Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

ABIT IS7 s478 i popsute inaczej AGP ?

Bono83 09 May 2006 01:02 1157 4
  • #1
    Bono83
    Level 10  
    Mam bardzo poważny problem. Moja plyta glowna to ABIT IS7 s478. Wczoraj chciałem przetestować kartę która dostałem od kolegi (GeForce 4200), a która była podobno uszkodzona.Po wlozeniu jej do mojego kompa na ekranie pojawily sie pionowe pasy roznego koloru wskazujace na uszkodzenie karty graficznej, wiec wyciagnalem ja z kompa i wlozylem moja karte(RADEON 9000). Gdy komputer sie wlaczyl po chwili zaczely sie moje problemy. Na ekranie monitora (LG f700p) pojawil sie komunikat: czestotliwosc poza zakresem i po chwili monitor sie wylaczyl.Po resecie komp juz sie nie chcial wlaczyc, probowalem wiele razy roznymi sposobami i nie pomagalo. Pomyslalem wiec ze moja karta wysiadla.Poszedlem wiec do kolegi pozyczyc karte, ku mojemu zdziwieniu moj radeon 9000 w jego kompie zadzialal. Po powrocie do domu wlozylem karte kolegi (GeForce MX400) i komp sie wlaczyl. Sformatowalem wiec dysk i postawilem od nowa WINXP, proces instalacji przebiegl prawidlowo ale przy uruchamianiu winxp zawsze zawieszal sie na ekranie startowym, pasek ladowania winxp staje w miejscu. Gdy poszedlem oddac karte do kolegi okazalo sie ze jego GeForce nie dziala, nie chcial sie uruchomic komp. Wyglada na to ze moj komp ja zepsul.Po dlugich meczarniach na komputerze kolegi zadzialal moj radeon 9000 ale po zaladowaniu windy wywalilo kompunikat taki jak u mnie wczesniej na f700p: czestotliwosc poza zakresem. Od tamtego czasu moj radeon 9000 nie uruchomil sie. Podsumowujac: po tych przejsciach na moim abicie is7 nie uruchamia sie ani radeon ani geforce mx400, ktore wygladaja na uszkodzena. Ale zeby bylo zabawnie komp sie wlacza na geforcie 4200, na tym ktory jest uszkodzony! Nie mam pojecia co sie dzieje! Dwie dobre wczesniej karty graficzne zepsuly sie i komp na nich sie nie wlacza, a ta ktora byla zepsuta dziala, tzn komp sie wlacza. Moje podejrzenia spadaja teraz na plyte glowna, ktora chyba jest uszkodzona a dokladnie zlacze AGP. Dodam ze resetowalem BIOS, czyscilem styki, wyciagalem i zamienialem pamieci... Nie wiem co jeszcze moge zrobic. Boje sie wkladac teraz jakies inne karty grafiki, zeby ich nie zepsuc. Zastanawiam sie nad wyslaniem plyty glownej do serwisu, bo jest jeszcze na nia gwarancja. Ale wczesniej chce poznac wasze zdanie na temat mojego problemu. Prosze o pomoc.
    Moderated By TONI_2003:

    Zmieniłem temat postu!
    ... nie krzycz , nie używaj Caps Locka !

  • #2
    mat_ed
    Level 43  
    Przedstaw nam konfiguracje komputera uwzgledniajac w niej zasilacz.
    Sprawdz tez czy komputer urchomi sie na karcie graf pod PCI.
    Sprecyzuj nam ta czesc:
    Quote:
    ...komputer na nich sie nie wlacza...

    mamy rozumiec przez to,ze jak dusisz POWER komputer nie reaguje?
  • #3
    Bono83
    Level 10  
    Przepraszam za brak sprecyzowania pewnych faktów. Za kazdym razem kiedy pisalem "komputer sie nie wlacza" mialem na mysli oczywiscie to ze wszystko dziala oprocz wyswietlania obrazu. Wlaczaja sie wentylatory, dysk pracuje poprawnie, jedyne co to karta graficzna sie nie wlacza a przez to monitor sie nie uruchamia. Kongiguracja sprzetu to:
    Abit IS7, PIV 2,6 Ghz, 2x kingston 512 MB, WD Caviar 80 GB, zasilacz 350 W (niefirmowy-ale wydaje sie ze napiecia podaje dobrze, sprawdzalem w BIOS)
  • #4
    mat_ed
    Level 43  
    Sprawdz jak wygladaja kondensatory na pl. glownej byc moze sa wylane lub napuchniete.
  • #5
    Bono83
    Level 10  
    Wiec dzisiaj przeprowadzilem kolejne testy. Okazalo sie ze te dwie karty ktore byly dobre sa juz na dobre zepsute (Radeon 9000 i GeForce Mx400) rozebralem dzisiaj kompa i zlozylem od nowa, przeczyscilem wszystko, sprawdzilem, kondensatory sa ok. Komp caly czas sie uruchamia na karcie ktora byla walnieta od poczatku czyli GeForce4200, co prawda wyswietla jakies dziwne paski, ale ta karta od poczatku byla walnieta. Problem w tym ze nie wiem co zrobic, czy odeslac plyte do serwisu? Boje sie wkladac jakokolwiek inna grafike do kompa zeby jej nie spieprzyc.