Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Sterowanie komputerem za pomocą pilota i Girdera

milik 02 Jun 2003 15:36 38110 124
    milik
    Level 23  
    Mam taki problem - ściąglem schemat i program Grider z netu kupiłem części, poskładałem i nie działa. Jest on podłączony na COM2 bo na 1 jest myszka. Może ktoś miał ten sam problem ? Prosze pomuszcie.
    jaco777
    Level 24  
    Jeżeli wszystko dobrze poskładałeś:
    -ważne aby kabelki nie były za długie. Max 50cm. bo pojawiają sie zakłócenia,
    -wybież w girederze sterownik Igora, wybież odpowiedni sygnał ze sterownika. Coś na DSR czy jakoś tak,
    -włącz urządzenie w girderze,
    -jak dasz sygnał z pilota to wskażnik powinin zacząć migać na żółto a bok powinien pokazać sie nadawany kod,
    -powinien być dosyć stabilny, jeżeli są dane losowe to coś z elektroniką, popraw, skróć kable.
    elektryk
    Level 42  
    A w czym dokładnie jest problem?? Co nie działa? Jak zainstalowałeś/skonfigurowałeś program. Czy pilot nadaje napewno w kodzie RC5?
    milik
    Level 23  
    Dokładnie to Girder wyświetla komunikat że może być problem ze sprzętem. A co do kodu to mam 2 piloty Sony(Telewizor) i z TechniSata
    Radek
    Level 13  
    Tez kiedyś uruchamiałem girdera i problem u mnie leżał po stronie konfiguracji oprogramowania. Kable mam też dłuższe niż 50 cm i wszystko gra. A co do kodów to Girder pracuje ze wszystkimi kodami, ważne jedynie aby częstotliwość nośna sygnału była taka jak odbiornika podczerwieni.
    tknefel - GORKY
    Level 14  
    Ja mam kabel 2m i poczatkowo niechodzilo tak jak trzeba.Na koscu przewodu jest SFHi kondensator ceramiczny a we wtyczce reszta elektroniki + kondensator elektrolityczny 10uF czesto pomijany i slusznie bo niejest konieczny w moim przypadku byl niezbedny. POlecam rowniez i jego montarz, miejsca duzo niezajmie , duzo tez niekosztuje a napeno zle niewplynie na prace a w niektorych przypadkach nawet polepszy.
    grzechhh
    Level 16  
    mój kabelek ma ponad 20m (stary telefoniczny z nędznym ekranem) i nie musiałem nic kombinować, zadziałał od razu.
    kss213
    Level 20  
    oczywiscie masz zainstalowanego plug ina obslugujacego ten odbiornik podczerwieni ? (sie to igor plug czy jakos nazywalo)

a ja mam pytanie nastepujace
    przesiadlem sie na win2k i grider mni nie dziala na W98 chodzil jak malina a teraz musze sie meczyc i wstawac jak chcem muzyczke zmienic albo film przewinac :(
    ktos przerabial temata?
    tknefel - GORKY
    Level 14  
    do kss213 grzechhh
    U mnie na WIN 98 dzialalo bez zarzutu, ale na tym samym kompie i WIN 2000 wogole niedzialalo. Do kondensatora ceramicznego ( na zasilanie) dolozylem kondensator elektlityczny 10uF.A 20 metrow to juz lekka przesada.
    elektryk
    Level 42  
    Mimo że dość dawno przestałem korzystać z tego programu postanowiłem go na próbe zainstalować. Mam windows 2000 i układ bez kondensatora, sam rezystor i dioda zenera. Po zainstalowaniu i podłączeniu zadziałał bez problemu. Bywają przekłamania w transmisji ale pojawiają się one dość rzadko.
    milik
    Level 23  
    Ja mam kabelek około 50cm. Plugin załadowałem przy 1 uruchomieniu.
    Mój odbiornik to TSOP1736 (nowy ze sklepu) bawiłem się rórznymi konfiguracjami ale nie działa. W jednym porcie jest myszka a do drugiego chciałem podłączyć to - co ciekawe jak przełoże myszke do 2go protu to nie działa. W czym problem ???
    grzechhh
    Level 16  
    tknefel
    "A 20 metrow to juz lekka przesada"

Jak nie wierzysz to przyjedz do mnie i sam na własne oczy zobaczysz. Mieszkm w bloku na I piętrze, odemnie z pokoju kabel idzie do piwnicy poprzez szyb wentylacyjny, z tamtąd przechodzi do "kanciapy" (suszarni) gdzie jest zakończony odbiornikiem IR. W podobny sposób jest jeszcze puszczony kabel antenowy do którego wchodzi sygnał Audio Video z kompa przez modulator. Na dole stoi tlewizor i jak chce obejżeć jakiś filmik w DivX'e z kumplami to ide z pilotem i z pomocą emulacji myszki i częściowo klawiatury wszystko zdalnie obsługuje. Najlpsze jak ktoś przyjdzie do pokoju, patrzy a tam myszka sama po ekranie biega :)
    grzechhh
    Level 16  
    A co do tematu to najlepiej sprawdz czy do tego TSOP1736 dochodzi zasilanie z COM'a oraz połączenie samych wyprowadzeń do odbiornika.
    Jeżeli mysz nie działa na drugim comie to może jest on nie zainstalowany w systemie albo wył. w biosie.
    tknefel - GORKY
    Level 14  
    mialem problem z czujnikiem na tym samym kompie przy win98 chodzil dobrze a gdy zainstalowalem win 2000 przestal dzialac. Gdy dolozylem kondensator znow ruszyl i dzialal bez zarzutu ale znowu problem z programem bo Girder sie uruchania i wczesniej skonfigurowany uruchamia m.i.n Winampa ale nieda sie juz nic zmienic w GIrderze bo jest jedno wielkie puste szare okno. :cry:
    jaco777
    Level 24  
    Jeżeli myszka nie działa na tym drugim COmie to koże być coś z portem. W najgorszym przypadku jest walnięty a w najlepszym: albo kabelek podłączony do płyty ma inaczej rozłożone wyprowadzenia (dawniej takie się spotykało), gdzieś nie łączy (przy COMie lub przy płycie - luty). Dobrze by było jakbyś sprawdził mierniczkiem czy na wyprowadzeniach portu jest to co być powinno (porównaj z działającym portem w stanie aktywnyn i nie aktywnym).
    MADevil
    Level 18  
    Mam odbiornik według schematu i girdera z wtyczką igora. Wszystko działa, ale nie najlepiej :( Bardzo czesto dla tego samego przycisku w pilocie odbierane są różne kody. Gdy próbowałem zaprogramowac większą ilość kodów dla 1 polecenia, nakładały się one na siebie tzn. kiedy wciskałem przycisk A girder odbierał kod X i wykonywał 2 polecenia zamiast 1 przypisanego do przycisku A. Co może być przyczyną?
    Czy w waszych układach wciścnięcie przycisku na pilkocie powoduje natychmiastowe i jednoznaczne dzialanie programu?
    milik
    Level 23  
    Udało mi sie wkońcu poskładać ten odbiornik i uruchomić. Okazało sie że port nie był zinstalowany i był wyłączony.

Umnie działa wszystko normalnie - program nie myli kodów
    Moja teoria by była taka że gumki w pilocie źle przewodzą i nadawają sie do wymienienia ( może sie myle ).
    MADevil
    Level 18  
    Pilot ma 2-3 lata i jest mało używany ,więc raczej wykluczam zużycie gumek, to nie to. Najbardziej podejrzana jest linia przesyłowa(czyt. kabelek)

Czekam na dalsze sugestie
    tknefel - GORKY
    Level 14  
    jaco777 wrote:
    Jeżeli myszka nie działa na tym drugim COmie to koże być coś z portem. W najgorszym przypadku jest walnięty a w najlepszym: albo kabelek podłączony do płyty ma inaczej rozłożone wyprowadzenia (dawniej takie się spotykało), gdzieś nie łączy (przy COMie lub przy płycie - luty). Dobrze by było jakbyś sprawdził mierniczkiem czy na wyprowadzeniach portu jest to co być powinno (porównaj z działającym portem w stanie aktywnyn i nie aktywnym).

A co ma mysza do programu, przecierz napisalem ze urzadzenie dzialalo dobrze przy WIN98 a przy WIN2000(to byl ten sam komp)musialem dolorzyc jeszcze kondensator elektrolityczny.Ja mam problem z programem bo nic na nim teraz niema oprocz jednego wielkiego szarego okna.
    MADevil wrote:

Mam odbiornik według schematu i girdera z wtyczką igora. Wszystko działa, ale nie najlepiej Bardzo czesto dla tego samego przycisku w pilocie odbierane są różne kody. Gdy próbowałem zaprogramowac większą ilość kodów dla 1 polecenia, nakładały się one na siebie tzn. kiedy wciskałem przycisk A girder odbierał kod X i wykonywał 2 polecenia zamiast 1 przypisanego do przycisku A. Co może być przyczyną?
    Czy w waszych układach wciścnięcie przycisku na pilkocie powoduje natychmiastowe i jednoznaczne dzialanie programu.

Spardz jeszcze raz pilot, czy moze niebyl zalany lub przykurzony.
    Jesli nie to dodaj jeszcze kondensator elektrolityczny (do -+zasilania)powinien miec okolo 10uF (przynajmniej 6,3V)
    Powinno pomoc.
    puchatek007
    Level 12  
    WItam.

Równiez złozyłem sobie ten układzik i działa bardzo dobrze.

Mam tylko problem z przystosowaniem go do programu SubEdit (odtwarzacz filmów) /http://www.subedit.prv.pl/
    Czy udało się to komuś ???

THX
    pabaxo
    Level 11  
    Ja mam Subedita (zresztą to mój ulubiony player) i ustawiłem sobie wszystko co chciałem. Mój e-mail: pilotypc(malpa)wp.pl
    jakobs84
    Level 12  
    Takie pytanko czy ktoś bawił się Girder USB?
    Złorzyłem całe urządzenie, zaprogramowałem i nie działa. A stary pilot pod COM-a działa idealnie.

(Pilot USB w programie testoeym Igora Cesko odbiera kody ale Girder ich nie wykrywa. Pulingi zainstalowane)
    gzylus
    Level 13  
    zmontowałem trzy systemy do sterowania pilotem
    1 odbiornik Igor na comie wszystko w pająku w pełni działające
    2 odbiornik Lirc (rozwiązanie też na Comie tylko niektóre elementy są inne , jest to Linuxsowy projekt sterowania IR ale sprzęt jest obsługiwany przez Girdera tylko we wtyczce igor nalezy zmienić opcję przyporządkowaną Comowi na DCD bo pilot igora ma inną http://www.lirc.org/receivers.html System pilota lirc działa pod windowsowym girderem prawidłowo
    3 odbiornik IgorUSB też zmontowałem zaprogramowałem i wszystko ruszyło za pierwszym razem :D problemy były trochę póżniej gdyż całość zmontowałem na 2 podstawkach precyzyjnych i nie docisnełem rezystora i system nie zozpoznał urządzenia . wystarczyło tylko poprawić luty docisnąć i problemy sprzętowe miałem za sobą
    Zostały mi problemy programowe mimo że program testowy rozpoznaje odbiornik to Girder potrzebuje wtyczki igor.dll zobsługą coma i USB z inna nie działa (kedy skopiowałem igurusb.dll to pojawiały się komunikaty awaryjne )Obecnie ten ostatni system działa u mnie lepiej niż wygląda tak jak 2 poprzednie mimo że mają jedten sam element wspólny tsop*** który przenosiłem z jednego do drugiego projektu
    DonRomano
    Level 34  
    Witam.
    Mam gorąca prośbę.
    Poskładałem odbiornik i działa bardzo dobrze ale zupełnie nie wiem jak to uruchomić w vplayerze albo allplayerze.
    Bardzo prosze opiszcie krok po kroku jak dla laika jak to zrobić po kolei.

Z góry dziękuję.
    DonRomano
    Level 34  
    Czy naprawde nikt nie wie jak to ustawić?
    jakobs84
    Level 12  
    Zostały mi problemy programowe mimo że program testowy rozpoznaje odbiornik to Girder potrzebuje wtyczki igor.dll zobsługą coma i USB z inna nie działa (kedy skopiowałem igurusb.dll to pojawiały się komunikaty awaryjne )

Bardzo bym prosił abyś umieścił ten plik na forum

Z góry dzięki!!!
    magik128
    Level 22  
    Miałem też taki problem (już chciałem żucać tum kebelkiem) ale dowiedziałem się że jest niezbędna wtyczka o nazwie igor.dll. Bez niej wtyczki ani rusz.
    DonRomano
    Level 34  
    Wkońcu wszystko skonfigórowałem,gdyby ktoś potrzebował to chetnie słuzę pomocą.
    Mariusz Sobkowiak
    Level 1  
    Mam maly problem z girderem. Mozliwe ze juz o tym gdzies pisalo. Mam podczerwien podlaczona bezposrednio do plyty glownej. czy ktos wie czy bedzie to chodzic jezeli nie jest na com-a (w ustawieniach w girderze jest wybor com1 - com10 ale nie ma innej opcji)
    Prosze o pomoc!
    Z gory dziekuje.