Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Regulator napięcia zmiennego 230V na triaku.

zasoby 26 Apr 2006 19:11 100068 59
Suntrack
    zasoby
    Level 23  
    Jest to wyjątkowo prosty a także tani w wykonaniu (koszt zamyka się w granicach 6zł) sterownik oparty na triaku (posłużyłem się BT136-500). Umożliwia płynna regulacje wartości napięcia, prądu przemiennego w urządzeniach takich jak np. silniki komutatorowe, transformatory sieciowe, oświetlenie żarowe. W zasadzie skonstruowany został przy założeniu aby był właśnie dziecinnie prosty i szybki w montażu.

nadesłał: demontegil
  • Suntrack
    Jerzy Węglorz
    Level 39  
    Uwaga przy transformatorach sieciowych:
    stosowanie regulacji przez wycinanie części sinusoidy powoduje, że transformator jest zasilany prądem znacznie zniekształconym, co powoduje silne grzanie i może spowodować spalenie transformatora, nawet wtedy, gdy nie jest obciążony mocą nominalną.
    kanonier
    Level 11  
    Stoswoanie czegos takiego do zmiejszenia movy trafo mija sie z celem.
    Przecierz za prostownikiem beda straszne znieksztalcenia
    Jarema
    User under supervision
    Witam,
    Mam pytanie gdzie na schemacie jest filtr eliminujący zakłócenia generowane przez ten układ do sieci energetycznej ?
    Proponuję spoglądnąć na schemat chociażby ściemniacza typu RS-1 a później brać się za publikacje schematów.
    Istnieje coś takiego jak poziom generowanych zakłóceń "N", który ten układ przekracza...
    ratik2
    Level 16  
    A czy można z tego zrobić zasilacz warsztatowy (wyprostować, wystabilizować itp)? Jaką ten układ ma wydajność prądową?
  • Suntrack
    Jarema
    User under supervision
    Witam,
    Zasilacz warsztatowy to przede wszystkim izolacja galwaniczna od sieci zasilającej, której ten układ z oczywistych względów nie zapewnia.
    Pytanie o wydajność prądową jest kolejnym objawem lenistwa które nasila się coraz bardziej na tym forum !
    Beniamin
    Level 12  
    Mam pytanie, czy można to zastosować jako regulator mocy lutownicy. Mam 40W a to troche za duzo wiec może ten prosty układ by sie nadał.
    Jarema
    User under supervision
    Witam,
    Można ten układ zastosować do regulacji temperatury grota ale trzeba bezwzględnie na potencjometr założyć gałkę z materiału izolacyjnego.

Ponadto trzeba się liczyć z większym grzaniem się transformatora oraz (niekiedy się to zdarza) z niemiłym brzęczeniem transformatora.
    szczupx
    Level 19  
    Najprostszy patent na za gorącą lutownicę (prostą kolbówkę bez trafa) to wpięcie diody prostowniczej równolegle z włącznikiem.
    Kiedy włącznik jest włączony mamy 100% mocy - szybkie nagrzewanie; kiedy wyłączony mamy 50% mocy, to z reguły wystarcza do utrzymania temperatury podczas lutowania.
    Co nie zmienia faktu, że nie ma to jak stacja lutownicza z regulacją temperatury - od czasu jak sobie sprawiłem nie wyobrażam sobie lutowania czymś innym :)
    zarek37
    Level 16  
    Możny by ten układ wykorzystać jako regulator obrotów wiertarki??
    Pfemek
    Level 24  
    Stosuję ten układ (lecz z innymi wartościami elementów. R1=2,7kΩ/2W; R2=5,1kΩ/2W; C1=C2=220nF/250V) już kilka lat jako regulator napięcia (mocy) prostowników samochodowych, regulator obrotów silników komutatorowych, regulator lutownicy itp. Jedynym minusem jest wprowadzanie do sieci zakłóceń, jednak tą wadę rekompensuje prostota układu a wymagający mogą dodać układ filtrujący. W przypadu stosowania układu do regulacji napięcia transformatora dodaję układ RC równolegle z zaciskami uzwojenia pierwotnego transformatora. R≈220Ω/2W, C≈1µF/250V, wartości te należy jednak dobrać indywidualnie dla transformatora obserwując pobór prądu z sieci przy nie obciążonym transformatorze, wartość prądu powinna jak najbardziej równomiernie rosnąć wraz z obracaniem pokrętła potencjometru (zwiększaniem napięcia).

Jarema wrote:
    Zasilacz warsztatowy to przede wszystkim izolacja galwaniczna od sieci zasilającej, której ten układ z oczywistych względów nie zapewnia

Układ ten stosuje się w szereg z uzwojeniem pierwotnym transformatora więc uzwojenie wtórne jest odizolowane galwaniczne od sieci...

Pozdrawiam...
    jachok
    Level 11  
    mam pytanko odnosnie tej diody db3 c744 zastosowanej w tym ukladzie. co to jest czy to zenera na 74v czy jakis inny wynalazek. bylbym wdzieczny za odpowiedz i jakis zamiennik.
    kierbedz4
    Level 36  
    Wykonany samodzielnie regulator tego typu bez filtra przeciwzakłóceniowego stosowany do regulacji oświetlenia dla rybek w akwarium p0wodował zakłócenia na zakresie fal długich w promieniu 250m od bloku mieszkalnego. Wezwane na tą okoliczność pogotowie energetyczne ustaliło blok i klatkę w której był największy poziom zakłóceń a następnie otwierali na klatkach schodowych szafki licznikowe wyłączając poszczególnych odbiorców bez trudu trafili do nieszczęśnika który wpadł na pomysł zabudowania urządzenia bez filtra przeciwzakłóceniowego.Od tego czasu mamy dobry odbiór radiowy.
    szumigt
    Level 15  
    Witam !!!
    Jestem tutaj po raz pierwszy i właśnie odnalazłem ten układ regulacji napięcia. W temacie elektroniki nie jestem orłem ale coś tam też wiem ... Mam kilka pytań w związku z tym układem...
    1) Do jakiej wartości napięcia można zastosować ten ukłąd??
    2) Do jakiej wartości minimalnej można uzyskać stopień regulacji ... tzn jesli mam powiedzmy w układzie nie wiem 200V i ustawię maksymalne nastawienie rezystora R3 to jaki uzyskam spadek napięcia ??

Z góry dzięki za odp i przepraszam jeśli palnąłem jakąś głupotę :)
    Krzychu_185
    Level 16  
    Chyba sobie to zrobię, akurat 3. Będę miał regulacje do zasilacza, oświetlenia w pokoju i lutownicy :P A czy może ktoś zapodać schemat tego filtra ?? Znalazłem kilka w Google ale nie wiem, który będzie odpowiedni . Może ktoś pokazać najprostszy filtr??
    Krzychu_185
    Level 16  
    Podłączyłem według tego schematu i mam na wyjściu cały czas napięcie takie jakie podaje na wejście.Wcale nie zmienia sie poprzez regulacje potencjometrem . Co może być nie tak ??
    żarówka rtęciowa
    Level 37  
    A czy podłączałeś obciążenie podczas pomiaru.
    Krzychu_185
    Level 16  
    Przy pierwszym podłączeniu dałem układ na trafo 50W 22V na wyjściu i jako obciążenie dałem rezystor 1k i w związku z tym ze nie ma regulacji pomyślałem może nie ma przebicia na diaku bo kiedyś w szkole naprawiałem regulacje na triaku, ale byłą bardziej skomplikowana i po podłączeniu pod sieć miała regulacje od 230V do 80V Wiec podłączyłem tak samo ale również nic. Przy podłączeniu pod siec jako obciążenia ożyłem transformatora
    zetor2004
    Level 11  
    Mam pytanie, czy stosując ten układ w prostowniku obniżamy prąd i napięcie?
    [/img]

Mam podobny prostownik(elementy regulatora są trochę inne), i przy zmianie wartości potencjometru spada napięcie, a przecież w prostowniku powinno być ono stałe, żeby regulować tylko prąd.
    janek_66
    Level 19  
    do zetor 2004
    Triak narysowany jest błędnie, bramka powinna być od strony końcówki 1. Przez regulację napięcia uzyskujemy regulację prądu ładowania. Regulacja polega na wycięciu przedniej części sinusoidy, w obydwu połówkach sinusoidalnego przebiegu. Ten rodzaj regulacji nie nadaje się do transformatorów toroidalnych. Nawet bez obciążenia występuje silne nagrzewanie rdzenia.
    żarówka rtęciowa
    Level 37  
    janek_66 wrote:
    do zetor 2004
    Regulacja polega na wycięciu przedniej części sinusoidy, w obydwu połówkach sinusoidalnego przebiegu. Ten rodzaj regulacji nie nadaje się do transformatorów toroidalnych. Nawet bez obciążenia występuje silne nagrzewanie rdzenia.

Dlatego, że przez uzwojenie pierwotne płynie składowa stała, co powoduje nasycanie rdzenia i zwiększenie poboru prądu przez transformator, co może prowadzić do jego spalenia.
    zetor2004
    Level 11  
    Zgadza się, pomyłka, wykorzystałem ten schemat z elektrody.
    Schemat mojego układu regulacji jest taki:
    Regulator napięcia zmiennego 230V na triaku.
    Chciałem miedziować mały element i nastawiłem na min prąd. Po szybkim czasie proces został przerwany, wtedy sprawdziłem nap i okazało się że jest zerowe. Kupiłem tyrystor, nie mieli BT136, ale był BT137 -włożyłem, trochę lepiej- przy max ustawienia prądu właściwe napięcie. Rezystory są dobre diak kupiłem nowy i też nie pomogło. Kondensatory nie wiem jakie tam wsadzili, spisałem numery.
    Ktoś mi pomoże? Elektronika to nie jest moja specjalność ale podstawy znam:)

do janek_66
    Ok, napięciem regulujemy prąd ładowania,ale... W tej chwili jak ustawię na prąd 5A bo tyle jest dla mojego akumulatora to mam napięcie ok. zaledwie 5V. Podłączałem żarówkę 12V 55W ledwo świeci. Przy max ustawieniu prądu i podłączeniu żarówki natężenie ma 2,2A przy napięciu 12,5V a powinno być ponad 4A. Dodam, że nominalna wydajność prądowa tego prostownika to 15A.
    janek_66
    Level 19  
    Proponuję nie zwracać uwagi na wartość napięcia. Jego wartośc jest uśredniana, są to fragmenty sinusoidy. Inaczej zachowuje się cały układ gdy podłączona jest żarówka, inaczej- przy ładowaniu akumulatora. Przy żarówce I= U/ R(zast). Przy akumulatorze I = (Upr - Uak)/ R(zast). Inna jest wartość R(zast) gdy podłączona jest żarówka. Jest to suma wszystkich rezystancji (uzwojenie transformatora, rezystancja dynamiczna mostka prostowniczego, przewodów doprowadzających i samej żarówki). Największy wpływ ma rezystancja żarówki. Przy ładowaniu akumulatora prąd przepływa impulsowo, tylko w szczytach sinusoidy. Gdy wartość napięcia z transformatora przekracza SEM akumulatora, wtedy płynie prąd zależny sumy wszystkich rezystancji. Rezystancja wewnętrzna akumulatora jest nieznaczna. Dlatego warto dobrze dobrać wartość napięcia transformatora. Praktycznie powinna zawierać się w granicach 14÷15,5V, przy zwartym regulatorze (czyli bez regulatora) - dla akumulatorów 12V.
    Nie zwróciłem uwagi na pierwszą część ostatniego postu. Przy zastosowaniu tego zasilacza do galwanizowania, może wystąpić zjawisko zmniejszania prądu w wyniku zwiększania rezystancji elektrod. Dzieje się to dlatego że elektrody pokrywają się drobnymi cząsteczkami gazu. Im większy prąd, tym gazowanie większe (efekt elektrolizy). Do galwanizacji prostownik powiniem być wyposażony w stabilizację natężenia prądu.
    zdzicho44
    Level 22  
    Do Janek 66
    Jeżeli używasz do ładowania akumulatorów włącz równolegle do uzwojenia pierwotnego gasik (złożony z kondensatora 0,1 uf +szeregowo rezystor 56Ω)- pomaga. Przy galwanizowaniu nie sprawdzałem.
    jacekk232
    Level 17  
    A czy ten regulator da radę pracować z grzałką o mocy 2000W?
    janek_66
    Level 19  
    Układ ten może być zastosowany do grzałki 2000W, po zmianie triaka z BT136 - na BT138 ewentualnie BT139 (mogą być inne o napięciu ≥400V i prądzie ≥12A). Przy zasilaniu grzałek dużej mocy, wskazana jest regulacja grupowa, z włączaniem w zerze sinusoidy. Do takiej regulacji sterownik jest bardziej skomplikowany.
    Uwaga! Kondensatory na schemacie przedstawionym przez zetor2004 powinny być na napięcie ≥250V.
    jacekk232
    Level 17  
    Poniżej prezentuje schemat, który znalazłem na Elportalu. Układem tym bez problemu regulowałem moc dostarczaną do 100 watowej żarówki, a z niewielkim radiatorem nawet 1000 watową grzałkę od żelazka.

Cewka L1 i kondensator 68n służą do likwidowania zakłóceń radiowych. Cewkę najlepiej wykonać nawijając 18 zwojów izolowanego przewodu 1mm^2 na ferrytowym rdzeniu toroidalnym o średnicy 25mm.
    przemcio.18
    Level 14  
    Witam testował ktoś ten uklad bo chce zastosować go w lutownicy grzałkowej 60W potrzebny mi precyzyjny regulator który mi zapewni płynną regulacje od 100V do 230V bo testowałem lutownice na regulatorze z wyrzynarki i w 100%zdało egzamin tylko nie wiem niektórych oznaczeń części i dlatego pytam o ten. jeśli jestest zainterasowany ktoś to postaram się wzócic schemat regulator jest na BTA06 napewno i potencjometrze 500K z wyłącznikiem sieciowym (jestem początkujący) chyba ze wrzuce fotke i mi podacie co to za elementy :) a ja zmontuje schemacik niewiem co to za kondensator oznaczenie 124 taki czerwony łączy faze z zerem rezystory chyba dobre odczytałem ale niemam pewności dlatego proszę o pomoc jeśli ktoś będzie chętny to wrzuce fotki elementów