Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Problemy z Thompsonem 29DX400S

Tomi0011 03 May 2006 21:39 3051 7
    Tomi0011
    Level 11  
    Telewizor 29" 100Hz:
    Thomson 29DX400S
    Type 464/ETC210 EU

Podczas oglądania TV zniknął obraz, a dioda na przednim panelu telewizora zaczęła pulsować. Z tyłu słychać było dziwny odgłoś trudny do określenia. W pierwszej chwili myślałem, że to mój piesek kichnął.
    Wyłączyłem telewizor z napiecia - wyjąłem wtyczkę. Odczekałem kilka minut i włożyłem wtyczkę do kontaktu. Nacisnąłem przycisk on/off na przednim panelu i telewizor zaczął się załączać (kilka razy dioda mignie zanim się załączy - to normalne w tym modelu), ale się nie załączył. Po 1-2 sekundzie znów słychać z tyłu ten krótki dźwięk, takie tyknięcie czy coś w tym stylu, a dioda dalej migała.
    Czy ktoś się już z tym spotkał? Ktoś ma jakieś podejrzenia, co może być tego przyczyną?
    http://images4.fotosik.pl/23/q5o771k00kzv5eny.jpg
    http://images4.fotosik.pl/23/t6pjzf8icn1qywl9.jpg
    http://images3.fotosik.pl/60/rx5rtzc9onxtb9nc.jpg
    Pozdrawiam i z góry dziekuję za odpowiedź
    Tomek
    --------------------------------------------------------------------------------------

Ponieważ nie mogę odnaleźć mojego poprzedniego postu piszę nowy. Chcę wiedzieć co się zepsuło i jaka jest rozsądna cena za naprawę telewizora (nie chcę zostać naciągnięty).
    Tak więc, już wiem, że dioda na przednim panelu miga w regularnych odstępach czasu. Można to graficznie zobrazować w następujący sposób:
    X C .... X X.... X X...X X................X C .... X X.... X X...X X................
    gdzie X - migniecie, a C = mignięcie wraz z wydaniem dźwięku z tyłu telewizora.
    Zauważyłem, że w momencie gdy następuje dźwięk wewnątrz telewizora, z tyłu (z lewej strony) następuje błysk.
    Co się stało i jaka jest rozsądna cena za naprawę?
    Pozdrawiam
    Tomek

Moderated By Jaś Kula:

No popatrz , a ja znalazłem i oczywiście w takim wypadku scaliłem , niepotrzebny post usunięto.

Krzychu7
    Level 40  
    Witam. Czy dioda miga ciągle ? Nie jest to sygnalizacja kodu błędu ?
    Tomi0011
    Level 11  
    A więc tak:

1. wkładam wtyczkę do kontaktu
    2. wciskam on/off
    3. dioda mignie raz, a przy drugim mignięciu słychać ten dźwięk
    4. przestaje migać dioda
    5. po chwili znów miga - dwa razy mignie
    6. znów przestaje ...
    7. znów mignie raz, a przy drugim mignięciu dźwięk się powtarza

Ten dźwięk trudno mi określić. Gdybym miał go do czegoś porównywać, to może do złamania rurki szklannej lub przeskoku iskry, zwarcia czy coś takiego. Naprawdę trudno mi to określić.

Telewizor ma już 1,5 roku, więc nie mam już na niego gwarancji, a targać słonia do serwisu ... nie najciekawsza perspektywa ... :cry:

Normalnie przy załączaniu telewizora dioda najpier migała, a dopiero po chwili obraz się pojawiał - to normalne zjawisko od nowości.
    amryk
    Level 15  
    Na sygnalizację kodu błędu raczej to nie wygląda. Ten trzask jest mocno podejrzany. Odkręć ściankę i sprawdź, czy to czasem nie przebicie z trafopowielacza?
    Richi
    Level 39  
    Nie błyskaj więcej, wygląda że ci trafo WN strzela.
    Teraz już nie będzie to mało ale jak będziesz się tak dalej bawił to zapłacisz naprawdę dużą kasę za tę usterkę.
    Anonymous
    Anonymous  
    Tomi0011
    Level 11  
    OK, przyszedł znajomy i zdjął z tyłu obudowę. Załączyłem - zaiskrzyło na czymś na czym widniał napis "MHF 346-96 - 3Y01". Nie pamiętam jak ta część się nazywa, trafo czy jakoś tak.
    Znajomy oddzielił kartą telefoniczną rdzeń od miejsca w którym była widoczna wypalona dziurka - po ponownym włączeniu iskry przeszły ponad kartą. Opinia jednoznaczna - do wymiany.

Dzwoniłem do sklepu-serwisu: cena za nie-oryginał to 80zł, za oryginalną część aż 290zł. Robocizna 100zł. Niestety telewizor trzeba samemu zawieźć :(

Doszedłem do wniosku, że lepiej będzie go sprzedać tak jak jest i niech kto inny się martwi. Przy okazji mam pytanie ile mogę za niego dostać? Telewizor wizualnie jest idealnym stanie, ma nieco ponad 1,5 roku, mało używany, nawet bardzo mało. Ile może być wart?

Oglądałem nowe telewizory LCD. Można zgłupieć, jest tyle modeli, że naprawdę nie wiadomo na co patrzeć. Nie chcę zaczynać kolejnego wątku i zaśmiecać to szacowne forum, więc tutaj zadam pytanie co wybrać.

Ceny są zaskakujące. Oglądałem Samsunga 32R72B w Mixomaniaku - cena 5999zł, sprzedawca spuści do 5500zł. Patrzę w internecie - można kupić za 4600-4800zł. Jest jeszcze model 32R71B, ale nie mam pojęcia czym się one różnią - przeglądałem dane - bez rezultatu.
    W Makro oglądałem 27" Grundig'a Sedance LW-70-6605 za cenę 2980zł, a o 1000zł drożej był 30" Grundig.
    W MediaMarkt oglądałem jakiegoś 32" Daewoo za 4400zł, z obudową srebrno-czarną. Sprzedawca zachwalał ten model - podobno ma jakiś system HD czy HDMI. Jakoś jednak ta marka mnie odstręcza. Słusznie?
    W Auchan oglądałem Samsunga 32T51B za 3999zł, Thomsona 32LB040S5 za 4699zł, JVC LT-32A61 za 5479zł, Grudnig Davio 30LW76-450 za 3499zł oraz LG 32LX1R za 5199zł.

Ogólnie doszedłem do wniosku, że telewizory, które mają ramkę koloru czarnego tj. przynajmniej przy samym ekranie mają ładniejszy obraz, ale to z pewnością kwestia kontrastu.

Co z tego wybrać? Zakup wysyłkowy raczej odpada (chcę kupić na raty), skłaniam się do LCD 30 do 32". Jaka jest różnica pomiędzy Samsungiem 32R72B, a 32R71B? Czy złącze HDMI to to samo co wejście HDMI?
    Czy z wyżej wymienionych odradzacie stanowczo któryś model? Wielu z Was naprawia telewizory, sprzęt i wie jak to wygląda "od środka", jaka jest jakość i jakie są tendencje do usterek.

Dlaczego telewizory plazmowe są tak tanie? W Auchan plazmówkę 42" można kupić w cenie LCD 32". Dziwne.

Z góry dziekuję wszystkim i pozdrawiam