Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

DS1923 przez RS232? Czy konieczny jest mikrokontroler?

andybur 08 May 2006 17:39 1332 3
    andybur
    Level 11  
    Witam!
    Z góry zaznaczam że jestem początkujący. Mam pytania odnośnie możliwości podłączenia układu pomiaru wilgotności DS1923 bezpośrednio do komputera poprzez RS232.
    Z tego co wyczytałem układ ten obsługuje protokół 1-Wire. Montowałem już układ do pomiaru temperatury (z DS1820) i działał bez zarzutu.
    Czy mogę zastosować ten sam układ do przetwarzania sygnałów z RSa na sygnał 1-Wire czy może w tym przypadku konieczny jest mikrokontroler ??
    Z góry dziękuje za pomoc!
    zumek
    Level 39  
    andybur wrote:
    ...Czy mogę zastosować ten sam układ do przetwarzania sygnałów z RSa na sygnał 1-Wire ...

Układ do komunikacji magistralą 1wire możesz zastosowac , ale dane musisz zinterpretować już sam.

Piotrek
    Bigfoot
    Level 25  
    andybur wrote:

układ do przetwarzania sygnałów z RSa na sygnał 1-Wire

Moglbys mi podac co to za uklad do konwersji 1-wire-RS232?

Pozdrowionka

BF
    andybur
    Level 11  
    Rzeczywiście może niejasno się wyraziłem z tym układem do konwersji 1 - Wire do RS-232.
    Poniżej jest opisany układ który zresztą zmontowałem i działał z czujnikiem temperatury i zastanawiałem się czy ten układ dałby sobie radę z ds1923. To znaczy czy możliwa byłaby wzajemna komunikacja komputera i czujnika.
    http://www.elektroda.net/dla_kompa/ds1820/index.html

Inną i na pewno niełatwą kwestią jest wysterowanie tego układu, ale tym zająłbym się później mając pewność że mam połączenie z komputerem (conieco z C i Asemblera pamietam).
    Jeśli ma ktoś jakieś ciekawe pomysły lub uwagi na ten temat to chętnie posłucham i dowiem się czegoś ciekawego.
    Pozdrawiam