Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Resory membrany itd. gdzie kupić?

christo 06 May 2006 23:30 1970 15
    christo
    Level 26  
    Witam!

Regeneruje właśnie głośnik Tonsil GDN 25/40/3. Znalazłem elementy do regeneracji u tego użytkownika allegro: http://www.allegro.pl/show_user.php?uid=583920 Co sądzicie o nim i sprzęcie który sprzedaje? Czy jest warty swojej ceny? Czy lepiej poszukać jakiegoś sklepu z tymi częściami, a może znacie jakiś dobry sklep w Radomiu? Jest serwis Tonsila, ale nie wiem czy sprzedają części w detalu i ile kosztują oryginały.

Dziękuje i pozdrawiam!
    oleczek1988
    Level 21  
    Jesli chcesz oryginalne to napewno Tonsil posiada ale koszt bedzie duzy. Natomast na www.allegro.pl masz raczej zamienniki
    cursor
    Level 30  
    Odezwij się do użytkownika dspeaker. On sprzedaje także oryginalne części do tonsili.

Czy ktoś zamawiał coś w umifonie? Mam 2 głośniki z kolumn regent i potrzebuje nietypowych części. Cewka 63mm średnicy i membrana o głębokości 12cm. Nie wiem tylko co mam im podać przy zamówieniu tych elementów. Interesowałoby mnie zrobić z nich głośniki do car-audio. Chciałem założyć dłuższą cewke niż oryginalna, no i oczywiście mocniejszą.
    Chyba, że zna ktoś stronę gdzie dostane części do ravemastera(może być niemiecka, mam znajomych w niemczech i austrii). Oni też stosują takie cewki w swoich 15"
    Logan
    Level 30  
    Dziwne ze "oryginalne" membrany Tonsila na aukcji tego goscia wyglada tak samo jak te produkowane dla STX...
    christo
    Level 26  
    Nie zalerzy mi na oryginalnym brzmieniu, to pierwszy głośnik niskotonowy jaki na oczy widze (nie licząć tych w plastikowych obudowach). Mogą być i elementy STX'a, byleby jakoś to grało. Zmieszcze się w 30zł kupując nowe elemnty układu drgającego bez cewki? Jakich nowych właściwości mogę się spodziewać? Co się zmieni, a co pozostanie fabryczne? Czy może lepiej kupić jakiegoś STX'a (z przesyłką), tudzierz Alpharda (wujek jest dystrybutorem)?

Regeneruje według opisu z tej strony: http://diyaudio.pl/articles.php?id=14
    mirro1234
    Level 23  
    Tonsil od jakiegoś czasu sprzedaje oryginalne części do swoich głośników tj. membrana z zawieszeniem. Do tego głośnika taki zestaw kosztuje 24,50 PLN/szt.
    Sebastain
    Level 20  
    Ja regenerowałem GN25/60/1 z częsci od DSPEAKERA. Faktycznie membrana trochę cięższa ale na gumowym zawieszenieu. Potem pograły chwilę jako paka do basówki a potem sprzedałem. Kupujący napisał tylko "grają wyśmienicie", a koszt? 28 zł za 2 membrany z nakładkami przeciwpyłowymi i zawieszeniem gumowym.
    mirro1234
    Level 23  
    To co że gumowe??

Jak już pisałem: gumowe wcale nie jest lepsze niż piankowe
    DEMON-FX
    Level 22  
    A pytałes może w Centrum Elektroniki na traugguta?? może tam mają albo ci przeywioza bo oni tam sprzedają zestawy tonsila. popytaj może bedą. A jak nie to na Walowej w Elektorniku ten koles regenerujr głośniki to może ci sprzeda jakąś membranę. nie będziesz jusaił płacić za przesyłke na allegro i bedziesz wiedzał co kupujesz!
    christo
    Level 26  
    Teraz zauważyłem, że i cewka jest uszkodzona :cry:. W jednym miejscu jest odgięty drut, jakby przy nawijaniu się zakręcił. Wystaje to troszeczkę, ale widać, że stukało w nabiegunnik bo jest zdarty lakier (nie izoluje) :cry:

Mail od Dspeaker:
    Quote:
    caly zestaw naprawczy to
    cewka 10 zl szt , membrana 11 zl szt , resor dolny 4 zl szt , kopulka
    gratis
    wysylka przy wplacie na konto to 6 zl za pobraniem 10 zl

Jak myślicie opłaca się?
    Logan
    Level 30  
    christo wrote:
    Teraz zauważyłem, że i cewka jest uszkodzona :cry:. W jednym miejscu jest odgięty drut, jakby przy nawijaniu się zakręcił. Wystaje to troszeczkę, ale widać, że stukało w nabiegunnik bo jest zdarty lakier (nie izoluje) :cry:

Mail od Dspeaker:
    Quote:
    caly zestaw naprawczy to
    cewka 10 zl szt , membrana 11 zl szt , resor dolny 4 zl szt , kopulka
    gratis
    wysylka przy wplacie na konto to 6 zl za pobraniem 10 zl

Jak myślicie opłaca się?

wejdz na www.stx.pl i zobacz ile to kosztuje w rzeczywistosci i sam podejmij decyzje :) Czemu nie zamowisz ze strony www.pabel.pl ?
    christo
    Level 26  
    Dspeaker ma te same części co STX? W takim razie dlaczego jest tak duża różnica w cenie?

A jak z jakością produktów z Pabela?
    Logan
    Level 30  
    christo wrote:
    Dspeaker ma te same części co STX? W takim razie dlaczego jest tak duża różnica w cenie?

A jak z jakością produktów z Pabela?

Poniewaz takie sa prawa rynku. Gosciu musi przeciez na tym zarobic... i zarabia poniewaz albo kupisz u niego, albo nie kupisz w ogole. Najnizsza wartosc zamowienia na stronie STX to 50zl. A kto kupuje hurtowo membrany ?

Co do Pabela to nie wiem jak jest z jakoscia ich produkow poniewaz nigdy nie zamawialem, jednak po wpisaniu "pabel" w wyszukiwarke znalazlem 117 wynikow. Napewno gdzies tam sa jakies opinie :) Milej lektury.
    liberda27
    Level 15  
    CZy na tych stronkach maja oginalne membrany www.pabel.pl
    Caleb_
    Level 33  
    jest jeszcze www.umifon.pl - tam tez chyba maja oryginalne czesci