Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

cewki zaplonowe w clio 1.4 16v

Borsuk83 01 May 2006 16:17 3505 8
    Borsuk83
    Level 11  
    Witam!

Czy jest jakis sposob aby sprawdzic ktora z 4 cewek zaplonowych ulegla uszkodzeniu jesli mam juz je wymontowane. Objawy sa taki ze samochod najpierw palil tylko na 3 cylindy a teraz juz wogole nie zapala. Podejrzewam cewka gdyz jest to czesta usterka w tym silniku. Z gory dzieki za rady i sugestie, pozdro
    Borsuk83
    Level 11  
    super jakbys mogl to rozwinac, ja narazie wymislilem cos takiego:
    biore swiece, podlaczam do cewki i klade na masie, z drugiej strony cewki podlaczam + i - (ktroy jest ktory wydedukuje sobie za pomoca kontrolki podlaczajac ja do akumulatora i przewodow idacych do cewki), ta cewka gdzie na swiecy nie przeskoczy iskra jest uszkodzona,
    dobrze kombinuje?
    Sławek62
    Level 17  
    Można w ten sposób pokombinować, tylko uważaj żeby Cię nie popieściło WN.
    Borsuk83
    Level 11  
    ten temat nic nowego nie wnosi poniewaz nie moge sprawdzac tego na uruchomionym silniku gdzyz nie daje sie on uruchomic a kable wysokiego napiecia tez tu nie wystepuja bo cewki sa bezposrednio na swiecach, napisz czy moge to sprawdzic tak jak to opisalem powyzej, aha, aby zabezpieczyc elektronike odlacze + od akumulatora a cewke zepne na krotko z aku
    Sławek62
    Level 17  
    Ja osobiście w podobnym przypadku tak bym postępował. Impulsy niskiego napięcia powinny być szybkie i krótkie.
    leszek.b
    Level 29  
    Witam
    Abyś miał pewność ze Cię pojazd nie zawiedzie proponuje spr. na odpowiednim przyrządzie-serwis.
    Cewka powinna być poddana dłuższej pracy nabrać odpowiedniej temperatury. Może utracić parametry po czasie
    Borsuk83
    Level 11  
    problem rozwiazany, przyczyna byl zabrudzony czujnik polozenia walu