Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Wybór pompy do WC. Priorytetem jest cisza i niski pobór prądu.

OMAN 02 May 2006 00:21 1565 15
    OMAN
    Level 24  
    Witam,
    Otóż przymierzam się do założenia WC w komputerze, stanełem aktualnie nad dylematem, którą pompkę wybrać, priorytetem jest dla mnie cisza i to ile prądu będzie pożerało WC.
    Narazie zastanawiam się nad tymi pompkami:
    -Eheim 1002
    -Eheim 1048
    -Hydor SELTZ L-25 II
    -MAXI-JET 1000
    Tak jak pisałem priorytetem jest dla mnie cisza i niski pobór prądu, WC będzie zawierać tylko jeden blok wodny na LGA775.
    Bardzo proszę o opinie na temat tych pompek, a może ktoś ma jeszcze jakąś propozycję?
    Pozdrawiam
    Linoge
    Level 27  
    mj jest bardzo glosny, pozostale astronomicznie drogie, ja do 3 blokow i rekorda uzywam aquela650 ;) cicho 5w wiec pobor pradu znikomy, jesli nad wyraz cenisz cisze to pozostaja tylko pompy od c.o. albo do wody pitnej ale te pobieraja ok 20W-30W w zaloznosci od biegu co tez chyba nie jest za wiele
    OMAN
    Level 24  
    Znalazłem tego AquaEL 650 i jest faktycznie bardzo tani, 38zł... Już sam nie wiem, nigdzie nie mogę znaleźć żadnych porównań, gdzie pokazano by jak pompki wypadają ze sobą w porównaniu...
    raf49
    Level 2  
    Witam proponuję ci zajrzeć na dawnego tweka obecnie purepc.pl tam masz wiele przykładów rozwiązań wc jest tam wielu pasjonatów i wiele tematów w dziale wc pozdro
    Linoge
    Level 27  
    tam nikt raczej nie poleci Ci nic oprocz co bo atmany wczesniej czy pozniej padaja ... brzecza itd oczywiscie sa wyjatki
    OMAN
    Level 24  
    Dzięki za rady, byłem tam już, ale ogólnie nie ma żadnego obiektywnego porównania tych wszystkich pompek, polecane są pompy do obiegu wody pitnej, ale znowu nie mam ochoty bawić się w jakieś drastyczne przeróbki...
    Linoge
    Level 27  
    no ale w takich przy odpowiednich zalozeniach masz zerowe przerobki ;] wiele zalezy od samego ulozenia ukladu i ilosci blokow nagrzewnicy itd ;]
    OMAN
    Level 24  
    Co do ułożenia układu to planuję zrobić coś takiego (przepraszam za banalność rysunku (zdjęcie pożyczone), ale robiłem go na szybko, oczywiście zdjęcie poglądowe), będzie tylko jeden blok na CPU i wszystko musi być wewnątrz obudowy, obudowa to chieftec CA-01SL-SL-B (big tower). Myślę o 2 chłodnicach i pomiędzy nimi 2 wolnoobrotowe wentylatorki 120. Zależy mi na tym by komputer był niemal całkowicie bezgłośny. I dodam, że w obudowie mam porządek, nie tak jak na tej fotografii jakiś bur... :) Wszystkie kabelki mam w oplotach, zasilacz z odpinanymi końcówkami, więc miejsca jest dużo...
    Niestety nie mam doświadczenia w WC, koncepcja powstała wg. mojej własnej fantazji, wydaje mi się, że nie będzie do tego potrzebna jakaś bardzo wydajna pompka, nie wiem, co o tym sądzicie? Zda to egzamin?
    Jeszcze jakiś zbiornik wyrównawczy, najchętniej walnąłbym tam gdzie zatoki 5'1/2, bo mam tam dużo miejsca...
    Linoge
    Level 27  
    nie trzeba mega wydajnej pompki ;) pozatym dodaktowa chlodnica nie wiele Ci da moze jeden stopien mniej a smigielka beda bardzie buczec ;) ja mam 3bloki + rekorda ;) wiec calkiem sporo i aquael dziala :D
    OMAN
    Level 24  
    Wentylatory to planuję max. 1200RPM, a jakiejś ogromnej chłodnicy tam nie zmieszczę, więc myślałem o 2 chłodnicach... To sam nie wiem, da coś ta druga czy faktycznie niewiele?
    Linoge
    Level 27  
    raczej nie wiele jakie 1200 ? i tak trzeba zbic obroty do 600-800 ;] pozatym jakiego proca ma to chlodzic ?
    OMAN
    Level 24  
    Co do procesora to Pentium D 930, ale czasami gdy potrzebuję trochę mocy chodzi na ponad 4Ghz, więc trzeba liczyć ok. 160W. Myślałem nad wentylatorami Akasa amber. Aktualnie mam Scythe Ninja i dość mocno mnie ogranicza...
    Linoge
    Level 27  
    4g ?? o_0 to ladny wynik :) bloczek by Misiu15go Kyniek or TermitTM ;) koszt ok 100zl do tego odpicowana nagrzewa od mechlin'a ok 130zl + 1akasa no i reszta pompka oraz weze itd ;)
    mitusm
    Level 20  
    Mam atmana 305 przerobinoego na niezatapialnego.
    Dobrze wygłuszony , praktycznie niesłyszalny i świetnie ciągnie.