logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak nagłośnić wiolonczelę na koncercie? Tanie mikrofony DIY i inne instrumenty

mmgryc 01 Cze 2003 19:56 5193 9
REKLAMA
  • #1 234221
    mmgryc
    Poziom 22  
    Ocena: 17
    Grałem dzisiaj na koncercie z wiolączelą, fajnie było tylko troszkęzagłuszona była w niektórych momentach przez perkusję.
    1. Czy wiecie jak należało by podłączyś mikrofon, jaki mikrafon zastosować, aby móc nagłośnić wiolączelę?? Potrzebuję czegoś dość taniego, co by można wykonać własnoręcznie.
    2. Jak nagłaśniać inne "nietypowe" żadko spotykane w kapelach instrumenty (np.flet, skrzypce, róg, trąbkę)???
  • REKLAMA
  • #2 234245
    qbus
    Poziom 21  
    Ocena: 8
    oj nie wiem czy w dobre miejsce trafiles z tym pytaniem ... (jezeli chodzi o cala witryne)

powinniennes zadac je realizatorowwi dzwieku :) - idz do radia i sie zapytaj ;)

ja wiem tylko ze tak naprawde do wielu instrumentow sa specjalne mikrofony (np do bebnow) z tego co sie orientuje do trabki tez sa takowe

co do skrzypiec to sa specjalne wkladki - tak chyba bedzie najlepiej ...

a co do mikrofonow - malo ludzi jest swiadomych ile kosztuje dobry mikrofon ... dlatego czytajac "własnoręcznie" smiac mi sie chce ;) - dobry mikrofon to minmum 1000 zloty - ponizej tej kwoty nie ma sensu nic kupowac - wiesz mi roznice sa ogromne !!! (obserwacje wynikaja z naglasniania w szkole - uzywamy shura sm 58, bety i kilka akg, dostalismy ostatnio kilka shurow - model 565SD oraz 545D - jak na razie ten ostatni wydaje sie naprawde rewelacyjny - sa to co prawda stare konstrukcje jednak zbieraja wspaniale :) - czasami mozna je kupic nawet tanio - http://www.allegro.pl/show_item.php?item=13642162

mozna by tez sie zastanowic nad mikrofonami pojemnosciowymi ale to juz duze pieniade ...
  • REKLAMA
  • #3 234264
    Joachim Krukowski
    Poziom 17  
    mmgryc napisał:
    Grałem dzisiaj na koncercie z wiolączelą, fajnie było tylko troszkęzagłuszona była w niektórych momentach przez perkusję.
    1. Czy wiecie jak należało by podłączyś mikrofon, jaki mikrafon zastosować, aby móc nagłośnić wiolączelę?? Potrzebuję czegoś dość taniego, co by można wykonać własnoręcznie.
    2. Jak nagłaśniać inne "nietypowe" żadko spotykane w kapelach instrumenty (np.flet, skrzypce, róg, trąbkę)???

To jest dosc duzy problem, jezeli chcesz naglosnic w studio instrumenty wymienione przez Ciebie z dobra jakoscia, wchodzi w gre tylko mikrofon pojemnosciowy ustawiony z pewnej odleglosci (kilkadziesiat cm minimum). Ta technika wyklucza czesto mozliwosc pracy na koncercie ze wzgledu na czulosc mikrofonow pojemnosciowych - czyli niebezopeiczenstwo przesluchow z sygnalow sasiednich oraz niebezpieczenstwa sprzezenia.

Naglosnienie wiolaczeli na koncercie moze byc zrobione specjalnymi mikrofonami umieszczanymi przy mostku instrumentu, np.:

http://www.dpamicrophones.com/eng_pub/MicUni/10.html

badz montowanymi b. blisko "efow", np.:
    http://www.appliedmic.com/details.asp?ID=15
    (to przyklady, jest tego dosc duzo na rynku, klasy cenowe najrozniejsze).

Podobnie ma sie sprawa ze skrzypcami czy fletem. Trabka moze byc spokojnie naglasniana zwklym mikrofonem dynamicznym takim jak np. instrumentalny Shure SM 57 czy wokalowy SM58

Waltornie naglasnia sie stawiajac mikrofon za muzykiem, blisko czary (takze, jesli technika gry wymaga tlumienia dlonia, a raczej zacisnieta piescia czary instrumentu.

Joachim
  • #4 234287
    Joachim Krukowski
    Poziom 17  
    qbus napisał:
    powinniennes zadac je realizatorowwi dzwieku :) - idz do radia i sie zapytaj ;)

Mylisz pojecia - realizator pracujacy na antenie radia to zupelnie inny zawod niz realizator naglasniajacy koncert badz pracujacy w studio nagran muzycznych

Joachim
  • REKLAMA
  • #5 234334
    mmgryc
    Poziom 22  
    :arrow: qbus
    Nie chodaiło mi o budowanie ręczne mikrofonu!!! Chodziło mi o aranżację w pmieszczeniu, bliskość mikrofonu od instrumentu itp.
    A czy są np przetworniki takie jak do gitar klasycznych stosowane w wiolączelach?? I czy coś takiego można by w wiolączeli zastosować??
  • #6 234337
    qbus
    Poziom 21  
    Joachim --> mam kolege w radiu gdansk ktory zajmuje sie zarowno realizowaniem audycji radiowych jak i nagran w studiu nagraniowym (jak siedzisz w branzy to wiesz ze zrobili oni calkiem niezle studio ostatnio ...) dlatego moglo mi sie pomylic :)

jedno jest pewne - wbrew pozorom nie jest to takie proste wiec trzeba sie radzic specjalisty :)
  • #7 234358
    Joachim Krukowski
    Poziom 17  
    qbus napisał:
    Joachim --> mam kolege w radiu gdansk ktory zajmuje sie zarowno realizowaniem audycji radiowych jak i nagran w studiu nagraniowym (jak siedzisz w branzy to wiesz ze zrobili oni calkiem niezle studio ostatnio ...) dlatego moglo mi sie pomylic :)

Znam sytuacje w Radio Gdansk, ale zapewniam Cie, ze ci panowie robia tam prace typowe do studia nagran (chocby montaze itp.), co nie jest rownoznaczne z praca realizatora "antenowego", gdzie konsoleta ma kilka "hebli" do wypuszczania CDplayera czy tez wpuszczania mikrofonu osoby prowadzacej na antene :)

Joachim
  • #8 239302
    stasiekm
    Poziom 30  
    Ocena: 100
    kiedyś widziałem wiolączelli oparte na dwóch mikrofonach: dynamicznym na dole przy pydle rezonansowym i małym pojemnościowym przy mostku brzmialo nieźle
  • REKLAMA
  • #9 239307
    mmgryc
    Poziom 22  
    A jak mam akordeon?? To zwykły mikrofon dynamiczny wystarczy??
  • #10 239481
    Joachim Krukowski
    Poziom 17  
    mmgryc napisał:
    A jak mam akordeon?? To zwykły mikrofon dynamiczny wystarczy??

Tak. Naglasnia sie osobno srone klawiatury i basow dwoma mikrofonami. Moga byc pojemnosciowe, lub - jesli nie ma na pojemnowciowe warunkow - dynamiczne.
    Sa tez specjalne przystawki do akordeonow.

Joachim

Podsumowanie tematu

✨ Nagłośnienie wiolonczeli na koncercie wymaga zastosowania odpowiednich mikrofonów, które można umieścić blisko instrumentu, np. przy mostku lub w pobliżu otworów rezonansowych. Do nagłośnienia instrumentów smyczkowych, takich jak skrzypce czy wiolonczela, często stosuje się specjalne mikrofony pojemnościowe lub przetworniki kontaktowe (pickupy) podobne do tych używanych w gitarach klasycznych. Mikrofony dynamiczne, takie jak Shure SM57 lub SM58, sprawdzą się dobrze przy instrumentach dętych, np. trąbce. Nagłośnienie nietypowych instrumentów wymaga często indywidualnego podejścia i konsultacji ze specjalistą od realizacji dźwięku. W przypadku akordeonu stosuje się dwa mikrofony (pojemnościowe lub dynamiczne) do osobnego nagłośnienia klawiatury i basów, a także dostępne są specjalne przystawki do tego instrumentu. Budowa własnego mikrofonu jest mało opłacalna ze względu na wysokie koszty i jakość profesjonalnych mikrofonów, które zaczynają się od około 1000 zł. Przykłady profesjonalnych mikrofonów do instrumentów smyczkowych to modele firmy DPA oraz Applied Microphone Technology.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA