Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

wake up on lan bezprzewodowo lub przez internet

mpralat2 27 Apr 2006 19:46 1872 5
    mpralat2
    Level 17  
    Witam

Mam pytanko czy wlaczenie kompa w sieci bezprzewodowej jest mozliwe? Jesli tak to jakie warunki musialyby byc spelnione? (polaczenia kablowe nie wchodza w rachube).
    Druga rzecz to czy mozliwe jest wlaczenie kompa przez internet (zakladajac zewnetrzne IP)? (tutaj juz moze byc po skretce)

Z gory dziekuje za rady.
    Stanisław2003
    Level 28  
    Włączanie i wyłączanie komputera to w zasadzie sprawa odpowiedniego oprogramowania oraz systemu operacyjnego przy założeniu,ze jest to w miarę nowoczesny komputer z odpowiednim zasilaczem do tego dostosowanym.To czy w intranecie czy w internecie ma się to odbywać to problem drugorzędny.Oczywiście w intranecie bez internetu można włączać lub wyłączać tylko wewnątrz sieci.
    mpralat2
    Level 17  
    Wlaczanie kompa w lanie (przewodowo) to nie jest problem, bo jest sporo informacji na ten temat. Dlatego wlasnie interesuje mnie jak to zrobic bezprzewodowo.
    Yuppi
    Level 17  
    Możesz to zrealizować poprzez AP w trybie klienta podłączony do komputera kablem. W WOL podajesz MAC karty sieciowej w kompie.
    WOL nie zadziała przy karcie bezprzewodowej, gdyż po wyłączeniu systemu nie jest ona zalogowana do AP i nie jest w stanie odebrać pakietu WOL.
    mpralat2
    Level 17  
    Dobra rada Yuppi. Mam akurat takiego AP wiec bede mogl sprawdzic czy zadziala. :)
    DooMinick
    Level 21  
    Jak juz wyzej zostalo powiedziane, tylko karta przewodowa ma WOL i tylko rozwiazanie z AP da taka mozliwosc.

Co do Internetu, to jest to mozliwe tylko, gdy w LAN w ktorym znajduje sie komputer jest wlaczony jakis serwer, na ktorym umiescimy programik wysylajacy tzw. "magiczny pakiet" w celu wlaczenia jakiegos komputera. Logujemy sie wtenczas na ow serwer i zdalnie uruchamiamy na nim taki programik, metod takiego czegos jest bardzo wiele, podstawowe to telnet/ssh, zdalny pulpit (lub dowolna aplikacja dajaca taka mozliwosc), lub uruchomienie skryptu przez cgi/php/asp czy cokolwiek innego.