logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kopiarka Konica Minolta DI2011 - toner brudzi kartki po wymianie developera

jarek31 15 Maj 2006 12:13 2424 11
REKLAMA
  • #1 2627052
    jarek31
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    Mam w/w kopiarke w ktorej po wymianie developera(org) i bębna ,(toner org) maszyna pyli- a dokladnie chodzi o to za pod walkiem transferowym na tej metalowej oslonce zbiera sie toner i i brudzi poczatek kartki.
    Pozatym cala reszta kopi jest ok (tlo białe, nasysenie czerni ok).
    Objaw taki pojawił sie zaraz po zainicjowaniu developera przy pierwszym tascie jeszcze na sucho bez tonera- takze wykluczam za winny jest toner.
    Developer zainicjowała raczej dobze i ustawiła sie na 148.
    Ja juz niemam sił wiec jezeli ktos ma jakieś sugestie to proszę o pomoc tym bardziej ze niemam zbyt duzego doświadczenia z tymi maszynami.
    ---------szacunek-----------
    Kopiarka po dokładnej konserwacji.
  • REKLAMA
  • #2 2627929
    marek216
    Poziom 43  
    Ocena: 932
    wymieniłeś developer i bęben - a listwa ?
  • #3 2628015
    jarek31
    Poziom 14  
    Listwa jak najbardziej wymieniona.
    Zauwazylem tez ze z jednej strony gdzie zbiera sie więcej tego tonera-po przepolowieniu zespołu przykleja sie cienka warstwa developera do bębna- na starym bebnie sytuacja jest podobna.
    Masa jest ok, dystanse zamieniałem stronami i nic, zmniejszyłem odrobine szczeline ale dalej bez zmian.
  • REKLAMA
  • #4 2628398
    copyman
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 834
    Stawiam na dystanse. Warto czasem sięgnąć po KATUNowski kit z dystansami w komplecie. Zawsze możesz podregulować ATDC ręcznie i zobaczyc co będzie na obniżonym dozowaniu.

C.
  • #5 2628555
    serwek
    Poziom 26  
    Ocena: 261
    Czy przypadkiem ADTC nie powinno ustawić się na wartość wyjściową ok "155" ?.
    A "149" to nawet, chyba za zbyt niska zawartość toneru w developerze.
    Sprawdż czy (plastikowy) dystans - ale przy transwerze, nie jest pęknięty.
    Pozdro :)
  • REKLAMA
  • #6 2631418
    jarek31
    Poziom 14  
    Dystanse od transferu są całe. Znalazłem dwie czarne zębatki od odprowadzania toneru w których osie były poukręcane przykleiłem i zobaczymy jutro jak poskładam.
    Powiedzcie mi jeszcze co to jest ten czarny element (PWB-R2 HV-10S-300MJ) który jest miedzy masą a tą metalowa blacha pod transferem.Czy to jakiś kondensator, czy tez cos innego - a jezeli tak to czy powinno pokazywac "to" przejscie albo jakąs rezystancję.
    -------- z góry dzieki------

Dodano po 2 [godziny] 10 [minuty]:

poskładałem dzisiaj i d..... dalej syfi > Temat dalej aktualny.Czekam na sugestie.
  • REKLAMA
  • #7 2632519
    copyman
    Myślę że chodzi Ci o warystor , ale to niemal nieprawdopodobne...

C.
  • #8 2632584
    grzegorzw
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    W starszych Minoltach, blachy po których przesuwała się karta, które znajdowały się obok elektrody, transferowej, były połączone z masą przez warystor właśnie. Chodziło o odprowadzanie ładunku powstającego wskutek ocierania się papieru, bezpośrednie natomiast zwarcie masą mogło powodować przebicie między elektrodą a masą przt wilgotnym papierze. Tak więc prawdopodobne że warystor.
  • #9 2634599
    jarek31
    Poziom 14  
    Chodzi mi o to ze u mnie ten warystorek nie wykazuje zadnej rezystancji(uszkodzony?)czy moze zaczyna przewodzic dopiero z chwilą pobania napiecia.
  • #10 2636180
    copyman
    Myślę że nie ma on nic do rzeczy. On spełnia swoje zadanie przy "troszkę" wyższym potencjale...

C.
  • #11 2640200
    Drzeń Rafał
    Poziom 22  
    Ocena: 100
    Witam

Obejrz dokładnie folijki te co strzałkami zaznaczyłem. Pozdrawiam
    Załączniki:
    • Kopiarka Konica Minolta DI2011 - toner brudzi kartki po wymianie developera DEV.JPG (45.65 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #12 2675887
    jarek31
    Poziom 14  
    Problem rozwiązany---nie uwieżycie ale przyczyną była elektroda ładująca, załatwiłem nową z innej maszyny i hula aż miło "jaka ulga bo juz miałem jej dość"

Dzięki za wszystkie cenne sugestie.
    ----------pozdrawiam------

Podsumowanie tematu

✨ W kopiarkę Konica Minolta DI2011 po wymianie oryginalnego developera, bębna i tonera pojawił się problem z zabrudzeniem początku kartki tonerem, który zbiera się na metalowej osłonie pod wałkiem transferowym. Problem wystąpił już przy inicjacji developera na sucho, co wyklucza wadę tonera. Wymieniono również listwę, sprawdzono masę, dystanse i szczeliny, jednak problem pozostał. Dyskusja dotyczyła także elementu PWB-R2 HV-10S-300MJ, który okazał się warystorem odprowadzającym ładunki statyczne, jednak nie był przyczyną usterki. Ostatecznie przyczyną zabrudzeń okazała się uszkodzona elektroda ładująca, którą wymieniono na nową z innej maszyny, co rozwiązało problem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA