Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

HDD - nie można zainstalować systemu

Arkadius3 14 Maj 2006 20:07 1804 18
  • #1 14 Maj 2006 20:07
    Arkadius3
    Poziom 16  

    Witam. Mam dysk WD 30,7Gb kiedyś chodził ale zgubił partycje i od tego czasu nie moge zainstalować ani Windy ani Linuxa pliki da się na nim przechowywać. A mianowicie podczas próby instalacji Windy XP zresztą podobnie i w przypadku linuxa. Robie sobie partycje leci formacik i instalator kopiuje pliki komp się restartuje i powinien się uruchomić juz instalator "graficzny" ale jest komunikat nie można zainstalowac systemu, brak pliku. Próbowałem już z różnymi wersjami XP, Linuxa i zawsze jest to samo tak jakby po wyłaczeniu gubił jakieś pliki. Ale gdy wżuce na niego jakieś pliki kompa wyłączam właczam i wszystko jest tak jak powinno być. Da sie jeszcze jakoś ten HDD odratować zeby można system zainstalować?

    0 18
  • #2 14 Maj 2006 20:11
    2852

    Poziom 17  

    Witam
    Przede wszystkim zacząłbym od sprawdzenie stanu technicznego dysku programami diagnostycznymi ze strony producenta, wtedy wyjaśni sie pewnie wiele rzeczy.
    Pozdrawiam

    0
  • #3 14 Maj 2006 20:17
    beatacc
    Poziom 22  

    Ściągnić ze strony producenta narzędzia i spróbuj najpierw przeprowadzić diagnostyke tego dysku - bedziesz wiedział co sie z nim dzieje. Później spróbuj go wyzerować, a następnie załóż partycje i zrób format. Być może po tych manewrach uda sie system zainstalować.
    Możesz jeszcze dla pewności wymienić taśmę łączącą dysk ze sterownikiem.


    Serdeczne pozdrówki - Beata

    0
  • #4 14 Maj 2006 20:31
    Figi
    Poziom 37  

    Jeszcze krótkie pytanie: partycja aktywna jest na nim ustawiona?

    0
  • #5 14 Maj 2006 23:17
    Rekalia
    Poziom 2  

    Możesz go potraktować programem HDD Regenerator, powinno pomóc

    0
  • #6 14 Maj 2006 23:30
    ESP
    Poziom 15  

    MBR leży :)
    Tablica partycji siadła lub ma "syf" chociaz format powinien to usunac.
    Pokombinuj sobie sprawdzonymi programami do czyszczenia, przegladania sekcji MBR i zwroc uwage na akrtwnosc partycji, to co kolega wyzej napisal.

    0
  • #7 15 Maj 2006 12:29
    bubu321
    Poziom 24  

    jeszcze jest inna metoda, wgrywamy windowsa za pomoc imagu np. z Ghosta.
    jest tylko problem jeli nie robilimy nigdy imagu na ten komputer.
    na dysku masz uszkodzone moduly w przestrzeni SA, to zwykla bolaczka dyskow WDC.

    0
  • #8 16 Maj 2006 07:10
    BIGOLSEN
    Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych

    Arkadius3 napisał:
    Witam. Mam dysk WD 30,7Gb kiedyś chodził ale zgubił partycje i od tego czasu nie moge zainstalować ani Windy ani Linuxa pliki da się na nim przechowywać. A mianowicie podczas próby instalacji Windy XP zresztą podobnie i w przypadku linuxa. Robie sobie partycje leci formacik i instalator kopiuje pliki komputer się restartuje i powinien się uruchomić juz instalator "graficzny" ale jest komunikat nie można zainstalowac systemu, brak pliku. Próbowałem już z różnymi wersjami XP, Linuxa i zawsze jest to samo tak jakby po wyłaczeniu gubił jakieś pliki. Ale gdy wżuce na niego jakieś pliki komputera wyłączam właczam i wszystko jest tak jak powinno być. Da sie jeszcze jakoś ten HDD odratować zeby można system zainstalować?


    Z tekstu wnioskuję , że nie wykonałeś pełnego formatu , lecz szybki . Usunąłeś tylko zawartość z powierzchni . Wykonaj pełny format dysku , jeśli oczywiście to ci się uda . Jeśli nie wykona formatu , to wypróbuj Zerowanie i REEMAP w Victorii , lub MHDD . Możesz też użyć firmowego WDCLEAR do wyzerowania . Zwróciłbym też uwagę na pamięć operacyjną - może być uszkodzona . Tyle możesz przecież wykonać w warunkach domowych . Możesz też wypróbować zainstalować system na ten dysk , na innym komputerze . Tak jak napisał kolega bubu321 , dyski WD mają tę przykrą przypadłość , że nagminnie uszkadzają im się moduły SA . Ale to czego dyski innych firm nie potrafią , to pracować nadal z tymi uszkodzonymi modułami i to dość poprawnie . Gdyby jednak po pełnym formatowaniu , zerowaniu i reemap-ie , nie chciał pracować normalnie , to już tylko naprawa modułów może go postawić na nogi .
    Pozostaje jeszcze możliwość uszkodzeń mechanicznych , których nie wykluczam . A które to mogą powodować przegrzewanie się dysku już po krótkim czasie i takie objawy jak gubienie danych .
    Pozdrawiam .

    0
  • #9 16 Maj 2006 17:30
    Wiliams Mikołów
    Poziom 10  

    Ja mam inny problem. Nie mogę zainstalować Windowsa XP, bo przy instalacji PC sam się wyłącza. Poprzednio jednak posiadałem ten system i wszystko było OK. Z trudem zainstalowałem Windowsa 98, ale występują problemy, np. po włożeniu płyty ze sterownikami komputer samoczynnie się wyłącza. To samo dzieje się przy uruchomieniu np. EVEREST Ultimate Edition. Komputer wiesza się także po wyjściu do Windowsa, np. z gry.

    0
  • #10 16 Maj 2006 17:34
    Figi
    Poziom 37  

    Kolego Wiliams Mikołów... Poprosimy pełną konfigurację komputera z uwzględnieniem zasilacza. Zmierz napięcia zasilacza pod obciążeniem, bo wygląda na to, że to jego wina.

    0
  • #11 16 Maj 2006 17:39
    mcarpenter
    Poziom 12  

    Może masz uszkodzony wiatrak procesora - podobne objawy mogą powstać przy przegrzewaniu procesora. Podaj coś bliżej na temat hardwaru.

    0
  • #12 16 Maj 2006 17:42
    jomek78
    Poziom 24  

    A ja bym prosił o podanie ustawień w BIOS-ie.pozdrawiam.joman

    0
  • #13 16 Maj 2006 17:48
    Wiliams Mikołów
    Poziom 10  

    Nie bardzo mam pojęcie o tym o czym piszecie. Może jakieś bliższe info. Pozatym od początku jak go kupiłem (PC) to wyłączał mi się po pierwszym uruchomieniu.

    0
  • #14 16 Maj 2006 17:50
    Arkadius3
    Poziom 16  

    Użyłem jakiegoś DOS'owskiego progsa do resetu tego co tam pisaliście :) instalator Windy się odpalił się wszystko instalowało ale się zwiesił przy konfiguracji sieci nie wiem czemu :/ będe jeszcze próbował

    0
  • #15 16 Maj 2006 18:26
    Figi
    Poziom 37  

    Arkadius3 napisał:
    Użyłem jakiegoś DOS'owskiego progsa do resetu tego co tam pisaliście :)[...]
    Przytoczonych zostało wiele nazw programów, więc jeśli chcesz naszej pomocy to pisz konkretniej. Pytań i propozycji rozwiązania problemu było wiele, a Ty na większość z nich nie raczyłeś nawet odpowiedzieć.

    Wiliams Mikołów napisał:
    Nie bardzo mam pojęcie o tym o czym piszecie. Może jakieś bliższe info. Pozatym od początku jak go kupiłem (PC) to wyłączał mi się po pierwszym uruchomieniu.
    Zacznij od podania konfiguracji komputera. Tyle chyba umiesz zrobić.
    Jak się mierzy napięcia zasilacza masz opisane tutaj.

    0
  • #16 16 Maj 2006 18:48
    Arkadius3
    Poziom 16  

    Figi - użyłem programu firmowego WD reset pomógł i system się zainstalował :) dzięki za pomoc pozdrawiam

    0
  • #17 17 Maj 2006 10:06
    Wiliams Mikołów
    Poziom 10  

    Figi napisał:
    Kolego Wiliams Mikołów... z uwzględnieniem zasilacza..


    Niestety nie mam do niego bezpośredniego dostępu(plomby) chyba ,że można to gdzieś sprawdzić w BIOS-e albo za pośrednictwem jakiegoś programu?

    Figi napisał:
    ".....Zacznij od podania konfiguracji komputera. Tyle chyba umiesz zrobić.
    Jak się mierzy napięcia zasilacza masz opisane tutaj....."

    Płyta główna :P4MAM2-V /MSI
    Procesor:CELERON 3.06GHz 256c"345"FSB:533MHz S.478 PRESCOT
    Pamięć:512 MB DDR PC 400
    Karta graficzna :128MB RADEON 9250 TV

    Na podanym przez Ciebie linku mam stronę z błędami .Może jakiś inny?

    0
  • #18 17 Maj 2006 12:36
    Figi
    Poziom 37  

    Wiliams Mikołów napisał:
    [...]Na podanym przez Ciebie linku mam stronę z błędami .Może jakiś inny?
    Faktycznie. Akurat mają awarię :? Mógłby sam kolega poszukać, gdyby tylko chciał...
    http://zenfist.pl/pelen.php?id=40
    http://forum.dzikie.net/index.php?action=show_temat&id=17691
    Jeśli są plomby na obudowie to z pomiarów nici. Z drugiej jednak strony plomby oznaczają gwarancję, a to oznacza, że ktoś jest odpowiedzialny za to, żeby Twój komputer działał. Może lepiej oddać do serwisu? Bez otwierania obudowy możesz samodzielnie sprawdzić jedynie pamięć i dysk w poszukiwaniu wirusów.

    0
  • #19 18 Maj 2006 08:04
    BIGOLSEN
    Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych

    jomek78 napisał:
    A ja bym prosił o podanie ustawień w BIOS-ie.pozdrawiam.joman


    Jak myslisz , skąd mogę się dowiedzieć o co ci tak naprawdę chodzi ? Jaki bios , płyta , jej wersja , model , producent itd. itp. ???
    Jeśli szukasz porównań , to zairzyj na "Tweak.pl" : http://forum.purepc.pl/
    Tam odszukaj swoją płytę główną i czytaj , szukaj aż znajdziesz odpowiedź . W takich wypadkach jak twój nie ma gotowców na ustawienia biosu , bo każdy ma inną konfigurację komputera i różne ustawienia w biosie . Mam nadzieję , że moderatorzy mi wybaczą reklamę innego forum . Jest to tez nowy adres tego forum po zmianie serwera .
    Pozdrawiam .

    0