logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak dobrać obudowę closed dla głośnika ARN 165-01-08?

rafii 04 Maj 2006 16:54 1317 11
REKLAMA
  • #1 2591305
    rafii
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    witam mam problem z dobraniem odpowiedniej obudowy pod arn 165-01-08 obudowa ma byc closed
    proszę o odpowiedź

pozdr

przemo-lukas napisał

moim zdaniem powinno być nie źle, ciąć należy na ok 3kHz i budę closed jeśli wesprzesz to jakimś subem, ale nawet b-r nie zagwarantuje niskiego zejścia, wrzuć temat na forum, a ja policzę między czasie co i jak, ale w 2-wey może daj dwa te głośniki 4Ω w szereg to uzyskasz dodatkowo 3dB czyli razem z 88dB, mała buda jakieś 20-30l, ale muszę(musisz) zasymulować, pożądnie klejona, zamknięta, musi wymiatać
  • REKLAMA
  • #2 2591342
    Irvine Kinneas
    Poziom 17  
    Ocena: 208
    W załączniku efekty symulacji dla closed(żółta linia) i bass-reflex(czerwona).
    Moja osobist opinia jest taka że dla tego glosnika odpowiedniejsza jest obudowa z tunelem BR. Uzyskujemy nizsze zejscie. Ale jezeli ta kolumna nie ma zadania reprodukowania choc czesciowo basu np. kolumny efektowe w kinie domowym to closed mozna zastosowac spokojnie. Wtedy całą robote z basem zrobi subwoffer. Symulacje wykonano dla skrzynek 30 litrowych i bass-reflex strojony na 40Hz srednica tunelu 8cm.
    Załączniki:
    • Jak dobrać obudowę closed dla głośnika ARN 165-01-08? sym.gif (9.71 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #3 2591498
    przemo-lukas
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 144
    rafii napisał:

przemo-lukas napisał

oj rafi,rafi, właśnie chciałem tego uniknąć i właśnie popierniczyłem, do 30l closed 2szt 4Ω tak, ale 165-05 a nie 165-01 prosiłem abyś zaczekał i dał na forum, a ty wiadomość z priwa tu wklejasz, ale to nic, tak wyszło:D
    Ja jednak upieram się aby w 30l arn165-01-8 dać w closed, bo jeśli przyjżysz sie wykresom, to w b-r ma podbicie i jeśli f3 traktować od tej "górki"(bo tak należało by to rozpatrywać) to w b-r i closed jest bardzo podobne, za to odpowiedź impulsowa- no cóż nie całe 5 ms a 24 ms to jest subtelna różnica, rób zamkniętą.
    A i jeszcze jedno, w winsid wykres wychodzi nieco inaczej, z niego wynika to co napisałem wyżej, ale może ktoś się wypowie, kto ma zaaplikowany w swojej konstr. ten głośnik.
  • REKLAMA
  • #4 2591696
    rafii
    Poziom 12  
    dobrze dajmy ze pudło 30 l closed bo zawsze mozna przerobić na br, a jakie bys mi proponował wymiary tej skrzynki mój pomysł to :

wyszokość to 90cm

szerokośc 17cm

głebokosc 25cm

pudło miało by byc pochylone o jakieś 5 stopni do tyłu i znajdowały by się w nim osobne komory na arn i sn10
    a co do filtrów to jakie zastosowac cięcie na arn i co z tym sn10

pozdro :D
  • #5 2591720
    przemo-lukas
    jeśli są to wymiary wewn. to wychodzi 38.25l!
    jeśli zewnętrzne to zakładam grubość 18mm i wychodzi mi 31.10 więc wchodzi w grę rodzaj"przykrywki" na sc10n8
  • REKLAMA
  • #6 2591746
    rafii
    Poziom 12  
    tak są to zewnętrzne i 18 mm czyli oki a czy pochylenie konstrukcji o5 stopni do tyłu nic nie zaszkodzi, a co z zwrotka bo moge sam sobie zrobić tylko jakie cięcia za arn i sn10 ?

proszę o odpowiedź

pozdrawiam
  • #7 2614280
    rafii
    Poziom 12  
    witam złożyłem bude podte głośniki i mniej więcej tak wygląda

i mam kilka pytań czy obudowa nie jest za szeroka

i dlaczego przy większej mocy głośnik za mocno lata pijawiają się zniekształcenia, wydaje mi się ze to normalne przy tym głośniku ale nie jestem pewien napędzam je wzmacniaczem o mocy 30 w sherwood ra 1140 czy to wystarczy ?

poroszę o odpowiedź

zgóry dzieki
    Załączniki:
    • Jak dobrać obudowę closed dla głośnika ARN 165-01-08? kolumna.JPG (23.01 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 2614812
    przemo-lukas
    jaka zwrotka?
    czy dałeś tłumik, jaki?
    czy dobrze uszczelniłeś obudowę?

i co to za komora na dole?(to tylko aby zaspokoić mojąciekawość)
    czyżby to była komora balastowa?
    :D
  • #9 2615265
    rafii
    Poziom 12  
    nio dąłem narazie tłumik 6 db a tak komora na w rzeczywistości to ona nie jest taka duza a do niej wlałem troszkę cementu aby konstrukcja była stabilna , sn10 chodzi na 2,2 micro farata z tłumikiem a zwrotkę to nie dałem na razie mam zaplecze aby zrobić tylko niewiem jak i jaki podział byłby najleprzy ?:D

a czy obudowa nie jest za szeroka dla takiego głośniczka wydaje mi sięze mogła by być węższa np 15 albo 16 cm

proszę o odpowiedź pozdro
  • #10 2615534
    przemo-lukas
    rafii napisał:

a czy obudowa nie jest za szeroka dla takiego głośniczka wydaje mi sięze mogła by być węższa np 15 albo 16 cm

oto odpowiedź:
    http://www.tvm-valmez.cz/index.php?id=80&catit=82&l=1&catg=1
    jak głośnik 16.5 cm wsadzisz w dechę "15 albo 16cm"?
    no chyba że podajesz wymiar wewnętrzny.
    1.kożystnie jest dla stereo aby głośniki były w jak najwęższych obudowach.
    2.jeśli chodzi o "głośnik za mocno lata pijawiają się zniekształcenia", to dla tego że puściłeś go całym pasmem, to czego można się spodziewać po głośniku, a że pojawiają się zniekształcenia, to chyba mało powiedziane, to musi po prostu "pierdzieć"
    3.tnij na jakieś 3 do 3.5 kHz
    4.głośnik niskotonowy jak najwyżej, średnio-niski jak najbliżej tweetera.

wiedziałem że to na dole to komora balastowa.
    Ta buda to jest finalna, czy jeszcze kombinujesz?
    Jeśli tak, to patrz pkt 4, i można pomyśleć o pochyleniu frontu, aby pozbyć się fal stojących i przybliżyć akustycznie głośniczki.
  • REKLAMA
  • #11 2615620
    rafii
    Poziom 12  
    tak mają to być kolumny stereo. A co do konstrukcji to chccałą pochylić o jakieś 5 stopni do tyłu czy to dobrze widziałem kiedyś takie kolumny wyglądały zajefajnie ale czy będzie też dobrze grało i czy nie bedzie tzrzeba tego uwzględnieć w zwrotnicy ? a co do zwrotki to ile db na oktawe robić zrobić wszytko na 12 czy moze inaczej ?
    a bym chciał siępozbyć w jakimś stopniu fal stojacych cy te pochylenie kolumny to rozwiąze czy to jakoś inaczej trzeba zrobić bo chcialem też jednąz przegródek ustawićpod kątem 45 stopni do rozmijania fal stojących ?? ,a po wyżej rysunek zawiera wymiary wewnętrzne !!

czy coś z tego wyjdzi niewiem proszę o odpowiedź

pozdr :D
  • Pomocny post
    #12 2615682
    przemo-lukas
    o 5° ale tylko przednią ściankę. Jesli tniesz na 3kHz to powinno być dobrze 12dB/okt, natomiast wyżej (jakieś 4kHz) no to wtedy trzeba by było złagodzić te"górki" wtedy 6dB/12dB.Ale tutaj nie chciałbym wypowiadać się autorytatywnie. Bezpieczniej jest ciąć tak jak podałem wyżej.

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy doboru obudowy typu closed (zamkniętej) dla głośnika ARN 165-01-08. Wskazano, że obudowa zamknięta o pojemności około 30 litrów jest odpowiednia, zwłaszcza jeśli bas będzie wspierany przez subwoofer, gdyż bass-reflex zapewnia niższe zejście basu, ale może powodować podbicia i dłuższą odpowiedź impulsową. Proponowane wymiary zewnętrzne obudowy to około 90 cm wysokości, 17 cm szerokości i 25 cm głębokości, co daje około 31 litrów pojemności netto przy grubości ścianek 18 mm. Zalecane jest cięcie zwrotnicy na około 3 kHz z nachyleniem 12 dB/oktawę, a przy wyższych częstotliwościach ewentualne złagodzenie do 6 dB/12 dB. Pochylenie frontu obudowy o 5° do tyłu jest dopuszczalne i może pomóc w redukcji fal stojących, podobnie jak zastosowanie przegród pod kątem 45°. W konstrukcji zastosowano tłumik 6 dB oraz komorę balastową wypełnioną cementem dla stabilności. Przy większej mocy pojawiają się zniekształcenia, co jest naturalne przy pełnopasmowym napędzaniu głośnika. Wzmacniacz Sherwood RA 1140 o mocy 30 W jest używany do napędzania zestawu. Dyskusja podkreśla konieczność dobrej szczelności i solidnego wykonania obudowy, a także możliwość późniejszej przeróbki na bass-reflex, jeśli zajdzie taka potrzeba.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA