Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

czujniki cofania Golden Eye

sliver1 24 Apr 2006 13:50 6942 10
    sliver1
    Level 22  
    kupilem wczoraj na gieldzie czujniki cofania firmy Golden Eye typ Y-2616 i przed montarzem w aucie chcialem je sprawdzic. podlaczylem wszystko na stole i wydaje mi sie ze jest cos z nimi nie tak... jak podchodze do czujnikow to wykrywaja moja obecnosc dopiero gdy jestem dosc blisko - ok. 1m. gdy probowalem z mniejszymi przedmiotami(np. karton po mleku) to wykrywal dopiero od 50cm - wczesniej glupial tzn. pokazywalo sie raz 1m raz 1,8 itp. o wykryciu slupka o fi 2,5cm tak jak chwala to na allegro mozna zapomniec. czy z moimi czujnikami jest cos nie tak czy wszystkie chinskie czujniki maja taka czulosc??
    Albercik 321
    Level 25  
    No coz by ci tu powiedziec.....Kupujac taki zestaw czujnikow w sklepie,zawsze jest instrukcja montazu i pisze tam ile jest tych czujnikow(2,3,4,6),jaki maja zasieg i kat.Bo niw wszystkie czujniki maja taki sam zasieg i kat rozpoznawania przeszkody.Zalezy to miedzy innymi wlasnie od ilosci czujnikow i sterownika w sklad ktorego wchodza albo buzer,albo diody albo ekranik z alarmem.Te twoje czujniki(chinskie) tak beda mialy.Jest to ten sam produkt co zarowki halogenowe" ksenonowe" chinskiej produkcji.Ale druga rzecz,jak zamontujesz je w samochodzie to moze okazac sie,ze zasieg jest calkiem inny niz jaki byl podczas twoich prob w domu.Wiec aby sie przekonac o ich prawdziwej skutecznosci musisz zamontowac je do zderzaka i wtedy wszystkiego sie dowiesz.
    sliver1
    Level 22  
    te ktore kupilem to jedne z najpoularniejszych czujnikow - polowa na allegro to wlasnie goldeny. kupilem na gieldzie ale sprzedajacy ma tez sklep czyli rownie dobrze moglem je kupic w sklepie. w pudelku jest oczywiscie instrukcja oraz dane tech. takie jak katy dzialania. podczas prob czujniki przymocowalem do deski w identycznych odstepach jak mam zamiar zamocowac na zderzaku w aucie(rozmieszczenie napewno jest ok. bo zrobione wg. sprawdzonej przez wielu porady ze stron jednego z klubow samochodowych oraz instrukcji montazu czujnikow).
    jesli ktos ma takie czujniki lub podobne to prosze napisac jak reaguja u niego i jak jest z ich dokladnoscia. najbardziej interesuja mnie sytuacje takie jak w pytaniu na samej gorze postu.
    wojtekryba
    Level 32  
    najlepiej przetestować montując do dużego kartonu
    (zgodnie z odległościami podanymi w instrukcji)
    leżace swobodnie powodują zakłucenia,karton daje super efekt.
    T/J
    Level 21  
    Witam
    Kolego zamontuj te czujniki w samochodzie zgodnie z podaną instrukcją.Będą działały właściwie.Nie ma co robić prowizorycznej próby bo to i odległość między czujnikami nie właściwa oraz wysokość od jezdni kąt ich zamontowania oraz ważne jak są obrócone góra/dół.Gdy to nie jest właściwie ustawione to czujniki głupieją i pokazują jak w twoim przypadku nie właściwie.Zamontowałem Golden Eye w samochodach klientów już kilkanaście i działają bez problemów.
    Pozdrawiam
    brzezina1
    Level 12  
    Witam:) ja mam juz 2 rok zamontowane czujniki firmy Golden Eye (6 sensorowe /2 z przodu + 4 z tylu/) i jak na razie spisuja sie bdb!! Wiec nie ma co robic prob na zewn. tylko porzadnie zamontowac do auta a na pewno beda wskazywac wsio OK :)
    pozdr
    Albercik 321
    Level 25  
    Wyjscie jesttylko jedno - jak radzi kolega wyzej,aby sie przekonac czy dzialaja one prawidlowo,nalezy zamontowac je wg instrukcji w samochodzie.Napewno zajmnie ci to mniej czasu niz robienie doswiadczen.W koncu czujnikite,sa przeznaczone do samochodu a nie do montowania na scianie czy kartonie.Pozatym aby zglosic ewentualna reklamacje musza one byc tak czy inaczej zamontowane zgodnie z przeznaczeniem,a wiec w samochodzie.Nie rozumiem na co czekasz i jaki jest cel twoich doswiadczen?
    sliver1
    Level 22  
    witam ponownie. czujniki mam juz od jakiegos czasu w aucie. wszystko jest ok ale z ta czuloscia to chyba tak musi byc. jest nadal tak jak pisalem w pytaniu - jak podchodzi sie do auta to czlowieka wykrywaja tak dopiero 0,5 - 0,7m. o wykryciu rurki 2,5cm mozna zapomniec. kolega ma identyczny zestaw jak ja tylko, ze z wyswietlaczem LCD i u niego jest troszke lepiej ale ma czarne auto i nie malowal sensorow.
    ogolnie mimo to jestem zadowolony bo duzo latwiej jest manewrowac na parkingu miedzy autami znajac dokladna odleglosc jaka pozostala;)