Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Zbyt bogata mieszanka - Ford Mondeo

Maciej_OLS 12 May 2006 17:08 10387 11
Tespol
  • #1
    Maciej_OLS
    Level 14  
    Analiza spalin wykazała zbyt bogatą mieszankę
    Silnik pracuje nieprawidłowo na wolnych obrotach, trzęsie się i wypada zapłon. Do tej pory wymieniłem:

    -świece
    -przewody
    -cewkę
    -sondę lambda
    -czujnik temperatury
    -czyszczony był przepływomierz powietrza
    -resetowany komputer

    i nic, usterka jest nadal.
    Co jeszcze ma wpływ na skład mieszanki ?

    Ford Mondeo 2,0 16V 98r
  • Tespol
  • #2
    szogun0
    VAG group specialist
    Może sprawdź wtryskiwacze, mogą lać.
    Ostatnio ze znajomym mieliśmy Fusion z silnikiem zetec gdzie na jednym cylindrze nie było iskry, ale multimetrem nie szło wykryć uszkodzenia cewki. Oporność była ok. Dodam, że drugi cylinder zasilany z tego samego uzwojenia działał prawidłowo. tyle, że wtedy ten jeden cylinder wogóle nie pracował.
  • Tespol
  • #3
    zimek81
    Level 15  
    Tylko sie zapytam czy jest sprezanie ? Czy swiece wszystkie sa czarne, czy tylko niektore ?

    Pozdrawiam.
  • #4
    Maciej_OLS
    Level 14  
    Wtryskiwacze sprawdzane, są w porządku.
    A co do świec, to jedna jest ciemniejsza niż pozostałe, ta na drugim cylindrze.
  • #5
    User removed account
    User removed account  
  • #6
    Maciej_OLS
    Level 14  
    Zdecydowałem się pojechać w końcu do Autoryzowanego Serwisu Forda i
    poprosiłem o dokonanie analizy spalin i usunięcie problemu złej mieszanki.

    Po prawie 2 godzinach czekania przyszedł doradca serwisowy i powiedział że oni nie wiedzą co jest przyczyną i że może to wina katalizatora.
    Trzepnąłem drzwiami i wyszedłem.

    Test komputerowy (WDS) nie pokazał żadnych błędów.
    Analiza spalin wygląda następująco:
    CO2 % 14.13
    HC ppm 211
    02 % 1.22
    C0 % 0.576
    C0cor % 0.59
    Lambda 1.031

    Czy te wyniki świadczą o ubogiej czy bogatej mieszance ( bo sam już zgłupiałem)?
  • #7
    carinus
    Level 16  
    Moze raczej o problemach z dopaleniem paliwa do konca.Wymieniles juz prawie wszystko co mozliwe i nadal jest troche za duzo weglowodorow.Zaplon byl sprawdzany?
  • #8
    User removed account
    User removed account  
  • #9
    carinus
    Level 16  
    elektrit wrote:
    CO w normie,CO2 w normie,poziom HC nie powinien przekraczać 300ppm,co ty chcesz od tej mieszanki?


    Kolega twierdzi ze jest mieszanka za bogata a spaliny w normie,wiec jak to jest?.Ktos mi kiedys tlumaczyl ze HC powinny sie krecic w okolicy 100(chyba ze ten typ tak ma).Moze lekkie przyspieszenie zaplonu poprawi troche dopalenie paliwa.Warto sprawdzic jednak cisnienia na cylindrach jak radził moj sąsiad mechanik (szczegolnie ten drugi z okopconą swiecą),roznie to bywa.
  • #10
    Maciej_OLS
    Level 14  
    carinus wrote:
    Moze raczej o problemach z dopaleniem paliwa do konca.Wymieniles juz prawie wszystko co mozliwe i nadal jest troche za duzo weglowodorow.Zaplon byl sprawdzany?


    Krótko mówiąc: Silnik pracuje nieprawidłowo na wolnych obrotach, trzęsie się i wypada zapłon. Dlatego szukam przyczyny.

    Dodano po 3 [minuty]:

    elektrit wrote:
    CO w normie,CO2 w normie,poziom HC nie powinien przekraczać 300ppm,co ty chcesz od tej mieszanki?


    Silnik pracuje nieprawidłowo na wolnych obrotach, trzęsie się i wypada zapłon.
  • #11
    gafran
    Level 1  
    witam
    mam bardzo podobny objaw.
    ford mondeo kombi 2.o l benzyna 16 zaworów ZETEC. prod.1998 rok -bez gazu
    autu kupione 2 m-ce temu. przebieg 180 tys.zrobiony przegląd .rozrząd.filtry oleje. zrobiłem 3 tysiące i nagle utrata mocy.słyszalna zła praca silnika.
    sprawdziłem świece-jedna mocno wypalona .wymieniłem na 4 nowe/sprawdzone/.nic sie nie zmieniło.po obejrzeniu świec- jedna /druga z lewej/ jest czyściutka .brak iskry tylko na tej jednej.
    przewody sprawdzone.
    wiem że najpierw powinienem dac na komputer-ale ta impreza w fordzie na dzień dobry to 2 stówki. jakim tropem mogę sam wyeliminować jakiś błachy powód.
    paliwo lane to 98. prawdopodobnie poprzedni właściciel jeżdził na 95.
    dlatego ten wpis w tym wątku. czy to może być ten powód?
    z góry dzięki za rozsądne podpowiedzi.:cry:
  • #12
    Maciej_OLS
    Level 14  
    Temat zakończony ponieważ sprzedałem samochód !