Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Preamp gitarowy Marshall JCM 800 - Kopia

kilan 02 May 2006 17:33 3523 3
    kilan
    Level 13  
    Witam
    mam male zapytanie co do takiej konstrukcji (wlasnie ja popelnilem).
    Mianowicie zasilanie na lampy powinno wynosic 395 i 370 volt. U mnie jest ich 360. Generalnie jesli mowic o czystych brzmieniach (no dobra pseudo czystych - po prostu drive skrecony) - preamp chodzi bez zarzutu. Natomiast przy drive odkreconym na max (na schemacie volume) - dzwiek (choc piekny bo siarczysty) potrafi sie rwac. Pytanie brzmi czy to wlasnie kwestia zasilania (te 35v ma taki wplyw) czy moze cos w urzadzeniu skopalem??? Dodam tylko ze nie mam problemow z przydzwiekiem i innymi brumami - nawet przy ostruch gainach combo milczy przy niedotknietych strunach.
    Zalaczam schemat:

https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=2502227#2502227
    janek11389
    Level 42  
    Witam! Te 10V na pewno nie będzie miało aż tak wielkiego wpływu, ja mam prawie to samo i jeszcze z niższym napięciem zasilania, zasiliłem to trafem z adaptera Bambino, ale powiem Ci, że troszkę z tym po eksperymentowałem, zanim dostałem to, co chciałem. Mimo małej pojemności to decydujący wpływ na wzmocnienie ma kondensator C1 po wielkich próbach stanęło na 470nF, przy 680nF układ był stanowczo za czuły i wykazywał duże szumy. Nie wiem czy wiesz, ale decydujący wpływ na przester ma tu pojemność C2, u mnie te pojemności są na czerwono, ale to ona w decydujący sposób wpływa na siarę przesteruj, przy tych 22nF jak dla mnie to stanowczo za dużo siary i nie do przyjęcia, ostateczna pojemność, jaka mi podeszła to 1nF. Mało, kto wie, ale cały szwindel w tych przestrach, to właśnie ta pojemność, jak popatrzysz na schematy różnych przesterów, to za zwyczaj to wszystko na jedno kopyto, tylko się pojemności zmieniają i nazwa, o cenie to już nie wspomnę. Moja rada dla Ciebie jest taka, nie kombinuj za dużo z napięciami, ale po eksperymentuj, z tą pojemnością, zacznij od 1nF, a skończ na 22nF a najlepiej zastosuj dwunasto pozycyjny przełącznik obrotowy obłożony pojemnościami, będziesz miał przesterów od wyboru do koloru.
    Pozdrawiam.
    kilan
    Level 13  
    Dzieki Janek - pokombinuje. Choc zauwazylem w moim preampie dziwna wlasciwosc rwania sie tego dzwieku - otorz owo rwanie zachodzi tylko i wylacznie UWAGA przy midle skreconym od min do pozycji srodkowej ??????????????????????????? W innych konfiguracjach equalizera wszycho jest ok - niezaleznie od gainu. DZIWNE??
    PS jak dziala (jaki wplyw na dzwiek ma ten booster - znalazlem podobny mod ale jeszcze nie testowalem)??
    janek11389
    Level 42  
    Witam! Bez tego bostropa, to przester jest minimalny, dopiero jak go włączysz to jest odpowiednia siara, pokombinuj, po eksperymentuj sobie i wybierz to, co Ci najbardziej pasuje, bo przester to taki wynalazek, co ciężko jest trafić w dziesiątkę
    Pozdrawiam