Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Prze sprawdzcie moje wypociny

cyeber_vip 03 May 2006 10:22 1353 14
    cyeber_vip
    Level 12  
    Mam taką prośbę czy mogli byście sprawdzić moje sprawozdanie z podstaw elektroniki bo nie jestem pewny czy wszystko jest OK.

Ponadto nie wiem jak zrobić punkt 6 - Wykres rz=f(Uz) dla badanych diod :cry:

Oraz nie wiem jakie mam wpisać wnioski z laboratorium.

Proszę pomocy bo to mam na piątek.....:cry:
    ed-ek
    Level 34  
    Po pierwsze pomyliłeś wykładniki.Obliczasz np dla zenera 7V5 rd, w mianowniku masz 8*10^(-6)-4*10^(-6) czyli mikroampery,a w tabelce masz prąd w mA;czyli8*10^(-3)-.......
    Dotyczy to wszystkich zenerów.
    Poza tym jeżeli masz diodę np 5V6, to rd należy liczyć dla U>5.6V lub zrobić kilka pomiarów rd dla różnych ΔU,np 5.7-5.6; 5.75-5.7;5.8-5.75;itd Stąd można wykreślić chkę rz=f(Uz);
    cyeber_vip
    Level 12  
    Dzięki za odpowiedź co do tych amperów to znalazłem błąd w tabelce bo to były mikro ampery (zener zaporowo mierzyłem w mikro amperach a nie w mili amperach.

Ale tak to chyba dobrze to zrobiłem co?

nie wiem tylko czy dla diody LED jest możliwe wyliczenie rezystancji statycznej i dynamicznej oraz to samo tylko że dla zenera w kierunku przewodzenia. nie mam tego w instrukcji czy ma to być w tym sprawozdaniu ale chyba to zrobię.
    ed-ek
    Level 34  
    Coś nie tak. Jeżeli mierzysz zenera włączonego zaporowo,to powyżej Uz np Uz dla 5V6 to około 5.6V,prąd nie może być w uA a w mA. Od Uz dioda zaczyna przewodzić.Przemyśl to.
    Rezystancję statyczną i dynamiczną zawsze można określić.
    cyeber_vip
    Level 12  
    Ale ja mam tak napisane w instrukcji że Zener w kierunku przewodzenia ma mili ampery (10^-6) a w kierunku zaporowym mikro ampery (10^-3)

wiem że powyżej dioda zaczyna przewodzić w kierunku przewodzenia mierzyłem z miernikiem ustawionym na mA a zaporowo na uA tak samo mam tabele pomiarowe przygotowane przez Panią doktor ze zaporowo są uA a w kierunku przewodzenia mA

A ten wykres rz=f(Uz) to o co tu chodzi ja myśle że chodzi o kierunek zaporowy diody zenera rz - to rezystancja dynamiczna a Uz to napięcie zaporowe popraw mnie jeśli się mylę bo nie jestem tego pewny

A i jeszcze jedno bo przy oblicznu rezystancji zenera to jakieś bardzo duże wyniki wychodzą tak ma być czy się gdzieś pomylilem?
    ed-ek
    Level 34  
    Wejdź:
    http://www.elenota.pl/d.php?id=6227&pdf=bzx55c5v6
    i zauważysz,że dla diody 5V6 Iz=5mA i niewiele rośnie ze wzrostem napięcia. Prąd zenera nie może być wielkości mikroamperów.Zresztą na schemacie badania diod zenera masz włączony mA, uA jest włączony dla badania normalnych diod w kierunku zaporowym.
    Rezystancje wychodzą ci bardzo duże bo podstawiasz uA!
    maximiliantg
    Level 15  
    Quote:
    Ale ja mam tak napisane w instrukcji że Zener w kierunku przewodzenia ma mili ampery (10^-6) a w kierunku zaporowym mikro ampery (10^-3)

Jak masz napisane ze mili to 10^-6 a mikro to 10^-3 to zmien ksiazke bo jest akurat na odwrot. Jezeli liczysz tak jak napisales to nic dziwnego, ze wychodza Ci nieprawidlowe wyniki (o trzy rzedy wartosci)
    cyeber_vip
    Level 12  
    O kurde rzeczywiście zwracam Ci honor masz absolutną racje dlatego mi takie porypane wyniki wyszły

zastanawiam sie tylko jak ja to mierzyłem bo nie mogę sobie przypomnieć żebym mierzył zenery zaporowo w mA ale widocznie musiałem bo zakres tego miernika dla uA pewnie by się skończył i bym tego nie zrobił...

A może jej jakaś możliwość że to źle zmierzyłem jeżeli nie przestawiłem amperomieża?

A może masz jakieś sugestie co do wniosków co? bo nie mam zielonego pojęcia....

Naprawdę wielkie dzięki że mi uzmysłowiłeś ten mój błąd.

Dodano po 4 [minuty]:

Quote:
    Jak masz napisane ze mili to 10^-6 a mikro to 10^-3 to zmien ksiazke bo jest akurat na odwrot. Jezeli liczysz tak jak napisales to nic dziwnego, ze wychodza Ci nieprawidlowe wyniki (o trzy rzedy wartosci)

to nie wina książki tylko teraz to ja odwrotnie przepisałem bo poprostu się pomyliłem....
    maximiliantg
    Level 15  
    Dlaczego w pkt.4 masz Ipa=5mA=0,001A :?: Wynik w tym przypadku tez wychodzi ci 5 razy za duzy niz powinien. Taki sam blad masz przy obliczaniu rezystancji dynamicznej. Przypomne Ci jeszcze o zmianie wielkosci wyznacznikow przy mili i mikro. I symbol mikro wyglada tak: µ a nie tak η.

Quote:

zastanawiam sie tylko jak ja to mierzyłem bo nie mogę sobie przypomnieć żebym mierzył zenery zaporowo w mA ale widocznie musiałem bo zakres tego miernika dla uA pewnie by się skończył i bym tego nie zrobił...

Zapewne by tak bylo

Pozdrawiam i zycze powodzenia
    cyeber_vip
    Level 12  
    Sory ale nie rozumie czyli że nie powinienem zmieniać jednostki z mA na A ?????? tego nie czaje

Dzięki za pozdrowienia też pozdrawiam wielkie dzięki, a co do powodzenia to chyba się mi przyda i to dużo
    ed-ek
    Level 34  
    Co ty kombinujesz? Trzeba założyć że pomiary diod Zenera wykonywałeś miliamperomierzem.Weżmy diodę 5V6:
    5.55V 10mA
    5.57V 13mA
    5.58V 16mA
    5.59V 18mA
    Rz1=(5.57-5.55)/(13*10^-10*10^-3)=6.6Ω;
    Rz2=(5.58-5.57)/((16-13)*10^-3)=...
    Rz3=(5.59-5.58)/((18-16)*10^-3)=....
    itd dla innych diod.
    Na podstawie tego możesz wykreślić chkę Rz=f(Uz);

Napisałem:
    dla diody 5V6 Iz=5mA i niewiele rośnie ze wzrostem napięcia.

Oczywiście błąd, prąd musi rosnąć.
    cyeber_vip
    Level 12  
    Już rozumie zrobiłem to ale i tak mam pół pracy źle bo

"Rezystancje statyczne i dynamiczne powinny byc policzone dlatego samego p. pracy, tj. jesli obliczamy rez. dynamiczna w pewnym przedziale, to rez. statyczna liczymy mniej wiecej w srodku tego przedzialu, a nie na jego krancach."

I d*** zimna jak lód...... bo muszę się teraz trochę namęczyć z czytaniem wykresów.....

w załączniku wysyłam raczej poprawną prace poza tym jednym stwierdzeniem.....
    maximiliantg
    Level 15  
    Quote:
    Sory ale nie rozumie czyli że nie powinienem zmieniać jednostki z mA na A ?????? tego nie czaje

Nie chodzi mi o zamiane miliamperow na ampery bo to akurat jest ok tylko powiedz mi od kiedy 5mA=0,001A. Mi sie zawsze wydawalo ze 5mA=0,005A. Tego bledu nie poprawiles chociaz juz Ci zwracalem na niego uwage. Powtorze ze jest on w punkcie 4. przy obliczaniu BYP 401/100.
    cyeber_vip
    Level 12  
    Sory ale Cie nie zrozumiałem teraz już to poprawiłem wielkie DZIĘKI za pomoc chociaż i tak to jest do d*** wysłałem to mailem do wykładowcy a ona napisał mi coś takiego:

Quote:
    Rezystancje statyczne i dynamiczne powinny byc policzone dlatego samego p. pracy, tj. jesli obliczamy rez. dynamiczna w pewnym przedziale, to rez. statyczna liczymy mniej wiecej w srodku tego przedzialu, a nie na jego krancach.

I praca do poprawki a nie zdążę tego zrobić na pewno bo muszę wszystko od nowa liczyć. Ale teraz to chociaż wiem jak to obliczać

WIELKIE DZIĘKI za pomoc bez was bym tego nie zrobił.....
    cyeber_vip
    Level 12  
    Praca została sprawdzona i oceniona na 4 z powodu tych charakterystyk statycznych

gdy ją czytałem jeszcze raz to znalazłem błąd w przeliczaniu Ω na kΩ

(kupiłem zestaw naprawczy - korektor, czarny długopis - i po sprawie):D

jest nieźle z podstaw elektroniki mam 4 4 5 to na razie jestem zwolniony z pisania egzaminu Wielkie Dzięki wszystkim którzy mi pomogli.