Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Mitronik
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Uszkodzony laptop..naprawa dla ambitnych...

leszekraczka 07 Maj 2006 13:54 20108 38
  • #1 07 Maj 2006 13:54
    leszekraczka
    Poziom 23  

    Witam..
    Jakis czas temu kupiłem lapa w stanie wskazujacym..oczywiście lapa nie mnie..
    P2 333 64M RAM.. Po rozbiórce okazało się, że stan jego jest daleki od ideału i klient , który mi go sprzedał nigdy nie dał rady go uruchomić..
    Porozrywany plastik i takie tam... Matryca 14 cala ideał.. Dobra tyle chwalenia... Po rozbiórce rzucił mi sie w oczy wylatany z gniazda procek...wsadziłem ..Potem na jednej z płytek spalony układ TL594C i kilka tranzystorów..
    TL oczywiście w montazu powierzchniowym..NIe mogę drania nigdzie dostać..czy można go zamienić na dip?
    Od czego swiństwo poszło..?Kondensatory na przetwornicy..zasilacz? Tranzystory uwalone dam jakieś przełączające, myśłe że coś dobiorę, bo zostały jakieś literki , przynajmniej resztki...Byłbym wdzięczny za pomoc i na pewno dam znac co wymłudziłem, czyżyje czy poszedł jako dawca...
    Uszkodzony laptop..naprawa dla ambitnych...
    :arrow: TONI_2003 :D Kliknij aby powiększyć :!:

    0 29
  • Mitronik
  • #2 07 Maj 2006 18:42
    przekrent
    Poziom 32  

    Pocieszę Cię. Bez tego układu laptop powinien działać! :) Nie będzie tylko ładowania baterii...

    0
  • #3 10 Maj 2006 23:15
    leszekraczka
    Poziom 23  

    08 Maj 2006 14:40
    a widziałeś płytkę?
    zobaczysz dziś ...szukam tranzystora oznaczenie miał F i reszta uwalona..Poszukałem podobnych i na nich pisze F14 i jakieś małe 23 dam skana..oprócz tego uwalony Q18 ( oznaczenie elementu na płytce) i małymi literkami 30 też dam skana. Płytka jest dosyc rozbudowana zawiera układ załączenia lap, jakieś led control. Zależy mi na uruchomieniu i po cichu mam nadzieję, że wspólnymi siłami pójdzie. Co do tl ...wszędzie idzie dostać tylko DIP literka C oznacza tepmerature pracy. Ale zauważyłem że jest jeszcze inny układ o takich samych oznaczeniach ale spełniający inne funkcje. Dziwne. Więcej mych uwag później ..
    ------------------------------------------------------------------
    Niestety nie mogę nigdzie dostać tl594c w technologi smd.
    Są tylko w DIP. Mam tyle miejsca że sądze że się zmieści... i mógłbym pokombinować tylko czy ma takie same wyprowadzenia .
    Nie wie kto?
    Spalony Q14. Liczę, że to może być F14 bo ocalała literka F.
    ----------------------------------------------------------------
    16 Maj 2006 10:23
    Ponoć nie za bardzo mozna wsadzić DIP. Pętle indukcyjne i inne takie. Także masa i rozmiar podpada. A jak sądzicie?Wciąż szukam TL594 w wersji smd (so-16).Jakaś podpowiedź?
    -----------------------------------------------------------------
    18 Maj 2006 08:51Pomału zaczyna wychodzić mi blog. Nieistotne. Udało mi się stwierdzić, że 594 jest mocniejszą i precyzyjniejszą wersją 494. Aplikacje różnią się tylko tranzystorem wyjściowym. W przypływie desperacji zamówiłem dwie sztuki 494 w smd. Koszt w Inie około 12 pln za dwie. Tranzystory podam namiary na nie wkrótce. Wziąłem jakieś odpowiedniki, bo to raczej bipolarne. Są to BFR93/BFR93R/BFR93A/2N2222A.
    Nie pamiętam nazw odpowiedników, dowiem sie i dam znać.
    Oprócz tego doradzono mi C63 i C64(100u/25V) orazC23 wymienić, na wszelki wypadek
    ----------------------------------------------.
    21 Maj 2006 09:27
    Z pomiarów tranzystorów wychodzą mi jakieś dziwactwa.
    Jak by to były unipolarne.
    Znalazłem fajna stronkę z oznaczeniami SMD może się komuś przyda. www.arczer.neostrada.pl/ Wychodzi na to, że element oznaczony F14 to DTB114EK pnp, a RKM to RK7002 firmy Rohm.
    Pozostał mi RIP choc może to być prawdopodobnie R1P i wtedy bedzie to SST2222A(so23) obudowa oczywiście, lub UMT2222A(SC70) lub MMST2222A (SC59), ale wszystkie posiadaja odpowiednik 2N2222A. Chyba zaryzykuję i wy lutuję sprawny aby zmierzyć go bez dołączonych klamotów.
    Uszkodzony laptop..naprawa dla ambitnych...
    Uszkodzony laptop..naprawa dla ambitnych...
    Uszkodzony laptop..naprawa dla ambitnych...

    Moderowany przez TONI_2003:

    Posty zostały scalone !

    0
  • #4 21 Maj 2006 13:37
    TONI_2003
    Moderator

    Witam !
    Przyznam się że mam wiele wątpliwości co do rozpoznania tych tranzystorów ?
    Odpowiedz mi na takie zapytanie czy jakieś z tych tranzystorów ma połączenia bezpośrednie z nogam układu nr.8, 11 ?
    BFR93=Si-n / UHF-A; 12V, 0.035A, 0.2W, B>25, 5..6GHz
    Zamienniki:BFT75R,(BFR91)2,MRF919
    BFT75R=Si-n / mini.UHF-A,ln; 20V, 0.05A, 4.6GHz
    Gdy R1P to co będzie gdy to będzie ten? :
    NTR1P02LT1=Power MOSFET :idea:
    http://www.datasheet4u.com/download.php?id=474877
    Pozdrawiam !

    0
  • #5 22 Maj 2006 13:19
    leszekraczka
    Poziom 23  

    Witam.
    Sprawdziłem dobrze tranzystory. Prawdopodobnie to nie są R1P tylko RIP ponieważ na małych literkach wyraźnie jest zaznaczona 1 a tu nie. Czyli sądzę, że to bedzie RIP. Prawdopodobnie są to tranzystory bipolarne, ponieważ po sprawdzeniu okazało sie, że zachowują się jak pnp (R2P) i npn(RIP). Nie wiem jak jest z FI4, nie mogę dorwać na necie..Co do aplikacji układu scalonego to nóżki 8 i 11 są ze sobą połączone . Rozumiem, że rozchodziło Ci się czy nie jest to przetworka typu Push-Pull.Raczej nie. Wydaje mi sie, że jest to standartowa aplikacja tlki. Dziękuję TONI za zainteresowanie, każda pomoc mile widziana. POstaram się dziś uruchomić skaner i zeskanować tranzystory. Pozdrawiam i dzięki za odzew.

    0
  • #6 22 Maj 2006 18:54
    TONI_2003
    Moderator

    Jakoś nie mogę znaleźć oznaczenia RIP jako elementu SMD natomiast podczas poszukiwań elementów w pierw należy wiedzieć jakiej firmy może być szukany element ponieważ są sytuacje że tak samo oznakowany element może nie być nawet tranzystorem .
    Podaję Ci stronę na jakiej masz kilka ale jako R1P:
    http://info.electronicwerkstatt.de/bereiche/bauteile/smd/smd_aktiv/r.html
    Jeśli chodzi o układy :TL594CN-MBR=SMPS CONTRL 300KHZ 0.2A 1 to widziałem go:
    Cennik Aprovi dnia: 2004.11 05 tel. +48 5 344 32 58
    W aplikacji Motoroli TL594 na połączonych nogach 8,11 stoi 2xTIP32A(Pulse Width Modulated Step–Down Converter ) natomiast przy nie połączonych ( Pulse Width Modulated Push–Pull Converter) 1xTIP32A

    0
  • #7 23 Maj 2006 12:02
    leszekraczka
    Poziom 23  

    Faktycznie do nóżek 8 i 11 dołączone są tranzystory Q16 i Q18. Q16 to tranzystor typu npn. Wylutowałem i zmierzyłem ;) Nawet jest żywy po sprawdzeniu. Dziś dołącze jakiś schemacik i zdjęcia.
    Szczególnie te nieszczęsne R1P czy RIP. Kupiłem jakieś npn na smd i kondzie 100u/16 V bo nie szło dostać na 25V.
    Mam nadzieję, że przeżyją.
    Zabieram się do lutowania, tylko jeszcze spróbuję dokładnie ustalić Q18. Przesyłąm załączniki z kłopotliwymi tranzystorami.
    Uszkodzone ustalałem na podstawie małych cyferek lub szczątków liter poszukiwaniu podobnych na płytce.
    Powinienem w sumie jeszcze po konfiguracji w jakiej pracują.
    Wlutowałem Q16 i Q18. Q16 był w sumie dobry ale co tam.
    Zmieniłem na npn a Q18 był pnp, bo zmierzyłem Q33 a sądzę że ma takie same parametry.
    Załączam też foty przed wlutowaniem i po wlutowaniu.
    Lutowane jakąś chińszczyzną 30W.
    Uszkodzony laptop..naprawa dla ambitnych...
    -------------------------------------------------------------------
    23 Maj 2006 22:38
    R2F z katalogu wynika że jest to bipolar. Podczas pomiaru zachowuje się jak mosfet z diodą pomiędzy drenem a źródłem. Czegoś nie rozumiem???

    Moderowany przez TONI_2003:

    Post został scalony !

    0
  • Mitronik
  • #8 23 Maj 2006 22:44
    TONI_2003
    Moderator

    ... sądzę że raczej powinny być oba jednakowe , a powyżej Q18 po prawej stronie dwa punkty lutownicze z elementu przewlekanego i na jednym z nich masz zimny lut !
    Wyczyść płytkę od kalafonii bo wygląda tragicznie .

    Cytat:
    R2F z katalogu wynika że jest to bipolar. Podczas pomiaru zachowuje się jak mosfet z diodą pomiędzy drenem a źródłem. Czegoś nie rozumiem???

    Właśnie o tym Ci pisałem jak to bywa...

    0
  • #9 24 Maj 2006 07:56
    leszekraczka
    Poziom 23  

    Wg. aplikacji oba powinny byc jednakowe. Dziwne połączenie, nie sądzisz? Zaryzykowałbyś podłączenie podług aplikacji? Co do stanu płytki to faktycznie będę czyścił ją dyktą. Aha, mam zamiar podłączyć tl na podstawce i kabelkami, aby zobaczyć czy ruszy przetworka i co ewentualnie się spali...;-) jak pójdzie to super..dam znać..jak nie to pójdzie na części..i okryje się czarnym kirem żałoby..
    Dopisane po 4 godzinachrozrysowałem część schematu i faktycznie te Q16 i 18 mogą mieć przeciwnąpolaryzację. Sądzę nawet że mogą wysterowywać tranzystory na drugiej stronie płytki..Ale to wciąż tylko moja teoria..
    Literka A oznacza miejsce przejścia na drugą stronę płytki..
    I to strona z TL .II strona przetwornicy z gniazdem.
    DOPISANE PO 24 GODZ.
    Kupiłem TL 494 na DIP16. Cena 2,80 .
    Można kupić TL594 za 5,00 koszt wysyłki 11,00 w firmie którą podał Kolega.
    Uszkodzony laptop..naprawa dla ambitnych...
    ---------------------------------------
    30 Maj 2006 07:28
    Na razie brak czasu a próby z podłączeniem DIP spełzły na panewce. Za gruby przewód do podłączenia SMD, za cienkie ścieżki. Czekam za zamówionym układem.
    ---------------------------------------
    31 Maj 2006 06:55
    Witaam. Na początku lament..Taki śliczny lap, nieporysowany, płaściutki ..miodziio i chyba będę musiał odpuścić.. Konkrety..Zamówiłem scalak w firmie podanej przez TONI i dostałem na drugi dzień. Wymiękłem. Wymieniłem, podłączyłem i nic...Załamka. Ale nic sie nie spaliło. Moja idea jest taka..Ale to później..

    Moderowany przez TONI_2003:

    Post został scalony !

    0
  • #10 31 Maj 2006 07:18
    TONI_2003
    Moderator

    ... w jakiej nie widzę bym jakąś podawał?

    0
  • #11 31 Maj 2006 11:38
    leszekraczka
    Poziom 23  

    Sorki, musiałem przerwać zanim zacząłem. ;-) . Na płytce na której był wymieniany scalak są dwa przyciski . Jeden funkcyjny i jeden Power. Z jednej strony przycisku dochodzi ok. 5,2 V . Po wduszeniu przycisku spada do ok. 4,7V. Czyli takie napięcie musi być podawane na jakis układ. Czyli w jakiś sposób to napięcie musi byc obniżane.Na złącze płytki wchodzi napięcie z zasiłki laptopa. Idzie na scalak(taki najbardziej podejrzany)SB3052P . Może skonany jest ten scalak? Jak sprawdzić czy wymiana dała sens. do tej pory nic nie wybuchło ;-) a jak wiadomo były porozrywane trazys i scalak. Nawet cooler sie nie kręci..:-(
    PO KILKU GODZINACH.
    zidentyfikowałem sb3052P. bez literki p to max786. Dual-Output Power Supply Controller for Nootebook Computers . Tak pisze w katalogu. Sciagnąłem aplikacje i jak będe miał czas to rusze dalej. Może jakies sugestie. Śmiało nie boli...
    PO KILKU GODZINACH.
    Prosiłbym też o pomoc gdzie można dostać taki układ cenę itp. W moich źródłach nie mogę dostać. Oczywiście smd.

    0
  • #13 31 Maj 2006 23:44
    AMICAR
    Poziom 16  

    Witaycie..dlaczego sie meczycie..
    na Ebay.uk, albo Ebay.com (USA) sa schematy na CD do WSZYSTKICH TYPOW Laptopow.
    Poszeregowane na Producentow.
    Kosztuja od ,0,99$ do ok. 3$ + przesylka
    Nie warto sie meczyc..
    Powodzenia w naprawie
    np.http://cgi.ebay.com/Laptop-Repair-Service-Computer-Building-Videos-on-CD_W0QQitemZ6886577619QQcategoryZ60270QQrdZ1QQcmdZViewItem
    albo http://cgi.ebay.com/5-DISK-SET-Laptop-Service...884228116QQcategoryZ60270QQrdZ1QQcmdZViewItem
    albo http://cgi.ebay.com/HP-LAPTOP-EMERGENCY-REPAI...246000309QQcategoryZ80234QQrdZ1QQcmdZViewItem
    albo http://cgi.ebay.com/ALL-IBM-THINKPAD-LAPTOP-S...733561654QQcategoryZ67385QQrdZ1QQcmdZViewItem
    ..i wiele innych...do WSZYSTKICH TYPOW LAPTOPOW kompletne dokumentacje
    za pare groszy..
    Pozdrawiam Amicar

    0
  • #14 01 Cze 2006 09:12
    Calineczka*
    Poziom 31  

    Amicar, a czy Ty widziales te dokumentacje?U nas tez takowe sprzedaja, ALE tam nie ma mowy o SCHEMATach!!! Tylko jak rozebrac ew. wymienic jakas prosta rzecz typu proc, pamiec, matryce czy back-up battery, zadnych schematow....takie rzeczy na elce tez sa do sciagniecia...

    0
  • #15 01 Cze 2006 11:53
    leszekraczka
    Poziom 23  

    Mam jeszcze takie pytanie dotyczące bateri. W lapie brak baterii. Jak jest zbudowana, z ilu ogniw, jaka jest w niej elektronika? Chciałbym sobie taką dorobić o ile to możliwe, ale zastanawia mnie ukłąd elektroniczny jaki w niej jest. Czy ktoś rozbierał już bądź usiłował coś takiego zrobić. Byłbym wdzięczny za radę. Wiem ze na Allegro idzie kupić ale ceny są różne.. czyli rady typu kup na Allegro odpadają..

    0
  • #16 01 Cze 2006 15:39
    Fyszo
    Spec od GSM

    Sprubuj z niezależnego zasilacza podać napięcie i ominąć przetwornice. Sprawdzisz czy działa kontroler zasilania czy była uwalona przetwornica.

    0
  • #17 01 Cze 2006 21:58
    leszekraczka
    Poziom 23  

    Tak myślałem ale za bardzo nie wiem gdzie to podłączyć. Jutro zamieszczę zdjęcia. Może coś na podstawie nich wrózki na forum dadzą rade wywnioskować. ;-) Mam też aplikacje MAXa może to coś oświeci ..
    PO 24 godz.
    Podać zasilanie na MAX z zasilacza i sprawdzić przebiegi oscyloskopem?
    Będe wiedział co ? Ze MAX jest uwalony?
    PO 2 godz.
    Dalsza część bloga. Nic nowego może nie wnosi post,dlatego robie zmień aby czynniki wyższe ;-) mi nie scalały. Zgodnie z obietnicą załącze pare plików. Aplikacje MAXa i screny przetworki. MOże coś w końcu ruszy, bo mnie szlag trafia. Aha, kupiłem innego lapa synowi i ten jest w dużo lepszym stanie mimo, że golas. Musze dokupić cd hdd i baterie oraz zasilacz. Do netu i pierdół starczy.
    Dołączam też sposób zasilania mego lapa, prawdopodobnie ono spowodowało uszkodzenie.
    I jak wygląda sprawa z tymi darmowymi próbkami, gdyż MAX jest trudno dostępny i koszty niestety idą w górę.
    Uszkodzony laptop..naprawa dla ambitnych...
    Uszkodzony laptop..naprawa dla ambitnych...
    Uszkodzony laptop..naprawa dla ambitnych...
    Uszkodzony laptop..naprawa dla ambitnych...
    Uszkodzony laptop..naprawa dla ambitnych...

    0
  • #18 02 Cze 2006 11:54
    Fyszo
    Spec od GSM

    Jedno ze złączy wyprowadza napięcia (przypuszczam że +5, +12, ewentualnie +3,3) poszukaj na których pinach występują, zanalizuj schemat i podłącz bez płytki przetwornicy i bez baterii. Przypuszczam że drugie złącze podłączone jest pod diody led, a to na taśmie to wejście!? Prawdopodobnie wyprowadzenie napięć bedzie przez kilka pinów złącza i na grubych ścieżkach to łatwo rozpoznasz, problem to je odróżnić które jest które. Poszukaj elektrolitów na liniach może ich napięcia coś podpowiedzą.

    0
  • #19 12 Cze 2006 11:24
    leszekraczka
    Poziom 23  

    Stoje i kwicze. Prawdopodobnie walnął max786. Musze go sprawdzić, ale to dość problematyczne. Jak coś się zmieni to dam znać, na razie leżę z robotą i szukam scalaka.

    0
  • #20 12 Cze 2006 14:29
    116236
    Użytkownik usunął konto  
  • #21 14 Cze 2006 11:40
    leszekraczka
    Poziom 23  

    Zastanawiam się czy ten MAX jest odpowiedzialny za start i wył lapa. W aplikacji pisze że to "dual-output 3,3 and 5V Notebook Power Supply Provide Up to 50W with>90% Efficiency" . Czyli to może faktycznie tylko ładowanie bateri i bez niego będzie hulać. Jakieś sugestie? Czyżby temat umarł śmiercią naturalną? A jak podłączyć tego MAXa na płytce aby sprawdzić czy żyje? Jak zmierzyc no nie wiem ..przebiegi czy co?
    Po jakimś czasie
    Podłączył do zasilacza o nap. 15V i max 2A. Przytrzymałem dłużej PWR, kombinowałem z przyciskiem SW1 widocznym na płytce. Może musi być zwart rozwarty, brałem pod uwage różne warianty. Nic. Prąd ani drgnął. Teraz sprawdzę czy tl dostaje jakieś zasilanie. Aha odłączyłem LCD aby nie katować nie potrzebnie. Niestety nawet wentyl nie zakręcił. Jak sądzicie czy to że odwrotnie było załączone zasilanie, bo taką opcję biorę pod uwagę mogło aż tak tragicznie uwalić lapa? A może źle rozczytałem tego SOB i to nie jest MAX?
    Po jakimś czasie
    Pomierzyłem napięcia. Na zasilaniu TL494 jest napięcie zasilania. Na SB (MAX) napiecie poniżej 2V . Czyli nie ma zasiłki. Jak zastartować TL.. Gdzie mu pomierzyć napięcia?...Zastanawiam się czy przypadkiem nie jest uwalona przetworka. Wentyl nie chodzi. Procek sie nie grzeje.

    0
  • #22 14 Cze 2006 15:52
    Fyszo
    Spec od GSM

    Masz pinout tego maxa? układ musi mieć wyjścia 3,3V i 5V wylutuj go i daj mu zewnętrzne zasilanie 3,3 i 5V. 5V to z zasilacza AT a 3,3 też z tego samego źródła tylko przez stabilizator na 3,3V. Gdzieś jeszcze musi być przetworka dla 12V tam też podłącz zasilanie z AT chyba że przetwornica chodzi z 3,3 lub 5V i jest sprawna

    0
  • #23 14 Cze 2006 17:05
    leszekraczka
    Poziom 23  

    Mierzone napięcie dochodzące na MAX jest poniżej 2V. Prąd nie jest pobierany za duży, czyli w ogóle przetworka nie startuje. Innej zapodać specjalnie nie mogę ponieważ dochodzi nap. na różne gniazda a nie mam rozpiski. Czyli najpierw może na sztywno uruchomić może TL i zobaczyć czy żyje.. Kwestia podłączenia tego wszystkiego bo to smd.
    Po jakimś czasie
    jeśli tl ma zasilamnie to czy nie powinna działać? A kiedy to przestanie działąć? Czy nie powinna nie działać kiedy nie ma zasilania na 7 8? Czyli jak na 7 i 8 jest zasilanie to będzie działać?
    Dodano po kilku dniach.
    Tak wygląda sprzęt o jaki walcze ;-) ..
    Uszkodzony laptop..naprawa dla ambitnych...
    Uszkodzony laptop..naprawa dla ambitnych...
    28 Sie 2006 15:33
    Witam . Po bardzo długiej nieobecności znów ruszam ten temat. Mam następujące pytania i spostrzeżenia:
    -czy MAX jest odpowiedzialny za start laptopa?
    -jeśli tak to musi pobierać cały czas prąd z baterii, a to oznacza że po pewnym czasie bateria padnie.
    -jeśli nie padnie to oznacza, że pobiera znikomo mały prąd i do zastartowania laptop potrzebuje niedużego prądu
    -jeśli nawet zastartuje to jakie będą objawy: piknięcia kręcenia wentylami?
    - teoretycznie coś musi podać napięcie na procesor. Jeśli procesor nie jest sprawny to jakie będą objawy?Czy takie jak w stacjonarach? Czyli kręcenie wentylami i tyle?Matryca pozostanie czarna, a procesor nagrzeje się?
    - jak ominąć maxia aby sprawdzić czy jest sprawna reszta która padłą prawdopodobnie po odwrotnym podłączeniu zasiłki?

    Moderowany przez TONI_2003:

    Post został scalony !

    0
  • #24 28 Sie 2006 18:31
    telemax
    Poziom 22  

    Za start laptopa jest odpowiedzialny mikrokontroler który podaje stany włączenia na poszczególne gałęzi przetwornic.
    Obwody przetwornicy na MAX786 są w pewnym stopniu odpowiedzialne za wystartowanie płyty a konfiguracje są różnie np Standby (3,3on , 5off )(5on 3,3off) czasami są dostępne w stb 3,3 i 5V a za start odpowiada inna gałąź przetwornicy.
    Sprawdź obecność napięcia na układzie mikrokontrolera (najczęściej Hitachi H 8) w karzdym stanie urządzenia powinno być obecne, a najlepiej jeszcze przebieg na rezonatorze.
    -Jeśli jest ok to szukaj impulsu PowerON czy dochodzi do kontrolera.
    -Jeśli brak V to szukaj gałęzi doprowadzającej napięcie.

    Układ z MAX786 możesz łatwo sprawdzić podając stan ON na piny 3 i 13 (3,3VON i 5VON) całość jest zamieszczona w datasheet Figure6 jako SW1a-c.
    Koniecznie wylutuj rezystory podające stan na te wyprowadzenia z mikrokontrolera.
    koniecznie przed taką operacją sprawdź
    -czy nie ma zwarcia na przetwornicy 3,3 i 5V
    -czy tranzystory (w/g noty) N1,N2,N3,N4 są sprawne.
    -czy tranzystory przetwornicy Vcore i GPU są ok.

    Podaj dokładnie jakie napięcia występują ogólnie w laptopie i na pinach MAX786.

    0
  • #25 29 Sie 2006 10:54
    leszekraczka
    Poziom 23  

    Witam. Po wczorajszych pomiarach nasunęły mi się następujące wnioski....Oto one:
    Elementy FB50,49, 2, 53, 42 są prawdopodobnie bezpiecznikami. Są sprawne, mają przejście w obie strony.Kondensator na wejściu o pojemności 100u/25V rozerwany i w kiepskim stanie. Charakteryzuje się rezystancja po kolo 3M w obie strony. Wylutowałem. Załóżmy że było odwrócone zasilanie. Dziwne, że wytrzymały bezpieczniki. Kondensator na wejściu się zesrał.Wymieniłem TL594 i tranzystory, które eksplodowały( na zamienniki )
    Z zasilania idzie na dziwną płytkę prawdopodobnie jest to modem ( dziwny mostek ).
    SB 3052 P jest prawdopodobnie odpowiednikiem MAX 738. Podług układu jest sterowany masą... Niestety nie mogę pominąć płytki zasilacza gdyż może dawać inne potrzebne napięcia. Nie mam pomysłu jak sprawdzić czy chipset przeżył i procek....
    W momencie podłączenia zasilacza prąd wzrasta do 0,02- 0,03 A i zaraz spada do zera. Podobnie z napięciem. Po załączeniu przyciskiem PWR napięcie spada do 16,98 z 17,01 Z kolei kiedy włączę przycisk i dopiero wtedy podam napięcie PWR to układ zachowuje się jak by generował pobór prądu i napiecie faluje od 17,2 do 16,98...
    Jak sprawdić czy MAX żyje??? Sądże że on odpowiada za załączenie lapa... Pozostaje zmierzyć zasilanie i przeanalizować jego reakcję na PWR...
    Dziś jeszcze dołącze zdjęcia wskazujące elementy o jakich pisze.
    Ustosunkowując się do poprzedniej wypowiedzi to część mojego pisania jest nieaktualna.
    PO PEWNYM CZASIE.
    Załączam zdjęcia :
    bateria do lapa jest wykonana z dwóch połączonych szeregowo paluszkó. Szkoda kasy na oryginał, bo może się okazać niepotrzebny. Zaznaczyłem polaryzację. Czy bez bateri to świnstwo ruszy?
    Kolejne pytanie dotyczy sprawdzenia uruchomienia tl 594 c . Spróbować pominąć maxia i machnąć tamtego z "palca" Czyli żeby sprzęt ruszył wystarczyłoby pominąć teoretycznie uwalonego SB ? A jak poznać że to ruszyło .. Podpinac za każdym razem matryce odpada bo żadna taśma tego nie wytrzyma.. Mierzyć czy wzrasta pobór prądu?
    Uszkodzony laptop..naprawa dla ambitnych...
    Uszkodzony laptop..naprawa dla ambitnych...
    Uszkodzony laptop..naprawa dla ambitnych...
    Uszkodzony laptop..naprawa dla ambitnych...
    ------------------------------
    31 Sie 2006 09:36




    Niestety po uważnym przyjrzeniu się płytki zasilania nie ma tam żadnego mikrokontrolera.
    Przycisk POWER ON podaje impuls na SB 3052 i może dalej idzie na płytkę główną lapa..
    Po kilku godzinach...
    Pomierzyłem napięcie dochodzące do przycisku Power On . Jest 5,34V. Potem ścieżką idzie do płytki i na jakąś przelotkę. Nie widać aby dochodziło do scalaka.
    Czyli jeśli dostanie ten impuls to dalej musi być jakiś inny układ który go podtrzymuje, bo przecież ten sam impuls robi dobranoc...w dokumentacji pisze 420uA Quiescent Current, 70uA in Standby (linear regulators alive) Czyli ten układ pobiera mało prądu na wyłączeniu a dostaje zasilanie na stałe.. Potem dostaje kopa i do roboty....
    Zara, a gdzie sie podziewa te napięcie z zasilacza co wchodzi na płytkę? Potem jak sprawdzić matrycę? chociaż świetlówkę..
    Znaleźć napięcia na gnieździe matrycy... Jakieś pomysły?
    Po jakimś czasie...
    Pomierzyłem napięcia na gniazdach do płytki przetwornicy i na matrycy LCD. Przedstawiam screeny..
    Napięcia mierzone względem obudowy( ma połączenie z masą )
    Aha, tam gdzie nie ma żadnych wartości to nie ma napięcia.
    Czyli wychodzi na to że napięcie nie dochodzi i coś jest jeszcze skopane, jakiś element.. ;-(
    Szlag..
    Uszkodzony laptop..naprawa dla ambitnych...
    Uszkodzony laptop..naprawa dla ambitnych...
    Uszkodzony laptop..naprawa dla ambitnych...
    ------------------------------
    01 Wrz 2006 11:09
    Musze sprawdzić dziwne tranzystory, jakieś takie Q26 ośmionóżkowe.... Wyraźnie widać, że na niego wchodzi napięcie z zasilacza i idzie także na dłąwiki. Czyli gdzieś ginie...
    Dodano po xxx czasu ...
    Znów ruszam sprawę mego łapka... Zakupiłem baterię do BIOSu i zamontowałem. Podłączyłem zasilanie i pomierzyłem. Na przycisku POWER mam jakieś 5V, czyli taki trup nie jest. Coś musi wytwarzać te 5V Na TL594 dochodzi napięcie równe napięciu zasilacza, czyli umówmy się , że 16,5V mimo wylutowanego przycisku POWER. Na PIN 8, 11 jest 16,5V. Na PIN 12 jest jakieś 0,44V . Aby układ pracował musi byc tam podane Uzas. A nie ma. Przejdźmy do SB. Niestety nie można znaleźć rozpiski tego scalaka. Jest tylko zamiennik MAX786. Dziwne, że nie został ten wykorzystany!!!!!! Na PIN6 przychodzi 1,15V PIN23 jest 1,12V PIN22 jest 1,15V. Nie sądzę aby można było ominąc tegoż MAXa ponieważ mniemam, że ma on jeszcze jakieś inne role do spełnienia, nie tylko załączenie lapka. A w jaki sposób startuje? Jakie napięcie musi byc podane na jego wyprowadzenie i na które? Czy 5V podnosi go i wyłącza? Przejdźmy teraz do matrycy... Sądzę, że na gniazdo LCD nie jest podawane żadne napięcie dopóki nie podniesie się lap, a chciałbym sprawdzic świetlówkę bez rozbierania . Co by mi to dało? Nie wiem chcyba tylko pewność, że inwerter sprawny... Postaram się załączyć wkrótce jakieś zdjęcia...
    --------------------------------
    18 Wrz 2006 15:32I
    ... screny z jakich korzystam
    Uszkodzony laptop..naprawa dla ambitnych...
    Uszkodzony laptop..naprawa dla ambitnych...
    Uszkodzony laptop..naprawa dla ambitnych...

    Moderowany przez TONI_2003:

    Post został scalony !

    0
  • #26 18 Wrz 2006 19:20
    TONI_2003
    Moderator

    Witam!
    Wyobraź sobie że scalak jest Ci zapewne znany pod innymi nazwami (TL494 czy KA7500)
    oczywiście TL594 jest lepszym wydaniem tamtych ...
    Sprawdź tranzystory na nogach 8,11

    Zakup możesz zrobić nawet tu:
    http://www.poltronic.com.pl/go/_search/full_search.php?search_query_words=TL594

    http://www.datasheet4u.com/search.php
    Masz do wyboru po wpisaniu :TL594
    http://www.datasheet4u.com/html/T/L/5/TL594_MotorolaInc.pdf.html
    Pozdrawiam.

    0
  • #27 18 Wrz 2006 21:01
    tzok
    Moderator Samochody
  • #28 19 Wrz 2006 07:30
    leszekraczka
    Poziom 23  

    TL 594 już zakupiłem i wymieniłem. Mierzyłem wczoraj napięcia i analizowałem aplikacje. Przeważnie PIN8,11,12 są zwarte. Tu jest inaczej. 12 nie jest zwarta do tych nóżek wyjściowych( 12 to zasilanie ) Co by mi dało gdybym podał na 12 zasilanie bezpośrednio? Sprawdzić przebiegi na oscyloskopie? Pozostaje jeszcze MAX. Chyba go wylutuje i spróbuje ruszyć w aplikacji. Inne pytanie czy on to przeżyje. Rozebrałem ekran osłaniający dół płyty i zwątpiłem. Nap... elementów, na szczęście wyglądają jak nówki :-) Matryca też wydaje się kombinowana...Jak ją sprawdzić? Jakieś propozycje?
    ---------------------------------------
    19 Wrz 2006 07:38
    Witam.
    Mam matryce LCD . Jak ją sprawdzić? Zaznaczam, że jest to tylko matryca od laptopa....

    Moderowany przez TONI_2003:

    Post został scalony !


    Masz swój temat nie zakładaj nowego !

    0
  • #29 19 Wrz 2006 14:30
    leszekraczka
    Poziom 23  

    Oznaczenia matrycy to NEC NL10276BC2811E . Jest to panel 14,1" 1024x768,XGA, TFT . Tyle sie dowiedzialem na goglu. Niestety nigdzie nie moge dorwać pdf aby podejrzec pinologie :-( Co do MAXa to cena powalila mnie na kolana, bo od 50 do 80 PLN. Zbyt duzo...
    Po kilku dniach.
    Skupiłem się na matrycy. Może choć ją wykorzystam, bo dorwałem schemat jak zrobić 640x480 16 kolorów. Najpierw spróbuje podać 5 lub 12 V i zasilić inwerter aby ruszyła swietlówka. Znalazłem rozpiskę ukłądów na matrycy, aby nie ruszać po omacku. Wkrótce screeny...
    Nikt nie znalazł rozpiski matrycy :-((
    Po jakims czasie ...
    Uszkodzony laptop..naprawa dla ambitnych....Uszkodzony laptop..naprawa dla ambitnych...
    :arrow: TONI_2003 :D Kliknij aby powiększyć :!:

    0
  • #30 26 Wrz 2006 15:38
    tomik_kr
    Poziom 11  

    Witam,
    http://drivers.getac.com/Commercial(PBU)/8677/service%20manual/8677.pdf

    Ściagnij i popatrz. Ja właśnie naprawiam inny laptop gdzie mam problem z przetwornicą. Co prawda jest to papik innej firmy ale popatrz na str. 100 i 175 aplikacji to układ TL594. Zobacz jak pracuje i po co jest, a przedewszystkim jak jest sterowany!
    Zobacz ze za wszystko odpowiedzialny jest kontroler Hitachi H8.

    Ja mam też ogromy problem z przetwornicą w laptopie packard bell Athlon2200. Układy bardzo podobne lub wręcz identyczne jak powyżej pomimo że lapik ze schematu to bodajże pentium.

    Pozdrawiam i życze miło spędzonych wieczorów nad płyteczką:)
    Tomasz

    0