Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

pomocy jak podłaczyć zdemontowany zelmer 1026.5 meteor

profesore 10 May 2006 15:06 5330 5
    profesore
    Level 15  
    potrzebuje pomocy jak podłaczyć kabelki w odkurzaczu zelmer 1026.5 chyba meteor , rozłozyłem wymieniłem wirnik i bład bo myślałem ze złoże a tu zonk , zadużo kabelków i nie poznaczyłem , prosze o jakiś prosty sposób bo nie jestem elektrykiem
    profesore
    Level 15  
    fajnie ale cos jpg niewchodzi :( wrzuć jeszcze raz , he fajnie ze zwykły ale rozbierałem pierwszy raz :)
    i wszystko by grało ale z kondensatorka wychodzi 5 przewodów i nadodatek czarnych :(
  • Helpful post
    samsu100
    Level 23  
    Ten kondensatorek jest filtrem przelotowym. Z jednej strony wchodzą dwa przewody i mają przejście elektryczne na dwa z drugiej, zaś ten piąty jest przymocowany do metalowej części silnika. Krótko mówiąc bez tego elementu odkurzacz też będzie pracował, ale wprowadzi zakłócenia do innych odbiorników (radio, tv).

pozdr. AK
    profesore
    Level 15  
    fajnie wszsystko dzieki tylko jeszce mała podpowiedz co z 2 przewodami bo z turbiny ida 2 z uzwojenia i do szczotek po jednym i jak to łaczyć
  • Helpful post
    staszekf
    Level 33  
    Stojan to zewnetrzna częsć silnika na nim znajdują sie 2 uzwojenia, końcówki tych uzwojeńz jednej strony podłanczasz do szczotek druga strona uzwojeń jest podłączona do kondensatora do tych dwóch czarnych przewodów. Druga strona kondensatora to 3 przewody jeden to masa a2 czarne idą: jeden z nich do wyłacznika a drugi do zwijacza ,drugi przewód ze zwijacza idzie do wyłącznika i to wszystko. Powodzenia.