Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Dziwne napięcia na zasilaczu?

mario81 04 Maj 2006 14:44 2073 19
  • #1 04 Maj 2006 14:44
    mario81
    Pomocny dla użytkowników

    Witam

    Tak ostatnio całkiem przez przypadek odpaliłem program SpeedFan, zerknąłem na napięcia i... chyba coś jest nie tak.


    Po włączeniu komputera:

    Dziwne napięcia na zasilaczu?


    Po 12 godzinach:

    Dziwne napięcia na zasilaczu?


    Chodzi mi o napięcie +12V.
    W sumie to jestem w tych sprawach trochę zielony, ale wydaje mi się, że powinna być tam wartość ~11V, ~12V.

    Zajrzałem do BIOSu w Health Status, i... zgłupiałem (fotka z aparatu cyfrowego).

    Dziwne napięcia na zasilaczu?

    Wydaje mi się, że wszystko prawie idealnie.


    Moja konfiguracja to:
    Płyta główna MSI 848P Neo2-V
    Procesor Celeron D 2,5GHz
    HDD Samsung 80GB
    cd-rom asus & cd-rw lg
    512mb ram 333mhz
    grafika radeon 9200 256MB
    zasilacz huntkey HK-350-AP


    Komputer chodzi normalnie od rana do wieczora, ani jednego "samoczynnego" resetu, ani jednej zawiechy, gry działają, programy, itp.


    Aaaaa odnośnie zasilacza i płyty głównej, to jest jeszcze taka sprawa... na płycie mam 24 pin na zasilanie, w zasilaczu mam złącze 24 pin z możliwością odłączenia 4 pin. Po zakupie kompa nie bardzo wiedziałem o co z tym chodzi, więc nie podpiąłem tych dodatkowych 4 pin (jak sie potem okazało, wyczytałem, że jest to potrzebne jedynie w przypadku bardzo szybkich i prądożernych procesorów i szybkich kart na PCI-E). Może to jest problemem????

    Czy możliwe jest aby SpeedFan pokazywał złe wartości?? W sumie bardziej wierze wynikom z BIOSu...
    Speed Fana mam od początku, od kiedy złożyłem nowego komputera (luty 2006) i coś pamiętam, że jak go odpaliłem na początku, ta tabelka napięć wyglądała całkiem inaczej. Były napięcia +3.3V, +5V i +12V itp, i każdemu odpowiadała taka sama wartość (+/- 0.25V). Teraz go włączam i... jakoś tak dziwnie to wygląda. A może są jakieś inne programy do odczytu napięć??

    Tak czy inaczej, ktoś ma jakieś pomysły co to może być??

    PS. Niestety nie mam możliwości sprawdzenia miernikiem napięć na zasilaczu, bo po 1) - ani ja ani nikt z moich znajomych nie ma miernika, a po 2) - nie mam pojęcia jak to sie robi.

    0 19
  • #2 04 Maj 2006 14:51
    Orochimaru
    Poziom 31  

    Trzeba zmierzyć napięcia miernikiem.
    To co pokazują programy prawie nigdy nie odpowiada rzeczywistości.

    0
  • #3 04 Maj 2006 14:55
    OMAN
    Poziom 24  

    Patrz na to co jest w BIOSIe, a nie na programy, bo często programy nie radzą sobie z niektórymi plytami głównymi, biorą nie te dane co trzeba, tak jak SpeedFan w Twoim przypadku.
    Poza tym, jeśli chcesz mieć pewność to zmierz napięcia miernikiem, ale wygląda na to, że wszystko jest ok, w BIOSie masz prawidłowe napięcia, więc nie ma powodów do niepokoju.
    Nalezy podłączyć tą 4 pinowa kostkę, to jest dodatkowe zasilanie dla procesora, dodatkowa linia 12V.
    Pozdrawiam

    0
  • #4 04 Maj 2006 15:06
    mario81
    Pomocny dla użytkowników

    OMAN, napięcie dla procesora mam podłączone. Chodziło mi o te 4pin które są odłączane od 24pin'owego złącza w zasilaczu.

    To --> http://www.tomshardware.pl/howto/20041223/images/atx-connector-w-ext.jpg

    W instrukcji napisali jedynie, że jeżeli jest potrzeba, to należy te 4pin dołączyć. Fajnie. Masło maślane. Szkoda, że nie napisali kiedy ta potrzeba zachodzi.

    0
  • #5 04 Maj 2006 15:17
    OMAN
    Poziom 24  

    To jest właśnie dodatkowe napiecie dla procesora, przez tą 4 pinową kostkę leci DODATKOWE napięcie 12V tylko dla procesora. To się podłącza w przypadku bardzo proądożernych procesorów, poprawia to też stabiloność, więc jest to zalecane.
    Jako ciekawostkę moge podać, że np. dla Pentium EE masz 4 pinową kostkę do tego jescze 8 pinową kostkę i jeszcze molexa można wpiąć w płytę :) Tylko trzeba mieć odpowiedni zasilacz z 8 pinową wtyczką no i z 450W minimum...
    Pozdrawiam

    0
  • #6 04 Maj 2006 15:22
    tronic1
    Spec od komputerów

    OMAN - to nie jest to samo.4-ry piny z ATX24 to nie to samo co osobne 4-ro pinowe +12V.Jeśli na płycie masz złącze ATX 24 i wtyk z zasilacza 24 pin to podłączasz całość.Te "nadprogramowe" 4-ry piny to dodatkowe zasilanie PCI-E.

    0
  • #7 04 Maj 2006 15:25
    OMAN
    Poziom 24  

    To co jest na zdjęciu to jest wg. mnie 24pinowa wtyczka rozczepialna. (20 + 4) Tak jak w zasilaczach np. Tagana...

    0
  • #8 04 Maj 2006 15:29
    tronic1
    Spec od komputerów

    No dokładnie,ale to nie to samo co osobne wyjście z zasilacza +12V.Na tych 4 pinach jest +3.3,+5 i +12V no i masa.

    0
  • #9 04 Maj 2006 15:59
    OMAN
    Poziom 24  

    Ciekawe... Może lepiej kolega sprawdzi, bo mi tam zawsze wyskakuje 12V... Do PCIe idzie 6 pinowa kostka, a nie 4...

    0
  • #10 04 Maj 2006 18:57
    mario81
    Pomocny dla użytkowników

    tronic1 napisał:
    OMAN - to nie jest to samo.4-ry piny z ATX24 to nie to samo co osobne 4-ro pinowe +12V.Jeśli na płycie masz złącze ATX 24 i wtyk z zasilacza 24 pin to podłączasz całość.Te "nadprogramowe" 4-ry piny to dodatkowe zasilanie PCI-E.


    Jeśli chodzi o karte, to mam na AGP.


    Można sie zamotać z tymi kablami :)

    Ten osobny 4pin +12V do zasilania procesora mam oczywiście podłączony.

    Natomiast ten 4 pin który można dołączać i odłączać z 24pinowego kabla ATX - nie. Obecnie mam podłączone tylko na 20pin (choć płyta obsługuje 24pin). To mi troche nie daje spokoju... Czy jeśli podłącze te 4pin aby było pełne 24, to... mogą pojawić się jakieś "niepowołane efekty"??

    Sorki za lamerskie pytanie, ale lepiej o tym wiedzieć, niż nie...

    Pozdrawiam.

    0
  • #11 04 Maj 2006 19:12
    tronic1
    Spec od komputerów

    Oczywiście że nie.Jak na płycie masz gniazdo 24pin to podłącz pełny wtyk 24 pin.
    Kolego OMAN - dodatkowe zasilanie wpinane do karty PCI-E to tak jak piszesz 6-cio pinowa wtyczka.Natomiast 4 piny na 24 pinowym wtyku ATX służy do dodatkowego zasilania złącza PCI-E na płycie,choć bez tych 4 pinów też działa.Osobna 6-cio pinowa wtyczka-do karty,4 piny dodatkowe w 24 ATX-zasilanie złącza PCI-E.

    0
  • #12 04 Maj 2006 20:04
    OMAN
    Poziom 24  

    Bez urazy, ale bzdury opowiadasz, to jest zasilanie do procesora, na płytach bez PCIex też jest. Chodzi o prądożerność procesora, dla niego zamieniono wtyczkę 20 pin na 24 z dodatkowym 12V. Poczytaj trochę, ja już nie mam zamiaru kontynuować tego wątku.
    Pozdrawiam

    0
  • #14 04 Maj 2006 20:31
    OMAN
    Poziom 24  

    To jest 24 + 4 człowieku... A popatrz na zdjęcie, to co tam jest to 20 + 4, więc nie pie... mi tu głupot.

    0
  • #15 04 Maj 2006 20:53
    Pocieszny
    Poziom 38  

    Moje zdanie jest takie: jeżeli komp chodzi to znaczy że wszystko jest ok:)

    A co do wtyczki z 4 stykami - zgadzam się, że to jest do procesora - nie wiem dokładnie, ale chyba tylko do płyt głównych z Pentium 4 bo do AMD jeszcze nie widziałem, a wtykałem takie przez cały miesiąc do komputerków jakiś czas temu w Optimusie. Ale to było 2 lata temu i nie wiem jak jest teraz.

    0
  • #16 05 Maj 2006 00:34
    WojtasJD
    VIP Zasłużony dla elektroda

    dodatkowa wtyczka na zdjęciu to - tak jak napisał kolega tronic1 4-pinowa wtyczka (+3.3V | +5V | +12V | GND) od zespołu wtyku ATX 20+4

    Wystarczy przyjrzeć się zdjęciu i spojrzeć na kolory przewodów dodatkowej wtyczki :wink:
    oraz przeczytać stronę z której pochodzi obrazek (zwłaszcza tekst pod obrazkiem):
    http://www.tomshardware.pl/howto/20041223/atx12v-24pin-01.html


    :arrow: zenobeusz - na nowszych płytach pod AMD też jest gniazdko ATX12V (+12V | +12V | GND | GND) często niedaleko 'trzyfazowego' regulatora napięć CPU

    0
  • Pomocny post
    #17 05 Maj 2006 11:50
    Lzep
    Poziom 39  

    @mario81
    Jak chcesz koniecznie sprawdzać napięcia programowo, to zainstaluj firmowy program MSI -> PCAlert. U mnie (wersja III ) na KT4AV pokazuje prawidłowo - porównywałem z odczytami z miernika cyfrowego.
    Pozdr. :D

    0
  • #18 07 Maj 2006 00:21
    mario81
    Pomocny dla użytkowników

    OK, dzieki Lzep, skoro to od MSI, to mam ten program chyba gdzieś na CD która dostalem z płytą głowną...

    0
  • #19 07 Maj 2006 00:29
    Lzep
    Poziom 39  

    Powinieneś mieć, ale jak nie masz na CD, to jest na stronie MSI do pobrania ( ciekawostka - program chodzi również na innych płytach - zainstalowałem go sobie w pracy na Abicie i działa, tylko -12V pokazuje nie za dobrze, ale to napięcie akurat do niczego nie jest potrzebne !).
    Pozdr. :D

    0
  • #20 07 Maj 2006 22:06
    mario81
    Pomocny dla użytkowników

    OK, wszystko gra, widać problem był po stronie SpeedFan.

    Dziwne napięcia na zasilaczu?

    0