switcha jakieś 20 m. na kablu nie ekranowanym który przebiega na zewnątrz budynku.
    Czy może to być wina switcha?? (switch oprócz tego komputerka obsługuje jeszcze dwa inne urządzenia) Switch obsługujący komputery to PLANET SW-501. Z tego co się dowiedziałem problem powstał po restarcie routera, ale na pozostałych komputerach nic takiego się nie dzieje.
    Przecisnąłem wtyczki RJ i problem pozostaje nadal.
    Karta ta nie posiada funkcji Boot On Lan.
    Specyfikacja komputera:
    Procesor: Intel Celeron 700
    Płyta główna: ESC (nie pamiętam modelu, ale jest to płyta nie posiadająca zintegrowaneje karty sieciowej)
    Dysk: 20GB
    Pamięć: 256 MB SDRAM
    Karta graficzna: GFORCE 2 MX 64MB
    System operacyjny: Windows XP Professional.



    Czy może to być wina obudowy, zwartej karty sieciowej, uszkodzonego złącza PCI (na wszystkich gniazdach tak samo)
    Proszę o sugestie!

    Pozdrawiam !
  • #2
    mat_ed
    Level 43  
    W BIOS-ie wylacz WakeOnLan.
  • #3
    *mondzio*
    Level 30  
    poobcinaj końcówki kabla i
    pozarabiaj na nowo
    a karta jest wykrywana prawidłowo
    jak nie jest podłączony kalel
    i spróbuj przełożyć wtyczkę w inne gniazdo swich
    i co będzie się działo
  • #4
    mbo
    VIP Meritorious for electroda.pl
    *mondzio* wrote:
    poobcinaj końcówki kabla i
    pozarabiaj na nowo
    a karta jest wykrywana prawidłowo
    jak nie jest podłączony kalel
    i spróbuj przełożyć wtyczkę w inne gniazdo swich
    i co będzie się działo


    Co to za rady - czytałeś o co chodziło "mlody_25"?
    Twórca wątku ma problemy z samoczynnym startowaniem komputera przy podłączonym kablu - czyli z Wako On LAN.
    Wystarczy wyłączyć WOL w BIOS'ie i problem zniknie.

    Z komunikacją nie ma problemu, więc ponowne zarabianie kabla nie ma sensu.
  • #5
    *mondzio*
    Level 30  
    mbo wrote:
    [

    Z komunikacją nie ma problemu, więc ponowne zarabianie kabla nie ma sensu.

    no niebyłbym taki pewien albo ruter jest zwalony

    Quote:
    wórca wątku ma problemy z samoczynnym startowaniem komputera przy podłączonym kablu - czyli z Wako On LAN.


    jestem pewien miałem taki przypadek i poowne zarobienie wtyczek rozwiązało problem iteż nie wiem co się stało
    reset przy wpiętym kablu
    bez kabla wszystko OK!! było
  • #6
    jankolo
    R.I.P. Meritorious for the elektroda.pl
    mbo wrote:
    Twórca wątku ma problemy z samoczynnym startowaniem komputera przy podłączonym kablu - czyli z Wako On LAN.
    Wystarczy wyłączyć WOL w BIOS'ie i problem zniknie.

    Kolega sądzi, że Wake On Lan da się zainicjować głupimi przypadkowymi włączeniami kabla sieci komputerowej do gniazda? Że w ten prymitywny sposób zostanie wygenerowany Magic Packet w standardzie Ethernet? Niech kolega poczyta troszkę o tej funkcji:
    http://en.wikipedia.org/wiki/Wake-on-LAN