Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Pralka Ardo AED 1000X. Pralka pierze, ale nie wiruje.

24 Kwi 2006 12:41 6925 15
  • Poziom 13  
    Witam
    Przeglądałem juz podobne posty ale może ktoś z Kolegów przybliży problem w tej pralce.
    Pralka pierze ale nie wiruje , jak to ktoś określil tylko miele.
    Pozd.

    Moderowany przez skryn:

    Przeniosłem z "AGD i Systemy Grzewcze".

  • Moderator Elektrotechnika
    A wodę do końca wylewa?Bez wsadu wiruje?
  • Poziom 16  
    Na ARDO AED1000X,musi stac el.modul 546041400-04,a jaki jest?
  • Poziom 13  
    Zachowuje się tak samo z wsadem jak i bez.
    Wodę wypompowuje.

    Dodano po 3 [minuty]:

    moduł elektroniki 546041400-03

    Dodano po 56 [minuty]:

    Rozebrałem pompką , jest czysta ale ?
    1- jak powinna się obracać , lekko czy skokowo ?
    Jak na moje doświadczenie to trochę dziwnie sdię wirnik obraca.
    Taki wyczuwalny przeskok przy obracaniu występuje przy silnikach prądu stałego a nie przy klatkowym a to opor i przeskok jest wyczuwalny i duży.
    Natomiast nie znam urzadzenia więc zdam się na opinie kogoś kto to naprawiał lub próbował i z jakim skótkiem ?
  • Poziom 16  
    RCom napisał:
    Zachowuje się tak samo z wsadem jak i bez.
    Wodę wypompowuje.

    moduł elektroniki 546041400-03


    problem jest w nim,trzeba jego zamienic na 546041400-04
  • Poziom 13  
    Skąd ta pewność , przecież pracowała na nim 2 lata.
    Nie wymienia się modułu ot tak.
    Jaka jest przyczyna ?
  • Poziom 1  
  • Poziom 13  
    Przecież napisałem że bez ciuchow też nie wiruje.
  • Poziom 13  
    W momenci podchodzenia do wirowania pasek prawdopodobnie ślizga się wskutek czego nie dochodzi do wirowania, należy go trochę naciągnąć. Moduł 546041400-04 omija ten defekt, ale moim zdaniem naciągnięcie paska powinno pomóc.
  • Poziom 13  
    Naciąg paska sprawdzałem .
    Nie masz żadnych doświadczeń z pompką , dziwnie pacuje.
    Pompuje to sprawdzałem poza pralką ale strasznie opornie obraca się wirnik .
    Jest tam magnez stały , jak pompkę rozbiorę to oporu nie ma .
    Ale jak to się zachowuje normalnie ?
  • Poziom 31  
    RCom napisał:

    1- jak powinna się obracać , lekko czy skokowo ?
    Jak na moje doświadczenie to trochę dziwnie sdię wirnik obraca.
    Taki wyczuwalny przeskok przy obracaniu występuje przy silnikach prądu stałego a nie przy klatkowym a to opor i przeskok jest wyczuwalny i duży.


    Tak ma być :wink:
  • Poziom 13  
    Jakaś konkretna odpowiedź .
    Dziękuję .
    Dalej stoję w miejscu ale krok dalej .
  • Poziom 12  
    Ja stawiam na hydrostst, z przodu lub z tyły (nie jestem pewien co do tego modelu) masz na zbiorniku pralki mały zbiorniczek z wężykiem wyciągnij go i wyczyść. Jeśli otwór tego zbiorniczka będzie zaklejony brudem to woda z hydrostatu nie spłynie i nie załączy się. Jeśli to nie hydrostat to prawdopodobnie moduł sterujący który da się naprawić, w Ardo często padają oporniki w modułach.
  • Poziom 13  
    Drożność przewodu już sprawdzałem ale obejrzę sam hydrostat.
    Tak mi wychodzi z logiki , oczywiście poza samym uszkodzeniem modułu.
    Ponieważ zegar programatora zatrzymuje się na czasie 10 ' i stoi to gdzieś tu jest problem a chyba pozostaje hydrostat lub woda w zbiorniku .
    Pompa działa , wody nie ma ,to już niewiele pozostaje .
    ( acha pozostaje niesprawna pralka a to ciężki problem !! )
    Dziękuję za sugestię.

    Dodano po 5 [godziny] 36 [minuty]:

    Witam
    Widzę że sam muszę drążyć temat ale może któryś z Kolegów podpowie .
    Sprawdziłem hydrostat i :
    1. typ 760 i oznaczenia przewodów nie zgadzają się ze schematem
    2. ale problem w położeniu styków
    w statyce czyli bez ciśnienia żaden ze styków nie ma połączenia ( to jest zgodne ze schematem )
    po podaniu ciśnienia następuje przełączenie ale tylko styku 14-11
    styk 16 jest zawsze nieczynny .
    Czy tak ma być ?
  • Poziom 11  
    JA MAM AE810 TEZ NIE WIROWALA I NIE POBIERALA WODY JAK TRZEBA TYLKO KIEDY CHCIALA ! PO PRZEDMUCHNIECIU WEZYKA I HYDROSTATU JEST OK.DZIEKI ZA PODPOWIEDZ BO PRZYPADKIEM TEN POST PRZECZYTALEM.(CZYLI BEZ CALGONU ANI RUSZ)
  • Poziom 13  
    Witam
    1.po przedmuchaniu wężyka i przedmuchaniu hydrostatu problem nie ustąpił
    2. podmieniłem silnik na podobny ale od 1000 ( elektrycznie taki sam ale ma fizycznie krótszy wałek napędowy ) , zaskoczył i problem ustąpił
    3. podmieniłem silnik na swój z powrotem i zaczęła pracować
    Reasumując nie stwierdziłem co było przyczyną.
    Zamykam temat.