wader_669 wrote: Czy wogule da sie ladowac baterie lithium 3v c22032,
Witam,
tego typu baterie litowe, które charakteryzują się:
- napięciem nominalnym 3.0V
- bardzo małą utratą ładunku w czasie,
- długim czasem składowania i pracy (do 12 i więcej lat).
NIE należy próbować ponownie ładować, ponieważ precesy chemiczne zachodzące przy rozładowaniu tego typu baterii są nieodwracalne.
Wobec powyższego, próba ładowania pozbawiona jest sensu, to po pierwsze.
Po drugie, przy zbyt dużym prądzie ładowania (bezcelowego) może dość do rozsadzenia szczelnej obudowy baterii z powodu wydzielających się, przy próbie ładowania, gazów.
Cena detaliczna tego typu baterii nie przekracza 10.-zł, a na płycie głównej komputera powinna (przy prawidłowym poborze z niej prądu) wystarczyć na około pięć lat.
wader_669 wrote: tego typu baterie sa stosowane w zegarkach, pilotach i plytach glownych w komputerze.
Prawda, choć spektrum zastosowania tego typu baterii jest znacznie, a znacznie większe.
wader_669 wrote: Ja slyszalem ze mozna ladowac takie baterie, z reszta w komputerze ta bateria podobno sie laduje,.
Nieprawda, nie ładuje się (nigdy), ale w czasie kiedy komputer jest włączony, również wtedy, kiedy tylko jest w stanie uśpienia, czyli podawane jest na płytę formy ATX tylko pomocnicze napięcie +5V (+5VSB), to pamięć CMOS podtrzymywana jest z owego napięcia, a prąd z tej baterii nie jest pobierany.
wader_669 wrote: bez ladowania by wytrzymala 2 lata, podtrzymujac bios ,ja tak slyszalem.
Zobacz moją pierwszą tu wypowiedź.
wader_669 wrote: A teraz niedawno powiedziano mi, ze sie takich bateri nie da ladowac.
Niestety nie da się, patrz wyżej.
wader_669 wrote: Jak sie jednak da ladowac to jakie musi byc napiecie natezenie itd.
Pytanie bezprzedmiotowe.
wader_669 wrote: Poniewaz mam zasilacz impulsowy ladnie wsadzilem go w obudowe itd mam 12v 5v 3,3v -12v - 5v i chcialem jeszcze zrobic wlasnie miesce na taka bateryjke.
Domyślam się, iż jest to zasilacz formy ATX od komputera. Zwracam tylko uwagę, iż tego typu zasilacz "nie lubi" pracy bez obciążenia. Do jego prawidłowej pracy, potrzebne jest pewne minimalne obciążenie, przede wszystkim na wyjściach +3.3V i +5.0V.
wader_669 wrote: i chcialem jeszcze zrobic wlasnie miesce na taka bateryjke.
Oczywiście zrobienie miejsca na taką baterię zabronione nie jest, ale ładowanie tej baterii, TAK.
Pozdrawiam
Greg