logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Funkcje pinów OC1A i OC1B w ATMega8535 – do czego służą i jak je wykorzystać?

Karollo_82 23 Kwi 2006 12:04 4761 7
REKLAMA
  • #1 2556785
    Karollo_82
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    Mam pytanie, do czego służy pin OC1A i OC1B w mikrokontrolerze ATMega8535. W dokumentacji jest napisane:

Cytat:
    OC1A, output Compare Match A output: The PD5 pin can serve as an extrernal output for the Timer/Counter1 Output Compare A...

ale zabardzo nie wiem co to znaczy :/
  • REKLAMA
  • #2 2557025
    pubus
    Poziom 30  
    Ocena: 31
    Przedewszystkim są to wyjścia PWM dla timera1...
    Tzn., że na tych wyjściaciach (jeżeli są uaktywnione) pojawia się generowany przez timer1 sygnał PWM...
  • REKLAMA
  • #3 2557084
    max_gg
    Poziom 26  
    Ocena: 26
    Witam!

Pubus napisał prawdę, ale nie całą ;)
    Konkretnie na tym pinie zmienia się stan w momencie, gdy rejestry licznika i rejestry porównania mają taką samą wartość (compare=porównanie, output=wyjście).
    Licznik nie musi pracować w trybie PWM, ale to trochę wyższa szkoła jazdy.

Pozdrawiam!

Marcin "Max" G.
  • REKLAMA
  • #4 2557299
    Karollo_82
    Poziom 15  
    Dzięki chłopaki za odpowiedź, ale co to znaczy A i B? Czy to są dwa kanały tego PWM? Kanał A i kanał B?

Aha jeszcze jedno: proszę o wyjaśnienie pinów TOSC1 i TOSC2.
  • #5 2557483
    max_gg
    Poziom 26  
    Dokładnie tak. Pytanie z jakiego uP korzystasz?

Np.: tiny2313 ma 4 wyjścia OC: OC0A i OC0B dla Timer0 oraz OC1A i OC1B dla Timer1. Dla mega8 masz trzy wyjścia OC: OC1A i OC1B dla Timer1 oraz jedno dla Timer2 (OC2)

Co do wejść oznaczonych TOSC1 i TOSC2 - w kontrolerach ATmega służą do podłączenia kwarcu zegarkowego (32kHz). Przy wykorzystaniu licznika 2 w trybie asynchronicznym (czyli taktowanym niezależnie od zegara procesora) łatwo zbudować RTC (Real Time Clock - zegar czasu rzeczywistego), czyli zegarek (przy wykorzystaniu Timer2 w trybie asynchronicznym, z podziałem przez 128 i wykorzystaniu przerwania związanego z przepełnieniem licznika -256- otrzymujesz przerwanie co 1 sekundę).

Pozdrawiam!

Marcin "Max" G.
  • REKLAMA
  • #6 2557525
    Karollo_82
    Poziom 15  
    Korzystam z Mega8535 napisałem w pierwszym poscie
  • #7 2557581
    max_gg
    Poziom 26  
    Sorki, nie zauważyłem :(

Ale wszystko jest tak jak pisałem wyżej, z tym że mega8535 ma cztery wyjścia OC: OC0 dla Timer0, OC1a i OC1b dla Timer1 oraz OC2 dla Timer2.

Timer2 może pracować w trybie asynchronicznym (musisz ustawić bit AS2 w rejestrze ASSR) po podłączeniu kwarcu 32kHz do wyjść TOSC1 i TOSC2 (nie należy dodawać kondensatorów jak przy zwykłym oscylatorze) - wszystko masz w opisie Timer2 oraz dodatkowo w Alternative Port Functions.
  • #8 2558178
    LordBlick
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 69
    Forum nie jest od tłumaczenia not katalogowych, w takowym celu istnieją słowniki techniczne oraz google. W FAQ podany jest również odnośnik do noty katalogowej ATmega128 po polsku, jej przeczytanie opłaca się również w przypadku, gdy dysponujemy innym AVR oraz głową na karku...

Podsumowanie tematu

✨ Piny OC1A i OC1B w mikrokontrolerze ATMega8535 są wyjściami sygnału PWM generowanego przez Timer1. Stan na tych pinach zmienia się w momencie, gdy wartość licznika równa się wartości rejestru porównania (compare match). OC1A i OC1B to dwa kanały wyjściowe tego samego timera, umożliwiające generowanie sygnałów PWM na dwóch niezależnych wyjściach. Mikrokontroler ATMega8535 posiada cztery wyjścia OC: OC0 dla Timer0, OC1A i OC1B dla Timer1 oraz OC2 dla Timer2. Piny TOSC1 i TOSC2 służą do podłączenia kwarcu zegarkowego 32 kHz, wykorzystywanego głównie do pracy Timer2 w trybie asynchronicznym, co umożliwia implementację zegara czasu rzeczywistego (RTC). Timer2 w trybie asynchronicznym z kwarcem 32 kHz i odpowiednim podziałem może generować przerwania co sekundę. Dokumentacja i noty katalogowe mikrokontrolerów AVR, w tym ATMega8535, zawierają szczegółowe opisy funkcji pinów i timerów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA