Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Nieczysty dźwięk - wina karty dźwiękowej, kabli...

ZAJCU 15 May 2006 23:00 5829 18
Renex
    ZAJCU
    Level 11  
    Posiadam natępujacy sprzęt grający: http://www.sony.pl/view/ShowProduct.action?product=MHC-RG444S&site=odw_pl_PL&pageType=Overview&category=HFS+CD+Music+System oczywiście podłączony do komputera, lecz niestety fabrycznie mam karte dzwiękową zintegrowaną na płycie głównej, i jest ona (chyba) za słaba ponieważ sprzęt gra nieczysto zawaszcza gdy chce poslychać muzyki troche głośniej, (subwoofer buczy i wszystkie dzwięki sie zlewają) czy to wina karty, czy może słabego kabla ktory łaczy wieże z komputerem a może jest jakiś inny powód o którym nie mam pojęcia??? Proszę o pomoc.
  • Renex
    Duch__
    Level 31  
    Po pierwsze sprawdź czy masz mase na kompie i w wieży (czy masz podłączone do kontaktu z bolcem oba sprzęty). Kabel łaczący wieże z kompem sam robiłeś czy kupny??
  • Renex
    paker_bor
    Level 22  
    mysle że sygnał jest przesterowany w komputerze, ewentualnie może to być coś z kablem (szczególnie gdy to samoróbka) ale nawet jak kupisz w sklepie to moze byc bubel, jednak najprawdopodobniejsze jest to że ta wieża która posiadasz przy Twoim "głosniejszym słuchaniu" na takie duże zniekrztałcenia...
    Tremolo
    Level 43  
    wieża ma z dwustruczterdziestoma watami może dwie pierwsze cyfry zbieżne.. Wieże, wyszły z mody.

przesadziłem Subwoofer ma jakies 70 Watow i z 30 W/kanał co i tak jest niezłe. No ale taką moc łatwo przesterowac.

Mam karte integre i chodzi pod sprzetem estradowym, tak samo jak pod zwykłym starym wzmacniaczem.
    ZAJCU
    Level 11  
    Kabel kupiłem!!!
    Ale to jest taki jeden z tańszych dalem za niego 2zł za 5 metrow (jest to kabel jack 3,5 - 2 wtyki RCA (chinch))!!! Wieza stoi daleko od kompa i troche drogie sa take lepsze kable o odpowiedniej długosci. Ale jezeli to napewno wina kabla to go wymienie. A wieza nie jest taka zła i jest ogromna rożnica gdy odtwarzam muzyke z płyty a muzyke z kompa... :(
    paker_bor
    Level 22  
    ZAJCU wrote:
    (...) jest ogromna rożnica gdy odtwarzam muzyke z płyty a muzyke z komputera... :(

hmmm spróbuj podłączyć jakies inne urzadzenia tym kablem wtedy bedziesz mógł wyeliminowac jakas opcje, albo komputer pod inne urzadzenie podłacz, musisz poszukac...
    trebles
    Level 12  
    witam .na moje oko to nie kabel, morze podłączyłes wierze do gniazda phono o ile wierza je posiada . mam podpiety komputer pod .preamp pioniera +koncówke uher +alton80 .i tez nie jestem z jakosci dzwieku zadowolony .wydaje mi sie ze media player gra czyściej od winampa .basu niema wcale tylko jakies dokuczliwe buczenie .nawet niewiem jaką mam karte bo sie na komputerach nierozumie ,ale zwykłe dvd grundika podpiete do zestawu gra przepięknie .dzwiek z kompa wydaje mi sie jakby za bardzo, przesadnie upiekszony ,.niektórzy podpinaja jeszcze korektor .

Dodano po 3 [minuty]:

do kolegi duch . co ma bolec , uziemienie w gniazdku do jakosci dzwieku
    polgre
    Level 13  
    Witam, proponuję do obudowy komputra i obudowy wzmacniacza ( tutaj całego sprzętu) podłączyć przewód ochronny PE z trójprzewodowej instalacji elektrycznej ( inaczej mówiąc uziemić oba sprzęty), jeżeli instalacja jest starego typu to przewodzik taki można podłączyć do np.: grzejnika :)
    Kry_H
    Level 20  
    Quote:
    do kolegi duch . co ma bolec , uziemienie w gniazdku do jakosci dzwieku

Ma bardzo wiele!!! Jeżeli nie będziesz miał uziemionego komputera to możesz się spodziewać róznych cudów związanych z dźwiękiem, szczególnie kiedy trzeba go przesłać na kilka metrów.
    ZAJCU
    Level 11  
    Komputer ma uzimienie! Ale wieza nie. Nie mam pojecia jak ja uziemic! Podłączałem krotszy kabel i nic nie dalo! I nie mam mozliwosci podlaczenia pod inny sprzet ponieważ takowego nie posiadam :( A kabel jest podlaczony do takiego wejscia (3 RCA jedno do video a dwa pozostałe to audio L, R mam podłączone tylko audio) mozna rownież w to wejście podłaczyc PS2 z ktorego muzyka gra zdecydowanie lepiej. Wejście jest widoczne po wpisaniu nazwy modelu (MHC-RG444S) w wyszukiwarce grafiki google nie wiem czy to cos komuś da ale podaje tą informacje (troche w akcie desperacji bo nic nie pomaga).
  • Helpful post
    polgre
    Level 13  
    przykręć kabelek uziemienia do obydowy wieży (pod wkręcik mocyjący blache obudowy) tylko oczyść zeby dotykał gołej blachy. Miałem u siebie podobny przypadek komp z kartą soudblaster 1024 i średniej jakości wzmacniacz technics sa-gx390, niestety w mieszkaniu była stara dwu przewodowa instalacja elektryczna i kabel uziemienienia podłączyłem do kaloryfera. Wszystkie niepożądane dzwięki tj: piski, trzaski, szumy i inne znikneły. Sprawdzałem też łącząc kabelek do bolca w gniadzku (przy dwuprzewodowej instalcji) poprawa też była słyszalne ale lepiej jest z grzjnikiem :))
    trebles
    Level 12  
    nie przykrecaj zadnego uziemienia do obudowy bo nic ci to nieda . widziales kiedys domowe urzadzenie grajace , wzmacniacz , wierza , cd , czy inne decki .żeby miały uziemienie na wtyczce .napisz dokładnie jak nieczysty jest ten dzwięk .czy to charczenie ,czy zamulony jak ze starego kasprzaka.czy jak podgłosisz pojawia sie jakiś przydzwiek , buczenie ,pisk . moze na poczatek sprubój sciagnac jakis inny program do odtwarzania muzyki .morze gniazdo we wierzy jest za blisko transformatora zasilajacego .juz wczesniej napisalem ze komputer plus wzmacniacz to pomyłka . to tak jakby dwa korektory podpioł jeden przez drugi .dzwięk jest przesadnie czysty i sie gryzie . co innego koncówka .( wypowiedz troche nie fachowa sorki zewsi jestem)
    polgre
    Level 13  
    Jeszcze raz, tym razem wspomagając sie literaturą fachową :))

W układach elektronicznych zawsze mamy do czynienia z zakłóceniami lub szumami. Większość szumów/zakłóceń spowodowana jest zjawiskiem przepływu prądu. Przyczyną powstawania zakłóceń może być także „przemieszczanie się przewodu” powodujące zmianę strumienia indukcji magnetycznej przenikającego przez pewien obwód, co zgodnie z prawem Faradaya prowadzi do powstawania siły elektromotorycznej zakłóceń. Dodatkowe zakłócenia wnosi tutaj efekt tryboelektryczny, polegający na indukowaniu w układzie napięcia dochodzącego do kilkuset miliwoltów, wywołanego przez odkształcanie dielektryka - na przykład w silnie zaginanym kablu. Eliminacja tego źródła zakłóceń polega na takim ułożeniu przewodu, by jego ruch był jak najmniejszy oraz na eliminacji pętli uziemienia.
    Wiele zakłóceń jest przekazywanych przez obwody zasilające, w przypadku, gdy z jednego źródła zasilane są dwa urządzenia. Ze względu na wspólną dla obydwu odbiorników impedancję przewodów zasilających zmiany prądu pobieranego przez układ A będą powodowały zmiany napięcia zasilania układu B i odwrotnie. Sprzężenie układów może nastąpić tu w wyniku istnienia wspólnej impedancji uziemienia. Dlatego zalecane jest, by niezależnie uziemiać układy (tak zwaną czystą masą, według przepisów przewód PE w instalachjach typu TN-S).
    Zakłócenia rozprzestrzeniają się za pośrednictwem: pola elektrycznego, pola magnetycznego, sprzężenia galwanicznego lub też przez promieniowanie elektromagnetyczne.

A teraz kilka słów o zapobieganiu:
    - Należy stosować kable z podwójnym oplotem lub kable z ekranami z folii. W wielu wypadkach wystarczająco skuteczne jest ekranowanie częściowe, które spotyka się jako uziemioną warstwę w wiązce przewodów, gdzie uziemienie co drugiej nitki zmniejsza wzajemne „przesłuchy” miedzy nitkami gorącymi".
    - Należy starać się separować silnie zakłócające kable energetyczne od przewodów sygnałowych. Zastosowanie do przesyłania sygnałów kabla współosiowego z jak najkrótszymi wyprowadzeniami na końcach powoduje istotne zmniejszenie powierzchni pętli w stosunku do dwu luźnych przewodów.
    - Należy stosować kable z gęstym, podwójnym oplotem lub z ekranem z folii. Przy stosowaniu przewodów dwużyłowych skutecznie przeciwdziała się powstawaniu sprzężenia magnetycznego przez ich wzajemne skręcanie (kable głośnikowe).
    - W wypadku przesyłania sygnałów dużej częstotliwości pasożytnicza pętla uziemienia może powstać nawet na skutek przenikania sygnałów z ekranu do podłoża przez pojemność pasożytniczą.
    - Należy unikać prowadzenia sygnałów długimi przewodami. Można też w takim wypadku rozważyć metodę zamiany sygnału analogowego na cyfrowy ( o ile to mozliwe).

pozdrawiam
    ZAJCU
    Level 11  
    Nie ma ani pożądnego basu ani wyraźnych wysokich!!! Po prostu nie da sie słuchać! Zmieniłam program na jetaudio i jest różnica ale nie wiem czy na lepsze. A muzyki typu metal czy rock to w ogóle nie da sie słuchać (głośno) bo nie moza nic usłyszeć (nawet słów!!!) poza dziwnym buczeniem basu! Chyba zaczne nagrywac piosenki na płyty CD bo juz nie moge wytrzyamc z tym dzwiekiem!!!
    trebles
    Level 12  
    witam . a próbowałes coś przestawiac w sound maxie ,moze masz jakies efekty włączone .

Dodano po 2 [minuty]:

próbowałes inny wzmacniacz podpiąc do kompa

Dodano po 3 [minuty]:

moze ten kabel jest wadliwy, spróbuj inny podpiąc
    Concret
    Level 13  
    po 1. Zobacz czy przewód zasilający od sprzętu jest uziemiony. Bo czesto bolec uziemiajacy jest wina takiego przydzwieku, ktory w rzeczywistosci pochodzi z sieci. Po 2. spr czy masz dobrze odprowadzona mase. Po 3. Jesli sam robiles ten przewodzik to spr czy nie pozamieniales fazy z masa. Niektorym to bez znaczenia ale w tym sensie znaczenie odgrywa dobra fazowosc przewodow. Ja tez mam karte dzwiekowa zintegrowana z plyta. Mam kupny przewodzik miniJack 2x chinch i u mnie nigdy nie bylo problem. Ale ja wiezy nie mam uziemionej z bolcem.

Pozdrawiam
    Anonymous
    Anonymous  
    ZAJCU
    Level 11  
    Bardzo dziękuję wszystkim za pomoc...
    POZDRAWIAM!!!