Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Popalony stopień końcowy President HR2510

delta_110 18 May 2006 17:05 3247 15
e-mierniki
  • #1
    delta_110
    Level 20  
    Witam, może ktos ma doświadczenie z w/wym. sprzętem. Wpadł mi w ręce całkiem przypadkowo jednakże okazał się być niesprawnym. Brak TX , Rx jest , wskaźnik głębokości modulacji pracuje. Jak zauwazyłem radio było grzebane - wstawione wzmocnienie + pogłos, skrót mocy. Część toru nadawczego uległa przegrzaniu - stopiona izolacja DNE na pierścieniu L135, uszkodzone diody D164, D165. Końcówka i driver wydają się być ok. przy zastosowaniu pomiaru testerem diod. Po przewinięciu L135, i wymianie diod na 1N4148, radio niestety nie ożywa. może ktos ma jakieś sugestie w czym może tkwić problem. Coprawda podejrzewam elektrolity i R157 - 10 Ohm. który wydaje się być zdrowo podgrzany, jednakże na mierniku jest ok.
  • e-mierniki
  • #2
    duzers
    Level 14  
    polecalbym sprawdzic prady spoczynkowe wedlug tych wskazan http://members.tripod.com/~Malzev/cb-radio/lincol.htm, oraz ceramiki w calym torze nadajnika. Zakladam ze koncowka i driver sa OK. Jesli zapala sie TX a nie wychodzi absolutnie zadna moc polecam sprawdzenie elektrolitow wkolo ukladu IC104, zapewne ktorys ma zwarcie i nie pozwala zalaczyc nadajnika.
  • #3
    green33

    Level 31  
    Na poczatek zmierz napiecie na tej pionowej płytce z laminatu przy końcówce, w AM/FM powinno być 1/2 napięcia zasilania, a na SSB prawie pełne napięcie zasilania.

    Pozdrawiam marcin
  • e-mierniki
  • #4
    delta_110
    Level 20  
    witam ponownie, niestety pomiar napięcia na laminacie daje wynik 13,6V czyli dokładnie tyle co źródło zasilania. zgodnie z sugestiami posprawdzam ceramiki w T. Nadawczym. może coś znajdę.

    Duzers - objaw jest dokładnie taki jak napisałeś - TX na wyświetlaczu - zero mocy na wyjściu, z jednoczesnym osłabieniem odbioru - tak jakbym skręcił trochę rf-gain
  • #5
    duzers
    Level 14  
    a czy aby na pewno koncowka i driver sa ok??
  • #6
    delta_110
    Level 20  
    W/g mnie tranzystorki są ok. ale to tylko statycznie - może lecą pod obciążeniem. Prąd spoczynkowy jest nie do ustawienia - VR112 na poziomie 4,5mA , VR113 na poziomie 2mA. tak więc COŚ JEST NIE TAK. szukam dalej
  • #7
    green33

    Level 31  
    delta_110 wrote:
    witam ponownie, niestety pomiar napięcia na laminacie daje wynik 13,6V czyli dokładnie tyle co źródło zasilania.


    Rozumiem, że pełne napięcie jest na SSB, a w AM.FM połowa zasilania ??

    Słuchaj, weź drugie radio CB, postaw obok jako antena wystarczy 10 cm drutu, następnie w felernym Lincolnie dotykaj małym wkrętakiem baz i kolektorów poszczególnych stopni nadajnika ( oba radia oczywiście na tej samej FRQ ) już na pierwszym stopniu nadajnika z wkrętaka powinien wyjść na tyle silny sygnał w.cz, że usłyszysz go na odbiorniku drugiego radia. To taka najprostsza metoda gdzie ginie w.cz. No i oczywiscie sprawdzaj tez napięcia na elektordach B i C poszczególnych stopni ( przy załaczonym TX ).
    Do poprawnej naprawy dobrze mieć jakiś miernik częstotliwości ze wskaźnikiem sygnału, np ACECO, lub choć sondę w.cz. i miernik wychyłowy.

    Życzę owocnej walki.

    Pozdrawiam green
  • #8
    delta_110
    Level 20  
    To jest ten ból że nie mam drugiego radia, chyba że reaktywuję ECHO4. mam jeszcze pytanie czy ewentualnie przeróbka skrótu mocy mogła wpłynąć na to co się dzieje z tym radiem ? i czy VR103 - AM power powinien się kręcic w kólko bez oporów ? - napięcie na płytce PB-100 wynosi tyle co pełne napięcie zasilania zarówno w SSB jak i w AM - i tu chyba jest problem
  • #9
    jozefg
    VIP Meritorious for electroda.pl
    green33 wrote:
    Na poczatek zmierz napiecie na tej pionowej płytce z laminatu przy końcówce, w AM/FM powinno być 1/2 napięcia zasilania, a na SSB prawie pełne napięcie zasilania.

    Pozdrawiam marcin
    Nie wprowadzaj kolegi w błąd - to nie Alan 87 ani Jackson!
    W HR jest zawsze pełne napięcie zasilania na tranzystorach mocy - polecam lekturę schematu...
  • #10
    delta_110
    Level 20  
    dziekuję za reakcje - chyba musze przejrzec elementy tam gdzie temperaturka dała znać o sobie - podejrzewam elkę w obwodzie MRF-a i kilka ceramików w okolicach L135,136, 123. Niezły orzeszek do zgryzienia
  • #11
    SP5IT
    VIP Meritorious for electroda.pl
    delta_110 wrote:
    czy VR103 - AM power powinien się kręcic w kólko bez oporów ?

    Nie. Jest ukręcony, do wymiany.
    Michał
  • #12
    tatronic
    Level 24  
    Witam!
    Sprawdz np: sonda w.cz sygnal na poszczegolnych tranzystorach w momencie nadawania tx O132(mrf477) Q133(2sc2166) Q124(2sc1973) Q134(2sc2086).W zalaczniku przesylam aligment toru tx.
    Pozdrawiam Arek
  • #14
    duzers
    Level 14  
    sprawdz jeszcze same potencjometry ktorymi regulujesz prady spoczynkowe, mialem przypadek ze i one byly upalone i regulacja nic nie dawala
  • #15
    green33

    Level 31  
    Quote:
    Nie wprowadzaj kolegi w błąd - to nie Alan 87 ani Jackson!
    W HR jest zawsze pełne napięcie zasilania na tranzystorach mocy - polecam lekturę schematu...


    Fakt, przepraszam, z rozpędu napisałem, a zapomniałem, że Lolki mają inaczej...

    Pozdrawiam Marcin
  • #16
    delta_110
    Level 20  
    Witam po krótkiej przerwie. Wreszcie przełom w lokalizacji uszkodzenia - padnięty DRIVER 2166 - pomiar tranzystora wykazał przewodzenie CE po przyłożeniu +na E i -na C Miernik wykazuje rezystancję 714 Ohm co dyskwalifikuje tranzystor jako sprawny. Miernik hfe wykazał wzmocnienie hfe=36 co daje wynik najnizszy w specyfikacji tego tranzystora. jednakże uszkodzenie CE powoduje prawdopodobnie "przywarcie" sygnału z predrivera (który jest sprawny hfe=53) do masy. Pomiar końcówki mrf wykazał że jest (chyba) sprawna - hfe wynosi 19 co również daje wynik najniższy w specyfikacji. dopóki nie założe drivera, nie będę w stanie stwierdzić czy końcówka jest ok. PR-ki do ustawienia prądów są ok. poza pr-kiem od PWR AM. to wszystko na chwilę obecną. jak ruszę go dalej to dam oczywiście znać.
    zasugerowany podpowiedzią Green33 sprawdziłem czy wogóle wychodzi coś z radia i okazuje się że w odbiornik CB-AM odbiera modulację FM i SSB z nadajnika HR-a, AM-u niestety nie słychać ( tylko stukot włączania nośnej )