Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.
Optex
    PUCH
    Level 12  
    Witam!
    Temat adapterów PCMCIA na RS232 jest ciągle nie zamknięty.
    Tematów jest sporo zawierających problemy związane z portem COM.
    Chciałbym zebrać w jednym poście informacje o adapterach PCMCIA na RS232 różnych firm, jakie są problemy, jakie urządzenia działają i pod jakimi systemami operacyjnymi.
    Przydatne by było zdjęcie kontrolera oraz jego oznaczenie, krótki opis.
    Kupiłem oto taki kontroler:
    Quote:
    RedChief
    Cardbus RS232 I Port Card

Testowałem go na Asus A6U-B026, Win XP Pro
    Sprzęt testowany:
    Quote:
    Multimetr Brymen BM817
    Kabel do telefonu na ukł. MAX232 (tel. Siemens C35i)
    VAG na MAX 232

Połączenie z multimetrem miałem tylko przez ok. 30 min, ponowna instalacja systemu nie pomogła (po formacie), już nie miałem z nim połączenia.
    Odesłałem kontroler, przyszedł inny egzemplarz i ten sam objaw po kilkunastu min pracy już więcej nie miałem połączenia.

Z telefonem nie miałem w ogóle połączenia na obu kontrolerach

Kabel Vag: w programie VAG-COM (v. 3.11, inne wersje też testowane) działał tylko test diod, połączenia ze sterownikiem brak.

Sprzedawca karty z allegro, zakrywał nazwę firmy, ciekawe co chciał ukryć.
    Nie wiem jaką kartę kupić, te tanie karty chyba są podobnej jakości, tej firmy odradzam.
    Ktoś zna dobrą kartę?
    PCMCIA na RS232 (COM)PCMCIA na RS232 (COM)
  • Optex
    pietrek_pl
    Level 19  
    Witam.
    Właśnie się przymierzałem do zakupu takowej karty na Allegro.
    Gdyby nie twoje ostrzeżenie, to pewnie bym miał mebel na regale.
    Też poszukuję sprawdzonej w miare taniej karty.
    Ostatnio pojawiło się takie cudo.
    Testował ktoś z kolegów. Warte to zakupu?
    PCMCIA na RS232 (COM)
    ajus3
    Level 13  
    Z tego co czytalem najlepsze sa karty SILICOM'a i AGROSY ale nie sa tanie...
    maridym27
    User under supervision
    Ja osobiscie uzywam AGROSY 2xcom i polecam chodzi ze wszystkim, a tez szukałem długo i kupiłem tanszy innej firmy i lezakuje teraz sobie na regale....
    lukasz802
    Level 11  
    Witam.
    Potwierdzam RedChief i podobne urządzenia w zbliżonej cenie to fajans nadający się może do podłączenia myszki przez com :). Na Na szczęście dogadałem się ze sprzedawcą i czym prędzej odesłałem.
    Gdzieś na elektrodzie wyczytałem, że PCMCIA firmy SILICOM' będzie działać; zaryzykowałem i muszę powiedzieć, że jestem zadowolony działa w 100%. Programowałem już centrale alarmowe firmy SATEL, tunery cyfrowe. Ta karta ma jeden port com (rs232) i kartę sieciową (niestety pod WinXP nie działa - pod innymi systemami podobno bez problemu. Ale informacja taka była umieszczona przez sprzedawcę, również podczas rozmowy telefonicznej poinformował mnie o tym.
    Pozdrawiam.
    pawelek_78
    Level 11  
    Witam
    Obecnie pracuję na kartach Silicom EtherSerial i Silicom DoubleSerial 2xRS232.
    Po wielu doświadzceniach i zakupie wielu kart okazało się że tylko karty Silicoma pracują ze wszystkimi urządzeniami i laptopami.
    Po tych doświadczeniach zostały mi na półce karta z powyższego zdjęcia od użytkownika Pcmcia_Card.
    NIe polecam tej karty ani Sprzedającego na Allegro.
    Karta nie działa z centralką alarmową, a Sprzedającego przez kilka miesięcy nie doprosiłem się o fakturę nie mówiąc o zwrocie.
    Oczywiście karta do sprzedania, jak coś to zapraszam.
    Została mi także karta Argosy 2xRS232, próbowałem przy jej pomocy uruchomić Euroscana na laptopie bez żadnego COMa, ale nie udało się.
    W końcu kupiłem Silicom DoubleSerial 2xRS232 i poszło.

Co do karty Silicom EtherSerial to rzeczywiście Windows XP nie pozwala sterownikowi na bezpośredni dostęp do karty.
    Sprawdzałem pod Windowsem 2000 i 98 i sieciówka działa.
    Natomiast port COM działa pod wszystkimi systemami, nawet podobno pod Linuxem, (ale nie testowałem).
    PCMCIA na RS232 (COM)PCMCIA na RS232 (COM)
    1.Dual, a 2. Silicom
    pietrek_pl
    Level 19  
    Kolego pawelek_78 gdzie można dostać taką kartę i za jakie pieniądze?
  • Optex
    pawelek_78
    Level 11  
    http://www.swistak.pl/szukaj.html?query=silicom
    http://www.allegro.pl/search.php?string=silicom

Kiedys mieli w Viakenie ale w chwili obecnej chyba nie mają w ofercie

Dodano po 6 [minuty]:

Chyba, że chcesz tą o której pisałem, że została mi na półce (ta na zdjęciu powyżej z napisem Pcmcia_Card). Zapłaciłem za nią 97zł a oddam za 60zł. Raz użyta. Z tym że od razu ostrzegam nie jest to prawdziwy COM.
    ted_
    Level 12  
    Witam.
    Może i ja podzielę się swoimi doświadczeniami w boju z portami COM na laptopach.
    Chciałem po prostu uruchomić Euroscan na laptopie.
    Program ten wymaga 2 portów COM pod czystym DOS-em.
    Na początku szukałem laptopa z wbudowanymi 2 portami COM.
    Nie znalazłem.
    Takich to chyba nie ma, więc postanowiłem testować na laptopach z wbudowanym jednym portem i drugim poprzez kartę PCMCIA.
    Poczytałem trochę forum i dowiedziałem się, że do wyboru mam karty Argosy i Silicom. Wybrałem Silicom EtherSerial.

Laptop nr 1: Acer Travel Mate 212TX
    Udało mi się kartę uruchomić tylko pod Windows Me.
    Wbudowany układ kontrolera PCMCIA OZ6812/6912 w DOS wymaga sterownika:
    device=c:\o2\o2init.sys Oz6860a.dat
    Niby się instaluje (wersja Oz6860d.dat) ale karty EtherSerial nie wykrywa.

Laptop nr 2: Dell Inspiron 8000
    Wbudowany kontroler: Texas Instruments PCI-1410 Cart Bus
    Windows XP po niewielkich problemach z instalacją wykrył kartę i zadziałała.
    Pod DOS-em kontroler PCMCIA nie wymaga sterowników tylko karta.
    W BIOS-ie musiałem wyłączyć port podczerwieni.
    Euroscan się uruchomił.

Laptop nr 3: Toshiba Satelite Pro 4260
    Zabrałem się za niego dopiero dziś i niby wykrył kartę, zainstalował się sterownik, ale port nie działa.

Kilka porad:
    1. W bios-ie w razie potrzeby należy wyłączyć: wbudowany modem, port podczerwieni, czasem port drukarki.
    2. Niektóre kontrolery wymagają osobnych sterowników uruchamianych przed sterownikiem karty.
    3. Plik config.sys

device=c:\dos\himem.sys
    dos=high,umb
    device=c:\dos\emm386.exe NOEMS X=D000-DFFF
    files=40
    buffers=40
    device=c:\o2\o2init.sys oz6812d.dat
    device=c:\es\esdrv.exe irq=3 mem=d000 ioe=330 ints=3 ios=2f8

-------------------------
    Dodano: 08.09.2007
    Toshiba też poddała się mej woli.
    Wystarczyło wyłączyć wbudowany modem w BIOS-ie.
    Wbudowany kontroler(dwa): Toshiba ToPIC100 CardBus

Co do Acer-a to ma wbudowany modem i nie można go wyłączyć w BIOS-ie - chyba to jest problemem.
    Spróbuję go wyjąć - jest w formie dodatkowej płytki.

Pozdrawiam.
    pietrek_pl
    Level 19  
    :arrow: Kolego pawelek_78 mam do ciebie pytanie.
    Zakupiłem kartę Silicon Double serial.
    Jak skonfigurowałeś kartę pod dosem (autoexec.bat, config.sys)?
    markom
    Level 19  
    Witaj.
    Mam do Ciebie pytanie bo widze ze sobie poradziłeś z podobnym problemem.
    Mam laptop Toshiba L30-134 i kupiłem do niego karte Silicom 2 x RS232.
    Chce sie połaczyć z euroscanem wymagającym 2 portów.
    System w PC Win XP.
    PCMICA jest tam chyba-1410 Cart Bus.
    Powiedz mi jak skonfigurowałeś tą karte oraz czy PCMICA wymaga sterownika pod DOS?
    Jak poradziłeś sobie z plikiem config.sys bo jak go w WinXP nie moge odnaleść?
    Prosze o jakaś pomoc
    Radeon 24
    Level 24  
    Witam!
    :arrow: Kolego markom Windows 95/98 DOS to podstawa!
    Z WinXP nie ma najmniejszych szans, że Ci Euroscan ruszy.
    Zacznij od innego systemu, a pózniej można dalej myśleć.

Pozdrawiam, powodzenia!
    Jerzyczeka
    Level 17  
    Witam

Ostatnio zakupiłem kartę jak na zdjęciu Silicom DoubleSerial 2xRS232 i nie mogę sobie poradzi z instalacją sterowników. Mój laptop to Acer TravelMate 5520 z systemem Visa Home Premium.

Proszę o jakieś wskazówki jak powinienem się do tego zabrać. Po kliknięciu SETUP w pewnym momencie instalator chce zapisywać Wizart na dysku A:. W gruncie rzeczy instalacja nie przebiega prawidłowo, a karta nie jest widoczna. Załączam plik sterowników ściągnięty z internetu.

Pozdrawiam i proszę o radę.
    darekace
    Level 16  
    Mialem kilaka kart PCMCIA RS232. Karty sprzedawane na Allegro sa najczesciej na UART 19C550 lub podobnych albo co gorsze na chipie Profilic takim samym co jest w kabelkach USB RS232. Do prostych programow sie nadaja, ale jesli program odwoluje bezposrednio do COMa to wtedy nie dzialaja.

Zauwazylem ze na Allegro sa tylko 2 karty z UART 16C550 tj. Argosy i Silicom. Sa tez inne karty z UART 16C550 ale w Polsce praktycznie nie dostepne a ich cena jest jeszcze wieksza.

Z tego co zauwazylem to wielu osobom nie dzialaja COMy poniewaz domyslnie instaluja sie na adresie 03F8-03FF lub 02F8- 02FF. Wystepuje konflikt sprzetowy z innymi urzadzeniami podczerwienia lub modemem ktore w nowych laptopach kozystaja z tych adresow. Najpierw probowalem wylaczyc podczerwien w biosie ale nie dalo to rezultatu. Jedynym wyjsciem jest zmiana adresu karty lub com (zalezy od sterownika) na 03E8-03EF lub 02E8-02EF. Wtedy wszystko dziala z tym ze sa to adresy portu com3 i 4.
    Jerzyczeka
    Level 17  
    Kłopot w tym, że nawet nie mogę zainstalować sterowników.
    Lukalago
    Level 26  
    Niby na allegro sa już karty za ~70zł i ponoc na układzie 16C550 czy to moze być prawda, ktos moze testował takie karty?
    ted_
    Level 12  
    Witam.
    Kolejny laptop na którym testowałem kartę Silicom EtherSerial to Dell C400.
    Jest to mały i lekki laptopik z procesorem Pentium 3.
    Posiada między innymi wbudowany 1 port COM i gniazdo PCMCIA.
    Drugi port szeregowy udało mi się uruchomić po zainstalowaniu sterowników do portu PCMCIA i karty EtherSerial.

Plik config.sys

DEVICE=C:\DOS\HIMEM.SYS /V /TEST:OFF
    DEVICE=C:\DOS\SETVER.EXE
    DOS=HIGH,UMB
    BUFFERSHIGH=20
    FILESHIGH=40
    BREAK=ON
    DEVICEHIGH=C:\DOS\EMM386.EXE NOEMS X=D000-DFFF
    DEVICEHIGH=C:\DOS\O2-DRV\esdrv.exe irq=3 mem=d000 ioe=330 ints=3 ios=2f8 eightbit
    STACK=9,256
    FCBS=4
    DEVICEHIGH=C:\DOS\COMMAND\display.sys con=(ega,,1)
    Country=048,852,C:\DOS\COMMAND\country.sys

Plik autoexec.bat

@echo OFF
    PROMPT $P$G
    SET TEMP=C:\TEMP
    PATH C:\;C:\DOS
    mode com2:24,n,8,1,n

-------------------
    PS:
    W pracy miałem ostatnio problem z komputerem w jednej z maszyn.
    Zepsuła się płyta główna i po wymianie na inną program sterujący maszyną się zawieszał.
    Okazało się, że ten program pracujący pod czystym DOS-em wymaga 3 portów szeregowych - dwa kolejne były na karcie ISA.
    Zastępcza płyta główna jest na układach VIA i z tym był problem.
    Wyłączyłem porty szeregowe wbudowane w płytę główną i zainstalowałem drugą kartę ISA z kolejnymi dwoma portami szeregowymi (konfiguracja przerwań i adresów portów była na zworkach kart).
    Program ruszył i maszyna pracuje.

Pozdrawiam.
    MKCOFE
    Level 14  
    witam
    dla informacji uruchomiłem euroscana na przejsiówce silicom z jednym portem rs232 na laptopie panaonic cf 71

Dodano po 6 [minuty]:

witam
    dla informacji uruchomiłem euroscana na przejsiówce silicom z jednym portem rs232 na laptopie panaonic cf 71 tak jak jest opisane kilka postów wczesniej tyle ze oszukałem sie trochu po sieci sterowników pcmcia (device=c:\o2\o2init.sys oz6812d.dat) i chce je tu umiescic moze komus pomoga
    tzok
    Moderator of Cars
    Połączenie jest 1:1 jeśli przyjmiesz, że styki są numerowane w następujący sposób (widok od strony lutowania):

Styki 10-15 (A-F) pozostają niepodłączone.
    djciapek
    Level 2  
    Witam, prośbę mam a mianowicie odpalenie euroscana:/ zakupionego na allegro - nie daje rady i to głównie przez Silicom Duble Com RS232, którą też zakupiłem na allegro i nie mogę zainstalować do niej sterowników, z poniższego linku pobrałem dos:
    http://ms-dos7.hit.bg/#msfv
    obraz płyty instalacyjnej, sterowniki dostałem oryginał na dyskietce, ale mam również starsza wersje, którą podesłał mi sprzedawca euroscana bardzo popularny zresztą (viaken) a problem jest taki, ze w momencie instalacji sterownika po odpaleniu pliku wizard.exe laptop się resetuje:/ i nie pozwala zainstalować sterownika ta sama historia na win98 po ponownym uruchomieniu w trybie dos pobrałem jeszcze freedos i będę na nim próbował, ale obawiam, sie że będzie ten sam problem posiadam Laptopa Dell Latitude C840, powyłączałem wszytko dosłownie wszytko od portów po kartę sieciową, dźwięk, irde i co tylko się dało wyłączyć w biose, czy są jakieś propozycje co może utrudnić instalację sterownika??
    tzok
    Moderator of Cars
    Jaki tam jest kontroler PCMCIA/CardBus (producent i model)? Ale to dość nowy sprzęt i może być ciężko z uruchomieniem tego pod DOSem... kontrolery O2micro powszechnie stosowane w "epoce P4m" nie są obsługiwane przez menedżera tej karty dla DOSu.