Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Lodówko zamrażarka ARGOS ca-320 zbyt mocno zamraża.

25 Kwi 2006 20:56 5744 11
  • Poziom 10  
    Mam wrażenie ,że moja lodówko zamrażarka za mocno namarza.Na tylnej ściance zbiera się dużo lodu pomimo,że jest ustawiona na minimum. Mam wrażenie,że trzeba wymienic termostat a może cos innego jest tego przyczyną?? Jeżeli to jedna termostat to jak się do niego dobrać??
    Darmowe szkolenie: Ethernet w przemyśle dziś i jutro. Zarejestruj się za darmo.
  • Poziom 2  
    Z TEGO CO NAPISAŁEŚ PRAWDOPODOBNIE PRZEMROZIŁO IZOLACJE SCIANY TYLNEJ .TERMOSTAT NIESPRAWNY JEST JEZELI MROZI I NIE WYŁACZA.JEZELI PRZEMROZIŁO IZOLACJE TO TYLKO POZOSTAJE CI WYMIENIC SZAFE CO SIE NIE OPŁACA.

    Moderowany przez skryn:

    Nie pisz WIELKIMI literami!

  • Specjalista urządzeń chłodniczych
    A jak wygląda tylna ścianka? Tzn. czy jest równomiernie oblodzona?
    Jeżeli nie, to masz przytkany lub nieszczelny układ.
    Co do termostatu to najczęściej pada w ten sposób że w ogóle nie załącza sprężarki lub włącza po długim czasie.
  • Poziom 11  
    zacznijmy wszystko odposzatk wylacz lodowke na 24 ,godzin i dobrze wyschla ustaw termostat na 3 no i temperatira w zamazalniku -12 minimum, lodowka +4C powodzenia jak to nie zadziala wolaj fachowca

    Przed wysłaniem wiadomości używaj przycisku:
    Lodówko zamrażarka ARGOS ca-320 zbyt mocno zamraża.
    skryn
  • Poziom 10  
    Ścianka jest rownomiernie oblodzona, a mam wrażenie, że sprężarka pracuje za długo i częściej powinna się wyłączać. Wcześniej po prostu tak nie było. A jeżeli to sprawa tylko izolacji, to chyba tak zostanie. Dzieki za podpowiedzi.
  • Poziom 10  
    Witam. Dołączę się do tematu - tak samo mocno mrozi tylną ścianę jak u kolegi, ale w ogóle się nie wyłącza agregat. Zamrażarka działa prawidłowo.
    Jakieś sugestie ?
    Pozdrawiam: pioan1

    PS: Sorki że odświeżam temat ale nie chciałem zakładać nowego.
  • Poziom 11  
    Witam.
    Również się podepnę.
    Mam problem z lodówko-zamrażarką Agros CA-320, mianowicie nie wyłącza się a góra tylnej ściany pokrywa się najpierw szronem, potem lodem. Po wyłączeniu z sieci na godz. i ponownemu podłączeniu przez pare godzin nie włączała się w ogóle, ale jak już się włączyła to znowu na stałe :).
    Temperatura ciągle za niska, wszystko ciągle mrozi.
    Podejrzewam termostat ale zanim się do niego zabiorę to proszę o jakieś sugestie na temat..., może problem jest gdzieś indziej?
  • Moderator AGD
    Załóż nowy termostat-nie ma innej opcji- jak na nowym się nie będzie dalej wyłączać to niestety masz ubytek czynnika chłodzącego.
    A prościej jest wyjąć tylko kapilarę starego i na jej miejsce włożyć z nowego - bez wypinania przewodów - masz go w rece i powinien "pyknąć" - jak nie to jest ta smutniejsza opcja.:cry:
  • Poziom 11  
    Mam już termostat i męczę się z kapilarką. Zaklinowała się gdzieś w obudowie a ja boję się pociągnąć za mocno. Jest jakiś tajemny sposób jej wyciągnięcia? ;>
    Wyciągnąłem już gumowe uszczelnienie pomiędzy rurką a obudową, ciekawe że było całe mokre i w koło niego jest wilgoć.

    Dodano po 25 [minuty]:

    Udało się :D, trzeba silnie ale z wyczuciem ciągnąć ją do góry. Ale kapilarka w nowym termostacie ma dużo większą średnice i tu będzie kłopot.
    Musi ona wejść o obudowę tyle co ta stara?

    Dodano po 19 [minuty]:

    Tzn. średnicę ma taką samą ale większe zakończenie i jest trochę dłuższa. weszło około 5cm mniej niż stara, to chyba nie będzie miało znaczenia, tak? :)
    Czas na próbę :)
  • Moderator AGD
    Masz chyba problem,bo w miejscu gdzie wchodzi kapilara jest chyba woda ,która zamarzła:cry:
  • Poziom 11  
    Niestety lipa. Dalej nie wyłącza termostat :/
    Rozumiem że kapilarka nie weszła do końca i nie będzie odbierać temp.tak jak powinna a woda która się tam znalazła i zamarzła też być tam nie powinna. Czy dobrze rozumiem?
    Acha ciekawostka, kiedy włożyłem stary termostat normalnie do lodówki to po jakimś czasie się wyłączył.
  • Poziom 1  
    Witam :)
    Ja też mam taką lodówkę troszkę jest dziwna, chłodziarce mam 4 stopni a zamrażarce mam -15 stopni .Z początku miałem również problem termostatem kupiłem na nowy taki sam jak orginalny , też nie chciała wyłączyć , nawet czasem 3 godziny się wyłaczała.Później włożyłem termostat od Polara dopiero zadziałał prawidłowo. Moje zdaniem jest takie, że te lodówki mają wadę fabryczna złożone po zespoły jest nie dobrane części :(