Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

obsługa LCD z Nokii (PCD 8544)

bolek 30 Mar 2005 22:09 128016 271
  • #91 30 Mar 2005 22:09
    JollyRoger
    Poziom 21  

    Chyba cie nie zrozumiałem na początku, bo miałem podobny pomysł tyle że z at90s8515 + zewnętrzny RAM. Dzięki za odpowiedź.
    Pozdr. JollyRoger

  • #92 30 Mar 2005 22:19
    LordBlick
    VIP Zasłużony dla elektroda

    JollyRoger napisał:
    miałem podobny pomysł tyle że z at90s8515 + zewnętrzny RAM

    No to z tego można już zrobić mały film, jak 64 KB podepniesz... ;)
    Pozdrawiam, Light-I

  • #93 30 Mar 2005 22:34
    JollyRoger
    Poziom 21  

    Ale mi apetytu narobiłeś :D :D .W sumie to o tym myślałem, mam układ 62256 co daje 32kB pamięci czyli 65 klatek. Tylko nie wiem ile FPS wyciągnie taki mały wyświetlacz :)

  • #94 31 Mar 2005 20:29
    JollyRoger
    Poziom 21  

    Czesc to znowu ja, tym razem mam inny problem:
    Podczas rysowania wszystkich 504 bajtów (oczywiście w pętli) na lcd wyświetlacz strasznie migocze (tak, że staje sie wlasciwie nieczytelny) . Nie stosuje tutaj zadnego opoznienia. W ogole narysowanie wszystkich bajtów, tak aby było czytelnie dość dużo zajmuje (z opoznieniem 10ms wszystko jest idealne ale narysowanie jednej klatki trwa ponad 0,5 sekundy). Czy to normalne?

  • #95 31 Mar 2005 23:32
    Mad Bekon
    Poziom 23  

    A masz oryginalny wyświetlacz z Nokii czy taki jak na allegro sprzedają?
    Ja zauważyłem że te z allegro się tak mażą. Wolniej się piksele wymazują i zapalają.
    PS. Scal post.

  • #96 31 Mar 2005 23:36
    JollyRoger
    Poziom 21  

    Mam ten z allegro, ale przeciez nokia jakoś sobie z takim radzi. Stosuję komunikację z LCD opartą o plik Bober'a. Poprostu podczas wgrywania pojedynczego bajtu do LCD ten na chwilkę przygasa.
    P.S Jak scalić te posty?

  • #97 01 Kwi 2005 00:10
    Mad Bekon
    Poziom 23  

    Teraz to nie bardzo możesz z tego co wiem, bo można kasować tylko ostatni post.

    Nie mają uprawnien moderatora, mozesz tylko skasowac ostatnio i do przedostatniego dodać zawartość 2 postu.

    Nie jestem wróżką, a pana Bober'a nie znam, więc prosiłbym o podesłanie kodu źródłowego.
    Powiadasz że Nokia sobie radzi?
    Ja wszystkie wyświetlacze allegropodobne, jakie podłączałem do Nokii uważam za badziew. Były wolne, nawet w telefonie.

  • #98 01 Kwi 2005 08:57
    JollyRoger
    Poziom 21  

    W załączniku kod źródłowy w bascomie i schemat. Ja korzstam z tej samej procedury SEND. Może nokia nie radzi sobie z tymi LCD najlepiej ale przynajniej coś na nich widać a moj miga gdy wysyłąm do niego (do ramu) jakiś bajt.

  • #99 01 Kwi 2005 14:48
    LordBlick
    VIP Zasłużony dla elektroda

    JollyRoger napisał:
    [..]moj miga gdy wysyłąm do niego (do ramu) jakiś bajt.
    Czy przypadkiem nie jest on podłączony na słabej jakości gumce przewodzącej ?
    Light-I

  • #100 01 Kwi 2005 17:07
    JollyRoger
    Poziom 21  

    On jest podłączony stykiem zrobionym przezemnie z goldpinów. Cała wtyczka trzyma się bardzo mocna na LCD wiec to chyba nie to.

    (EDIT)

    UDAŁO SIĘ ale tylko częściowo tj. zmieniłem zasilanie z bateryjnego na zasilacz (przez rezystory). Niestety LCD przy większej części zapełnionego ekranu też troche miga.

  • #101 01 Kwi 2005 18:54
    piotruss
    Poziom 12  

    A moze dac na pin 7 wiekszy kondensator np 1 mikro.

  • #102 01 Kwi 2005 20:56
    LordBlick
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Kondensatorek to ci owszem, ale zaraz przy strukturze PCD... Oryginalne wyświetlacze pewnie mają... ;)
    Light-I

  • #103 02 Kwi 2005 16:27
    bolek
    Specjalista - oświetlenie sceniczne

    jeśli ci mogocze mocniej w miare "zapełniania" lcd to masz coś nie tak z przetwornicą od kontrastu, np słabe połączenie ów kondensatora, jeśli jednak ten kondensator jest na lcd to zmień sobie wyświetlacz na orginalny...

  • #104 06 Kwi 2005 17:05
    darecki23
    Poziom 12  

    Czy napisał ktoś soft - sterownik do wyświetlaczy nokia 3310 w asemblerze? Chodzi mi o sterownik znakowy jak w normalnych LCD. Wiem, ze Yaamp ma cos takiego, tylko ze chyba napisane w gcc. Robie prace dyplomowa w asemblerze i chcialbym sie z tym zapoznac. Chce zastosowacten wyswietlacz ze wzgledu na znikomy pobor pradu i nie mam duzych wymagan - wyswietlanie prostego tekstu.

  • #105 06 Kwi 2005 17:57
    bolek
    Specjalista - oświetlenie sceniczne

    asembler czego? AVR, 51?

  • #106 07 Kwi 2005 08:38
    darecki23
    Poziom 12  

    Przepraszam zapomnialem napisac chodzi o AVR asembler. Czy ktos moglby udostepnic plik ascii.def - szukam i nie moge znalezc?

  • #107 19 Kwi 2005 20:09
    LuznyTomasz
    Poziom 15  

    Stworzył ktoś może bibliotekę do Eagle wyświetlacza nokii 3310 ?

  • #108 24 Kwi 2005 10:41
    Mad Bekon
    Poziom 23  

    Czy komuś udało się uruchomić ten wyświetlacz, tak żeby działał ze sprzętowym SPI z Atmega8 lub Atmega16?

  • #109 24 Kwi 2005 16:21
    piotruss
    Poziom 12  

    W pliku lcd.rar znajduje sie asci.def i moj program w asm z obsluga lcd pod avr.Nie nalezy moze do najczytelniejszych ale cos tam mozna sobie wygrzebac ;).

  • #110 25 Kwi 2005 20:20
    whilliam
    Poziom 12  

    witam.

    mam pytanie: czy ktoś bawił sie wyświetlaczem od N 3410 lub zna jego oznaczenia.
    Ja wiem ze ten wyswietlacz ma wiekszą rozdzielczość i nie działa po podłączeniu do 3310 :)

  • #111 30 Kwi 2005 23:25
    LuznyTomasz
    Poziom 15  

    Mam problem z dołączeniem do mojego projektu biblioteki ze strony http://www.microsyl.com/ . #include <macros.h> zminiłem na avr/iomacros.h, #include <iom8v.h> avr/iom16.h.
    Kod ze strony dołączyłem w głównym pliku projektu poprzez #include "NokiaLCD.c". Teraz brakuje mi jedynie pliku NokiaLCD.h Skad go wziąść lub jak stworzyć?

    Edit: No ja chyba jestem trochę przemęczony :( Nie zauważyłem, że biblioteka NokiaLCD.h znajduje się na tej stronie ponad kodem napisanym w C . Jak skasowac tego posta?

  • #112 01 Maj 2005 09:06
    Mad Bekon
    Poziom 23  

    Nie musisz kasować, powiedz lepiej czy ta biblioteka Ci działa.
    Ja próbowałem podłączyć ten LCD, i użyć tej biblioteki, ale wyświetlacz nie chciał działać :(

  • #113 01 Maj 2005 09:35
    LuznyTomasz
    Poziom 15  

    Na chwilę obecną biblioteka ta działa mi połowicznie. Tekstu nie udało mi się wyświetlić, jedynie obraz kontrolny (cały czarny ekran, bądź "pieprz i sól"). Początkowym błędem była niezgodność wyprowadzeń :) potem polecenie PORTB |= LCD_RST_PIN; ustawiało bit nie w tym miejscu, w którym według mnie powinno. (ktoś wie dlaczego dla LCD_RST_PIN=0x08 nie ustawiało mi bitu PB3 tylko jakiś inny?).
    Biblioteka napisana jest pod Atmega8 więc może istnieją pewne niezgodności z innymi typami procesorów. Będę jeszcze z tym walczył i podziele się tutaj osiągnięciami.
    Mnie zastanawia jeszcze jedna rzecz. Czy do zasilania LCD nie powinienem używać jakiegoś pinu procesora? Co z tego że zaraz po starcie programu generuje ładny sygnał RESET, skoro LCD zasilane jest z makiety w momencie jej włączenia. Możliwośc uszkodzenia wyświetlacza w ten sposób jest bardzo prawdopodobne?

  • #114 01 Maj 2005 11:10
    Mad Bekon
    Poziom 23  

    Mnie się wydaje, że nie. Podłączałem wyswietlacz tak wiele razy, tak samo, do LPT jak i uC i nic sie z nim nie stało...

  • #115 02 Maj 2005 21:03
    LuznyTomasz
    Poziom 15  

    Więc działa mi ta biblioteka. Do mioch podstawowych grzechów należało niedołączenie bibliotek string.h stdio.h stdlib.h choć nie wiem czy wszystkie są potrzebne. Druga sprawa to trzeba dokładnie sprawdzić czy wysyłamy cokolwiek do wyświetlacza (napięcia na wyprowadzeniach). Wykorzystując sprzętowy SPI nie możemy podłączyć pinu MISO do telefonu. Ja oczywiście podpiąłem tam D/C i nie mogłem wysyłać danych do wyświetlacza bo cały czas miałem tam 0.

    Co do grzechów twórcy biblioteki to dopatrzyłem się jednego (za to ciężkiego). Tablicę static const byte FontLookup [][5] należy umieszcić w pamięci programu!!! Sporo miejsca zajmuje przecież tablica LcdCache i następuje przekroczenie pamięci SRAM Twórca pracował rzekomo na ATMEGA8 ale to jest niemożliwe bo ma ona jedynie 1024 bity (chyba że miał jakąś zewnętrzną pamięć). Jak wiadomo na końcu SRAM znajduje się stos więc wszystko zaczyna się kiełbasić.

    Jeśli ktoś nie wie jak używać tej biblioteki to najlepiej podpatrzyć jak to robi autor strony http://www.microsyl.com/fmeter/fmeter.html

    PS Wie ktoś jak zadeklarować że FontLookup znajduje się w pamięci programu?

  • #116 12 Maj 2005 21:24
    whilliam
    Poziom 12  

    witam.

    własnie zmontowalem sobie wyswietlacz wg schematu z EP (wersja z diodami) tylko na linie podciągajace dałem rezystory 10k - czy to moglo znacząco wpłynąć na to ze mój układ nie działa?
    sprobuje jeszcze wymienić kondensator na przetwornicy napięcia (jaki jest najlepszy? - tantala nie mam)
    Napiecie zasilajace- 3,5V
    wyswietlacz jeszcze wczoraj działał na fonie, ;)

    ps. diody są NAPEWNO dobrze spolaryzowane!!

  • #117 12 Maj 2005 21:50
    LuznyTomasz
    Poziom 15  

    Wydaje mi się że bardziej prawdopodobne jest to że źle obsługujesz wyświetlacz niż to, że został uszkodzony. Jak masz zamontowany wyświetlacz do płytki? Sprawdź miernikiem czy wszystko dobrze styka. Rezystancja pomiędzy poszczególnymi nóżkami wyświetlacza powinna być rzędu 4-16MOhm.

  • #118 15 Maj 2005 12:59
    whilliam
    Poziom 12  

    Działa!! :)

    to nie to. poprostu po włączeniu układu trzeba chwile poczekać, aż zasilanie wyswietlacza sie ustali. :) cała reszta była dobrze.

    pozdr.

  • #119 16 Maj 2005 15:49
    tmg83
    Poziom 13  

    Witam,

    Napisalem program na podstawie manuala do PCD8544:

    Code:
    #include <at89S8252.h>
    

    // te same stany na porty P0 i P1, bo na P1 LCD, a na P0 kontrolne LEDy:
    #define LCD_SCLK P0_4=P1_4
    #define LCD_SDIN P0_3=P1_3
    #define LCD_DC P0_2=P1_2
    #define LCD_SCE P0_1=P1_1
    #define LCD_RES P0_0=P1_0


    void delay(){
        long i;
        for(i=0;i<=10000;++i);
    }

    void long_delay(){
        long i;
        for(i=0;i<=100000;++i);
    }


    void LCD_send(bit dc, char data_byte){
        char i;
        LCD_DC=dc;
        LCD_SCLK=0;
        delay();
        LCD_SCE=0;
        delay();
        for(i=7;i>=0;i--){
            LCD_SDIN=(data_byte>>i) & 1;
            delay();
            LCD_SCLK=1;
            delay();
            LCD_SCLK=0;
        }
        LCD_SCE=1;
    }

    void main(void){
        LCD_RES=1;
        LCD_SCLK=0;
        LCD_SCE=1;

        delay();
        LCD_RES=0;

        delay();
        LCD_RES=1;
        delay();

        //konfig z przykladu w pedeefie z manualem Philipsa (str. 22)
        LCD_send(0,0x21);   // extended function set
        LCD_send(0,0x10);   // set Vop
        LCD_send(0,0x20);   // normal function set
        LCD_send(0,0x0C);   // normal video mode


        while(1){   // miganie na ekranie
            long_delay();
            LCD_send(0,0x0D);       // inverse video mode
            long_delay();
            LCD_send(0,0x0C);       // normal video mode
        }
    }

    W moim zamierzeniu mial powodowac, by wyswietlacz po zainicjowaniu mial na przemian czarny i bialy ekran. Niestetyt nie dzieje sie zupelnie nic, Wyswietlacz podlaczalem, do 89S8252 wg. schematu z diodami (odwroconymi) z EP. Czy ktos komu udalo sie wysterowac ten wyswietlacz moglby poswiecic chwilke na obejrzenie mojego kodu, czy czegos w nim nie brakuje? Bylbym bardzo wdzieczny. Aha, kompiluje SDCC.

    Z gory wielkie dzieki!

    PS. Jestem *PRAWIE* pewien, ze polaczenia kontaktuja. Mam LCD z blaszkami i LCD z cala ramka przykrecam do PCB, na ktorej sa odpowiednio wytrawione wyprowadzenia. Jestem niemal pewny, ze styki dobrze stykaja ze sciezkami miezianymi, bo po zdjeciu LCD widac ladnie na sciezkach slady "wytarcia" od blaszek LCD. Pomiedzy soba sciezki na pewno nie zwieraja.
    Ponadto czasami dopiero jak odlaczam zasilanie od calego ukladu to na momencik pojawia sie np. pozioma kreska na losowej wysokosci.

    EDIT:

    Uwagi typu: "jak dla mnie kod wyglada w porzadku" tez sie przydadza, bo pomoga mi skoncentrowac uwage na hardware, jesli tam jest blad.

  • #120 19 Maj 2005 09:18
    whilliam
    Poziom 12  

    ja napisalem procedurke pod ten wyswietlacz na '51 w asemblerze jak sie komus przyda to prosze sie odezwac
    pozdr.

 Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME