Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Sapphire 9550 128MB, 128bit, 5 ns, bez v-moda, rezultaty

Zwierzak81 06 May 2006 11:04 2279 24
  • #1
    Zwierzak81
    Level 24  
    Chcialbym aby wypowiedzieli sie uzytkownicy ktorzy posiadaja taka karte i nie robili v-moda. Do jakich wartosci udalo sie wam podkrecic waszego sapphire'a ?
    Uzylem opcji szukaj i znalazlem mnostwo postow, lecz chcialem zebrac informacje na temat tej jednej karty tego producenta.

    Nie krecilem jeszcze mocno rdzenia (narazie spokojne 375 MHz), z tym nie powinno byc problemow. Podkrecalem juz pamiec, bez radiatorow 460, z radiatorami raptem 1 Mhz wiecej, jeszcze dopracuje radiatory - polerka i pasta, ale nie sadze by te kosci (5ns) poszly wyzej. Uzywam Ati tray tools, taktuje pamiec tak, aby nie bylo artefaktow. Grunt ze solidne radiatory nie beda nadwyrezac tych pamieci. Zmienie rowniez oryginalny radiatorek z rdzenia na radiator z jakiegos pentiuma i usprawnie chlodzenie wentylatorem. Rezultaty niebawem.

    Gdy mialem 9550 z Gigabyte'a (4ns) to chodzil rdzen na 392 a pamiec na 480 (bez radiatorow) - niestety wysiadl tv-out, karta wymieniona na gwarancji na saphhire.
  • #3
    Zwierzak81
    Level 24  
    Widze że specjaliści z chip'a osiągneli po v-modzie 450 MHz na pamięciach (5ns)....jednak mam dobrą kartę skoro 460 MHz bez v-moda uzyskałem :)
    A jakie efekty maja inni ?
  • #4
    rzymo
    Level 33  
    Dwaj kumple mają takie szafirki - jeden 405/210 MHz drugi trochę lepszy egzemplarz 430/215MHz.
    Miałem też przez chwilę czasu u siebie w kompie Gigabyte'a @ 460/275 (bez modów, tylko "duże" chłodzenie) - wyciągał ~4k w marku03.
  • #5
    Linoge
    Level 27  
    bez vmodow cos kolo gpu 430 mem 240
  • #6
    foraq
    Level 17  
    szkoda ze nie zalatwiles sobie Szafirki z kościami 4ns Samsunga:) Ja na takiej wyciągnąłem 410/520 max bez vmoda. Ty na swoim wyciągniesz rdzeń też koło 400 a pamięci to już wyżej niż te 460 nie da rady. Moim zdaniem bardzo dobry wynik masz. Szafir efektowniejszy od Gigabyte'a;)
  • #7
    Zwierzak81
    Level 24  
    Szafir efektowniejszy ? Przy nominalnym taktowaniu na moim komputerze szafir ma w 3DMark03 2137 a gigabyte mial 2240 pkt (te same sterowniki). Radiatory na pamieci jednak sie nie przydadza, dzis przy 462 MHz na pamieci nastapilo dziwne zachowanie komputera - spowolnienie grafiki, jakis blad przy restarcie kompa....ustawienia w biosie co do fsb zmienily sie z 200 na 100Mhz, na szczescie grafa zyje. Wiec nie bede juz krecil wiecej pamiecia, ustawie jakies bezpieczne 455 + nawiew powietrza na grafike. Jeszcze tylko zamontuje radiator Zalman ZM-NB47J (powinien pasowac) i podkrece rdzen. Oryginalny wiatraczek sapphire wydaje mi sie kiepski do oc.
  • #8
    Eureka 170
    Level 21  
    A jakie pamięci ma ta karta (chodzi mi o firmę, które je wyprodukowała)??. Ja np. mam na swojej karcie pamięci firmy Elixir i ledwo podkręciłem je do 460 MHz.
  • #9
    Zwierzak81
    Level 24  
    Pamieci Samsung 5 ns, u mnie maks 460-461 MHz max. Wynik bardzo dobry, zawsze twierdzilem ze o 10% to oc powinien sie udac, a wiecej zalezy od szczescia. W poniedzialek sprobuje kupic zalmanana i podkrecic rdzen. Rwecznie zrobiony radiator ciezko mi zamocowac - jeden z elementow karty zawadza, poza tym zalman niedrogi a zdecydowanie wiekszy. Mam tez zrobiony czujnik temperatury (termistor na pamieci i przy radiatorze rdzenia). Orientacyjnie moge ocenic jak sie nagrzewa przy oc.
  • #10
    -Hudy-
    Level 15  
    hmmm PowerColor 9550 na Hynix 5ns wyciskam na pamieciach 592MHz. Na rdzeniu mam 400Mhz tylko ze chlodzony Pentagramem XC 70 na wolnych obrotach.
  • #11
    foraq
    Level 17  
    -Hudy- wrote:
    hmmm PowerColor 9550 na Hynix 5ns wyciskam na pamieciach 592MHz. Na rdzeniu mam 400Mhz tylko ze chlodzony Pentagramem XC 70 na wolnych obrotach.


    Ciekawe, naprawde... Wyciągnięcie 592 MHz na pamięciach 5 ns to chyba rekord świata by był;) Nie da się podkręcić takich kości o 192MHz... Chyba że z jakims vmodem...
  • #12
    Zwierzak81
    Level 24  
    Czytalem wiele postow ze ludzie pisza, iz na pamiatkach napis 5 ns a pamiec w rzeczywistosci 4 ns i ku temu bym sie sklanial. V-mod swoja droga
  • #13
    -Hudy-
    Level 15  
    sorry!!!!! wielka pomylka :/ wyciaglem 492Mhz ;) (ta matematyka ;/ ) tzn. 492MHz to mam przy starcie WIN a max udalo mi sie uzyskac 540MHz
  • #14
    Zwierzak81
    Level 24  
    bez v-moda ? radiatory sa ? 492 mhz na 5 ns to i tak swietny wynik
  • #15
    -Hudy-
    Level 15  
    Zadnego V-moda.Po stronie GPU radiatorow nie ma bo: "uniwersalny" Pentagram nachodzi na pamieci :/ po drugiej stronie karty sa tylko 3 radiatory z pocietego radiatora od P4. Trzymia sie na pascie termoprzewodzacej. Dlatego trzy bo: ten tylny uchwyt Pentagrama nachodzi na jedna z kosci. Na wysokosci karty znajduje sie duzy wolnoobrotowy wentyl wyciagajacy powieterze.

    http://img271.imageshack.us/img271/4817/radek9ur.jpg

    http://img279.imageshack.us/img279/3332/obraz20021jt3ma.jpg
  • #16
    Zwierzak81
    Level 24  
    Moj pomysl na chlodzenie sapphire:
    GPU - zalman NB47J (jeszcze w sklepie :) )
    pamiec - na fotce (choc nie wiem czy bede to montowal)
    http://img286.imageshack.us/img286/3473/chlodzeniepamieci3hq.jpg
    + nawiew wentylatora (8V/12V)

    Krecenie automatyczne przez ATT (tylko w trybie 3d), szkoda meczyc grafe podczas uzywania aplikacji biurowych

    A ogolnie moj skromny komputer, regulator obr. wentylatorow (wlasnej roboty) i wyniki oc (jeszcze z gigabyte'm) mozna zobaczyc tutaj:
    http://www.mofocases.com/cases.php?case_id=122
  • #17
    siwkins
    Level 20  
    No to i ja się pożale swoim sapphirem.
    Pamięci elixir 5ns (nędza taka że ręce mi opadają) nie idą więcej niż 212 (424 efektywne), rdzeń ~330.
    W 3dmarku 03 na default wyciąga ~2200 po OC ~2600 i to już max.
    Ta karta jest cienka jak d**a węża.
    Pzdr
    siwkins
  • #18
    Zwierzak81
    Level 24  
    Rdzen tylko 330 ? Moze jakis slaby zasilacz, choc ta karta nie wymaga zbyt wiele... 330 to faktycznie tragedia. Chyba nie pozostaje ci nic wiecej jak v-mod albo zmiana karty.
  • #19
    siwkins
    Level 20  
    Zasilator to delta 350W - nigdy nie miałem z nim żadnego kłopotu (przez 1,5 roku ani jednego resetu).
    Kartę mam jakiś tydzień, przesiadłem się z gf 4ti 250/440@285/520, karta robiła spokojnie ponad 11k w 3dmarku 01 i teraz bardzo tego żałuję.
    Vmod nie wchodzi w grę - karta na gwarancji :(
  • #20
    -Hudy-
    Level 15  
    w 3d marku 2001 moze robila i wiecej ale w aplikacjach wymagajacych DX9 odpada
  • #21
    siwy17
    Level 11  
    Cos slabe wyniki maqcie jak ja mam saphire z pamieciami 5ns samsung i spokojnie wyciagam gpu 400 memory 500, muj max byl gpu 440 a pamiec 540, hm... a myslalem ze to slabe wyniki bez zadnych Vmodow itp hm... narazie mam juz 6 miesiecy ta karte i siedze na 400 i 500 moze faktycznie tak jest ze niby 5ns to 4ns??? ale karta mi robi tylko 3500 w 3Dmark03 wiec kiepsko :((
  • #22
    siwkins
    Level 20  
    -Hudy- wrote:
    w 3d marku 2001 moze robila i wiecej ale w aplikacjach wymagajacych DX9 odpada


    Ameryki to nie odkryłeś ;)
    Miałem na myśli ogólne zadowolenie z używania kart.

    Dodano po 2 [godziny] 13 [minuty]:

    Mam małego zonka z moja kartą, po zainstalowaniu sterów nie mam w zakładce zaawansowanych opcji karty.
    Sterowniki nie rozpoznają karty mimo że w menadżerze jest na sterownikach omegi.
    Przedstawiam na screenach co jest grane:
  • #23
    siwy17
    Level 11  
    oj oj to ma byc problem , niestety musisz odinstalowac sterowniki od karty i najlepiej tez od plyty glownej zupelnie !! i zainstalowac od nowa najpierw do plyty potem do karty( niewiem czy jeszcze direxta przeinstalowac ale juz nie pamietam :D) ile razy ja mialem takie cos hm.... ze 20 :) pozdrawiam
  • #24
    siwkins
    Level 20  
    Dzieje się tak na sterownikach w nowszych wersjach, na starszych np.2.5.97a jest wszystko ok. Sterowniki do mobo zainstalowane.
  • #25
    siwkins
    Level 20  
    Problem rozwiązany, wgrałem bios od 9600np i wszystko jest dobrze.
    Dzisiaj rano załączyłęm 3dmarka 03 i przy ustawieniach 300/200(400) zaczeły pokazywać sie artefakty :(