Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Relpol przekaźniki
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Oryginalny C.Z w mercedesie Vito. Problem-przeczytaj

11 Maj 2006 16:07 5010 9
  • Poziom 14  
    Witam serdecznie.
    Przyjechał do mnie kolega mercedesem Vito 98r, żebym mu pomógł coś z centralnym zamkiem. Ze względu że nie zakładam takich rzeczy a troszkę o tym wiem postanowiłem mu pomoc. Ale o poradę zapytam fachowców oczywiście na elektrodzie. Postaram sie opisać problem.
    Mianowicie centralny zamek, zamykany pilotem w składanym kluczyku. Po naciśnięciu tego guziczka co go wciska składany kluczyk nastepuje zamknięcie a nastepnie otwarcie. Co ciekawsze kiedy zrobie tak ze dwa razy czyli bedę wciskał ten guzik(otworzy sie i zamknie) i pózniej przytrzymam guziczek tak jak składam kluczyk to juz dziala prawidłowo i drzwi się zamykaja.
    Chciałem się teraz spytać szanownych forumowiczów czy ktoś miał juz taki przypadek lub po prostu wie jak to zrobić to bardzo proszę o porade. Liczę na Was.
    Dziękuję pozdrawiam
  • Relpol przekaźniki
  • Relpol przekaźniki
  • Poziom 14  
    No wielkie dzięki i ukłony w Twoją stronę za tak cenny materiał. Szukałem wcześniej ale nic takiego nie znalazłem.
    Tylko w tym "Witku" jest jeszcze taki problem że nie zamykają sie drzwi kierowcy. Ale przeczytałem że może być przecięty kabel. Chyba ze jeszcze cos komuś sie nasuwa na myśl to mile widziane.
    Dzięki wielkie pozdrawiam
  • Poziom 10  
    Witam serdecznie!
    Pozwolę sobie odświeżyć temat.

    Mój problem dotyczy MB Vito z 2003r (moduł sterowania pod schowkiem pasażera 4 kostki; sterowanie przyciskiem impulsowym koło lewarka, przez zamki drzwi wkładki klamki wew. oraz dwu przyciskowym pilotem z kluczem składanym wyglądającym na fabryczny).
    Autko przyjechało na drobne naprawy lakiernicze (rdza i jakiś dobry człowiek bawił się gwoździem) nie było żadnego dzwonu. Po malowaniu centralny nie działa, słychać jedynie przekaźnik w sterowniku. Okazało się że wszystkie silniczki w siłownikach są popalone. Wymieniłem na razie 2 siłowniki w drzwiach pasażera oraz klapie tylnej (tylko te były na miejscu reszta zamówiona).
    PROBLEM:
    Przy zamykaniu przyciskiem pilota bądź kluczykiem w drzwiach pasażera zamki zamykają się i otwierają, po ponownym naciśnięciu pilota jest zamknięcie, otwarcie i zamknięcie. Otwieranie pilotem jest OK.
    Przy zamykaniu i otwieraniu przyciskiem koło lewarka wszystko jak najbardziej prawidłowo.
    SPRAWDZIŁEM:
    --wszystkie przewody do siłowników (meldujące żółty z czarnym i zielony z czarnym, wykonawcze czarne biało czerwone, niebiesko czerwone) są ok bez zwarć przebić posiadają przejście
    --w zamontowanych (tych co mam) siłownikach zamki są przesmarowane, mikrowyłączniki sprawne,ten sam problem jest gdy wpięty jest tylko jeden siłownik zamontowany na zamku zdemontowanym z drzwi
    --wyłączniki krańcowe drzwi ok (sprawdzam na zdemontowanych) na przewodach do krańcówki czysto (nie ma masy).
    PYTANIA:
    Czy ktoś spotkał się z taką usterką i mógłby mi coś poradzić?
    Czy usterka może być spowodowana małą ilością podpiętych siłowników, małe obciążenie (mam tylko 2 sprawne)?
    Czy na przycisku włączania central zamka obok lewarka powinna migać czerwona trójkątna kontrolka (czy to może sygnalizacja usterki)?
    Czy możliwe jest aby problem dotyczył jakiegoś błędu który należy skasować testerem diagnostycznym bądź w inny sposób?
    Co mogło spowodować pierwszą usterkę - popalić wszystkie siłowniki (jeden padł i wykończył resztę czy coś innego)?

    Z góry dziękuję za wszelakie sugestie.
    pozdrawiam
  • Użytkownik obserwowany
    Spawałeś blacharkę?
  • Poziom 10  
    progi i nadkola migomatem
  • Użytkownik obserwowany
    No widzisz , sam sobie odpowiedziałeś.
  • Poziom 10  
    Przy spawaniu klema chyba była zdjęta ale pewien nie jestem.
    Czyli co moduł do wymiany czy da sie go jakoś zreanimować?
  • Spec od Mercedesów
    pkaczka6 napisał:
    Wymieniłem na razie 2 siłowniki w drzwiach pasażera oraz klapie tylnej (tylko te były na miejscu reszta zamówiona).

    Brak jest sygnałów o prawidłowym zamknięciu pozostałych drzwi (bo nie ma siłowników)
    Dlatego odbija.
  • Poziom 10  
    Bardzo dziękuję za porady.
    Problem rozwiązało jak powiedział kolega Gerri dołożenie brakujących siłowników.
    pozdrawiam