logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy programator Polar Rosa2 pasuje do pralki Diana P565E po uszkodzeniu oryginału?

ludkis 13 Maj 2006 13:59 2532 7
REKLAMA
  • #1 2620963
    ludkis
    Poziom 11  
    Czy ktoś się orientuje, czy do diany p565e pasuje programator od Polar Rosa2 ??
    Moja mama na chamca przekręciła pokrętło programatora podczas pracy i przestał się obracać...

Mam programator od rosy i nie wiem, czy brać się za rozkręcanie, czy nie...

Dzięki z góry.

Ludkis
  • REKLAMA
  • #2 2620989
    robsone
    Poziom 13  
    Ocena: 28
    Witam.
    Tam są dwa różne programatory.
    W Dianie jest programator P790 zaś w Rosie P124.
    Tak prawdę mówiąc to dobry mechanik z dwóch na pewno by zrobił jeden , a myślę że i ten Dianowski by naprawił.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 2621003
    ludkis
    Poziom 11  
    dzięki za info. Zobaczymy, czy jestem dobrym mechanikiem ;o)
  • #4 2621016
    PS 663S BIO
    Poziom 31  
    Ocena: 189
    Przejrzyj posty w archiwum, sporo do czytania i oglądania. Ja podpowiem tyko tyle: zwróć uwagę na czarny (lub biały w zależności od wykonania) popychacz bębna krzywkowego w programatorze. No i ten silnik programatora do sprawdzenia -to jest naważniejsze.
  • #5 2621915
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #6 2621942
    ludkis
    Poziom 11  
    nie bez przesady... pokrętło jest dobre. Jak co to mam dobry programator od Rosy. Jest tam kilka części, które mogą się przydać.

Dzięki za rady.
  • #7 2622100
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #8 2623109
    ludkis
    Poziom 11  
    Dziadostwo kalwaryjskie...
    Siedziałem do 00:30 z tym zakichanym programatorem, i chyba nic nie zdziałałem. Nie mam pojęcia co jest.
    Rozebrałem programator. Obejrzałem każdy element. Nic nie było połamane. Silniczek działa... wszystko wygląda ok. Potem jednak zachciało mi się zajrzeć w to magiczne miejsce z kółeczkami zębatymi, i wszystko mi się rozsypało. Poddałem się i wymieniłem cały ten element z programatora, który miałem. Zmontowałem wszystko i ... kicha. Stoi jak wryty. Dokładnie tak samo jak miałem przed całym dziubaniem. Programator pyka wydaje przeróżne odgłosy, dokładnie takie jakie wydawał przed awarią, oprócz tego magicznego klik, przy przesuwaniu, bo się po prostu nie przesuwa...

koniec świata...

ps Powoli zaczynam się zastanawiać, czy czasami nie jest uszkodzone co innego a ja się do tego programatora doczepiłem...

Podsumowanie tematu

✨ Programatory w pralkach Diana P565E i Polar Rosa2 są różne – w Dianie stosowany jest programator P790 (lub 790A), natomiast w Polar Rosa2 model P124. Wymiana programatora z Rosy do Diany nie jest bezpośrednio możliwa, ale z odpowiednią wiedzą i umiejętnościami mechanika można próbować regeneracji lub modyfikacji elementów. Kluczowe komponenty do sprawdzenia to popychacz bębna krzywkowego (czarny lub biały) oraz silnik programatora. Pokrętło programatora powinno być nienaruszone. Regeneracja wymaga rozebrania i ewentualnej wymiany uszkodzonych części, jednak nawet po wymianie elementów z programatora Rosy problem z przesuwaniem się mechanizmu może pozostać, co sugeruje możliwe uszkodzenie innych części pralki. Warto poszukać instrukcji i porad dotyczących regeneracji programatorów w archiwach serwisowych, np. na Elektroda.pl.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA