Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Relpol przekaźniki nadzorczeRelpol przekaźniki nadzorcze
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

AEG OKO Lavamat 41050-zbyt wysokie obroty

16 Maj 2006 20:50 4738 11
  • Poziom 14  
    AEG OKO Lavamat 41050 nabiera wodę i od razu przestawia się na wirowanie. Odwirowuje krótko, właściwie to układa pranie (silnik działa ok. 5sek + wybieg). W międzyczasie wypuszcza wodę. Pełny jeden cykl trwa ok. 60-80 sek. Silnik obraca się na przemian w lewo i w prawo. Po 6 takich cyklach pralka zatrzymuje się. Bęben opróżniny z wody, a pralka odpoczywa, tylko zegar daalej odlicza minuty do końca. Czekałem jakieś 8-15 min i sam ją wyłączyłem. Sytuacja jest analogiczna dla różnych programów. Nie wyświetla się żaden błąd na wyświetlaczu. Zauważylem, że filtr był silnie zabrudzony. Po oczyszczeniu filtra dalej to samo.
    Nie znam sekwencji wejściowej do trybu serwisowego i kodów. Może ktoś z dobrych ludzi poratuje. A może już teraz ma ktoś jakiś pomysł?
    Dane pralki:
    AEG OKO Lavamat 41050
    Typ 93P22599
    p-nr 913 728 671
    IPX4
    Fert nr 923 00 323
    Pralka kupiona w RFN. Nie była w sprzedaży w RP. Podobna trochę do 41060, ale inny układ klawiszy.
    Pozdrawiam wszystkich,
    Grzegorz
  • Relpol przekaźniki nadzorczeRelpol przekaźniki nadzorcze
  • Relpol przekaźniki nadzorczeRelpol przekaźniki nadzorcze
  • Poziom 14  
    Skryn to gość, Dzięki! Prawdziwa serwisówka od ręki i to nie w języku Goethe-go, ale Shakespeare'a :)
    Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam.
    Grzegorz
  • Poziom 14  
    Zgłupiała mi pralka, a ja zaraz po niej. Zaczęło się tak. Pralka zamiast prać, po 2 min. ustawiania, nabierania wody, zamiast rozpocząć mozolne obracanie bębnem z prędkością 50obr/min zaczyna wirować. Najpierw w lewo ok 5sek, po 1min w prawo, też ok 5sek itd.
    Dzięki uprzejmości kolegi skryn'a stałem się posiadaczem serwisówki. Właczyłem program serwisowy. Testy na zasilanie podzespołów i sygnalizację przeszedł. test ze sterowania oblał. Przy inspekcji wyświetlił E40 -motor. Silnik się obraca, nie grzeje się, nie iskrzy, szczotki ok więc zostawiłem go w spokoju, zainteresowałem się natomiast jego sterowaniem.
    Pasowało mi na zwarcie triaka. Prądniczka na silniku daje sygnał zwrotny do uP, że za wysokie obroty, więc ten obcina zasilanie na przekaźniku k2. Silnik zatrzymuje się, czeka minutę i powraca do programu. To normalne po otwarciu k2.
    Wymieniłem więc triaka, będąc pewnym, że to jego wina, ale jakie było moje zdziwienie, gdy się okazało, że dalej to samo.
    Może źle dobrałem zamiennik? Prawdę mówiąc strzelałem bo nie mogłem znaleźć jego danych.
    Oryginalny: T2522MH (brak danych)
    Zamieniłem na: BTA 16 600 (16A 600V, sterow bramki 50mA).

    Może zna ktoś dane T2522MH?

    Pozdrawiam wszystkich,
    Grzegorz
  • Pomocny post
    Poziom 1  
  • Poziom 14  
    Dzięki, sprawdzę, ale trochę kupy się to nie trzyma. Przecież te obroty są rzeczywiście za wysokie, a prądniczka informuje o tym uP i zapobiega rozpędzaniu.
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 14  
    skryn napisał:
    I to by się zgadzało, z tym, że nie sprawdziłeś samej prądniczki tachometrycznej (pachnie mi pękniętym magnesem na osi wirnika).
    Zdemontuj silnik z pralki i sprawdź. Dane (opór) cewki masz w serwisówce- 171Ω.
    Sprawdź również, czy jest jakiekolwiek napięcie generowane przez prądniczkę (poza pralką, podając zasilanie silnikowi np. z autotransformatora, bądź z jakiegoś regulatora napięcia; albo najprościej- obracając ręką oś wirnika). Tylko, że w przypadku pękniętego magnesu mogą wystąpić przekłamania.


    Prądniczka sprawdzona. Rcewki=182Ω (to chyba mieści się w tolerancji)
    Podczas obrotu generuje sygnały impulsowe. Silnika nie wymontowałem, obracając bębnem z częstotliwością ok 1 Hz (50 obr/min to normalne obroty pracy pralki) sprawdziłem prądniczkę - 1,5-1,6V, charakterystyka mniej wiecej liniowa. Jednak na płycie znalazlem sfajczony rezystorek R20 (pierwszy element za wtyką doprawadzającą sygnał z prądniczki na płytę).

    Dodano po 31 [minuty]:

    Potrzebny schemat! Brak możliwości jednoznacznego określenia wartości R20
  • Pomocny post
    Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 14  
    Zeskrobałem w połowie rezystora resztki izolacji i z pomiaru wyszło mi ok 50ohm, przyjąłem wiec że pierwotnie miał 100ohm :). I może to być prawda, bo wątpliwości miałem do mnożnika wartości rezystora (pierwsze dwa paski czytelne). Profilaktycznie wymieniłem następny na scieżce tranzystorek TS8, jak się okazało słusznie (zwarty z masą)

    Dodano po 12 [sekundy]:

    Zeskrobałem w połowie rezystora resztki izolacji i z pomiaru wyszło mi ok 50ohm, przyjąłem wiec że pierwotnie miał 100ohm :). I może to być prawda, bo wątpliwości miałem do mnożnika wartości rezystora (pierwsze dwa paski czytelne). Profilaktycznie wymieniłem następny na scieżce tranzystorek TS8, jak się okazało słusznie (zwarty z masą)

    Dodano po 33 [minuty]:

    SUKCES! Pralka działa. Dziękuję wszystkim za pomoc, szczególnie Bleble i skryn, którzy uświadomili mi, ze silnik może się rozkręcać przy walniętej prądniczce. Co prawda nie sama prądniczka, ale doprowadzenie sygnału. Pozostaje jeszcze wyjaśnienie przyczyny usterki. Proszę o komentarze.